Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Szülni a nyugdíjért, 40 felé

Csongrád megye - Ha a harminc éven felüli nőket újra gyerekvállalásra készteti egy bevezetendő új nyugdíjszámítási rendszer, mindenképpen szükséges a genetikai szűrések rendszerének fejlesztése – véli a nőgyógyász.
Újra előkerült az eddigi legvitatottabb intézkedéscsomag-tervezet: a KDNP 2007- ben megjelent nyugdíjtervezetével szinte azonos a Népesedési Kerekasztal új nyugdíjszámítási javaslata. E szerint az egyébként alanyi jogon járó és mindenki által járulékok formájában előre befizetett nyugdíj összege a ma 35 éves és annál fiatalabb korosztály tagjai számára attól függne, hány gyermeket nevelnek fel, és ők milyen iskolai végzettséget szereznek. Vagyis hiába fizetik évek óta a járulékot, ha nincs vagy csupán egy gyermekük van, jóval kevesebb összegre számíthatnak, mint azok, akik két gyermeket nevelnek. Három gyerekért viszont extra nyugdíj járna.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta a hét elején, hogy a tervezet akár már szeptemberben megkaphatja a kormány támogatását. Egy nappal később azonban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez semmilyen változást.

Mindenesetre valószínűleg nem véletlen, hogy ugyanaz a tervezet immár kétszer is nyilvánosságra került, vélhetően a koalíciós partner sem légből kapott módon állította, hogy támogatott elképzelésről van szó, ezért utánanéztünk, a bevezetése milyen következményekkel járna.

Anya gyermekével. Fotó: Frank Yvette
Anya gyermekével. Fotó: Frank Yvette

A megvalósítás csak részben felmenő rendszerű – érinti azokat is, akik már kifelé haladnak a gyerekvállalási korból. A tervezet ugyanis mindenkire vonatkozna, aki 1979 után született. Vagyis a most 35 éveseket is arra „kötelezi", ha meg akarnak élni nyugdíjasként, vállaljanak gyereket – nők esetében ugyebár, hogy szüljenek. Márpedig – ahogyan nőgyógyászok fogalmaznak – ez a huszonévesek sportja.

– Minél idősebb az anya, annál nehezebben megy a szülés – mondta el Sári Tamás szülész-nőgyógyász. – Azt szoktuk javasolni a nőknek, hogy az első gyereket 30 éves kor előtt hozzák világra, az utolsót pedig 37 éves koruk előtt. Utóbbi az az életkor, ami felett már figyelemre méltó a kockázati aránya a beteg gyermek születésének, nem beszélve arról, hogy a változó kor akár már 42 évesen elkezdődhet.

Sári Tamás szülész-nőgyógyász. Fotó: Frank Yvette
Sári Tamás szülész-nőgyógyász. Fotó: Karnok Csaba

Csakhogy ha a javaslat alapján egy 35 éves nő most családbővítésbe fog, jó eséllyel kicsúszik a 37 éves korhatárból. – Az idő előrehaladtával a női és a férfi ivarsejtek is károsodhatnak, ami bármely kromoszómabetegséget magával hozhat. Ezek közül a legismertebb a Down-kór. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mostaninál jóval több beteg gyerek születhet, inkább azt, hogy megnőhet a fejlődési rendellenességek miatt megszakított terhességek száma.

A szakember szerint egy ilyen rendszer bevezetésével mindenképpen együtt kellene járnia a genetikai szűrések fejlesztésének. – Jelenleg a tb a magzatvíz-mintavételt támogatja, amelyet minden 37 év feletti anyánál el is végzünk. Ez azonban a vetélés kockázatával jár. Hozzáférhető már vérvizsgálat is, amely szinte ugyanilyen pontossággal kimutatja a magzati kromoszóma-rendellenességeket, és nem veszélyezteti a magzatot, ez azonban 180 ezer forintba kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Azt kell hinni, én vagyok a császár˝

Bodrogi Gyula 1966-ban ugyanazt a szerepet játszotta a Dóm téren a Háryban, mint most Gérard Depardieu: Napóleont. Tovább olvasom