Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Takarítsák ki a kukákat!

Szeged - Nyáron hetente, az év többi részében havonta köteles a háztulajdonos kimosni és fertőtleníteni a kukáját – elméletileg.
Aczkov Timótné szegedi olvasónk levélben küldte el javaslatát szerkesztőségünknek: „a rendszerváltást követően láttam ennyi embert kukázni, mint most. Ez nagyon szomorú. A kérésem az lenne, hogy az illetékes vállalat szakemberei gondolják ki a konténerek minimum évi egyszeri kitakarítását. Kötelezzék a társasházakat ennek megrendelésére. Több ember még ennivalót is vesz ki onnan, szörnyű ezt látni, a környezetet terhelő bűzről és fertőzésről nem beszélve".

Közgyűlési rendelet írja elő: a kukákat csak az ürítés napján lehet kihelyezni a közterületre. Fotó: Karnok Csaba
Közgyűlési rendelet írja elő: a kukákat csak az ürítés napján lehet kihelyezni a közterületre. Fotó: Karnok Csaba


– Nyitott kapukat dönget az olvasó – kezdte válaszát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási részlegvezetője, Bakacsi Zoltán. Úgy látja, a probléma megoldódna, ha a lakosság betartaná a szabályokat. A városi közgyűlés rendeletének megfelelően a gyűjtőtartályt csak az ürítési napon lehet kihelyezni a közterületre, és ürítés után vissza kell juttatni a tárolóba. Ez kevesebb időt adna a guberálóknak, hogy kitúrják az edény tartalmát, ezzel a közterületet is szennyezve. Tehát a kukák rendeltetési helye a kukatároló, nem a közterület, amelynek magáncélú használata a hatályos rendeletek szerint egyébként díjköteles. Noha a tárolóhelyiség a lakótelepi házaknál rendelkezésre áll, mégsem használják a lakók, mert gyakorta bérbe adják vagy más célra használják. Az építéshatóság az új építésű társasházakat sem kötelezi kukatároló fenntartására. Óriási gondot jelentenek ezenkívül a szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez odahordott szemétdombok.

A szakember hozzátette: a tárolóedények takarítását szintén önkormányzati rendelet írja elő: a tulajdonos, illetve a használó június 1. és szeptember 30. között hetente, az év többi részében havonta köteles mosni és fertőtleníteni. A csak gépi erővel mozgatható (minimum 4 köbméteres) konténer folyamatos tisztán tartásáról – fagymentes időszakban – a tulajdonos költségére a szolgáltató köteles gondoskodni. A társaság évek óta végzi megrendelésre a tárolóedények mosását és fertőtlenítését. A cég közszolgáltató, a kukák ellenőrzésére, szankcionálására, a lakóközösségek kötelezésére az ÁNTSZ, illetve a közterület-felügyelet jogosult.

Olvasóink írták

 • 3. SP 2012. augusztus 03. 20:36
  „"Van olyan hely a világban",
  ahol egyszerűbben, kukacsörgetés, csörömpölés
  és szétverés nélkül is el tudja vinni "sterilen" a szállító vállalat a lakossági háztartási hulladékot lehetetlen szabályok megalkotása nélkül.

  Ja, lényegesen olcsóbban.

  Hogyan? :

  Csak beköthető
  szemetes zsákot használnak a háztartások, aminek az állaga jobb mint mifelénk.

  Szállítás időpontjára
  teszik ki a zsákot, nem előbb, nem utóbb.

  Guberálók nincsenek,
  a zsák stabilan széttúrás nélkül zárt marad a szeméttelepig.

  Nincs speciális, csattogó,
  csörömpölő, füstöt okádó büdös és undorító kukás autó, aminek az útvonala még 1 órával az ürítés után is lekövethető a szaga alapján.

  Van viszont
  egy átlagos hétköznapi, olcsón üzemeltethető kisteherautó, amire a vendégmunkás minden ház előtt megállva feldobálja a zárt zsákokat a platóra.

  Se bűz,
  se zaj, se nagyokos rendelet,
  ami heti plusz 4000 Ft további költséget indikál még az amúgy is csillagászati szemétszállítási díjsarchoz.

  Miért van ott ez így?

  Mert keresik
  az olcsó, egyszerű mégis hatékony megoldást. A lakossági sarc helyett.

  Ha már mindenáron
  lenni kell kukás autónak, kukakonténernek, akkor a jó minőségű egyen zsákhasználatot kellene szigorítani.

  A guberálót elhajtani,
  és a szemetes konténerbe csak zárt zsákok kerülnének, várakoznának.

  Innentől
  kezdve minden steril lehetne, bűzmentes, nem kell takarítani, pancsolgatni sem drágán.

  A rendelet hozó pedig mint gondolkodó,
  visszatérhetne a való világba, egyszerű olcsó életszerű megoldásokkal .”
 • 2. info 2012. augusztus 01. 09:10
  „A takarító vállalkozóval amikor a szerződés köttetik, el kell olvastatni SZMSZ-t és a társasházi alapító okiratot, amiben benne van milyen rendszerességgel kell a kukákat mosni és fertőtleníteni! Ebben még az is benne van, hogy a takarító-nem pedig a ház lakója felel a téli hóeltakarításért is. Viszont a garázs tulajdonosoknak ugyan ez a kötelessége.Az nem tartozik a lakóház területébe!!-ennyi”
 • 1. stunde 2012. július 30. 22:45
  „hahaha röhög a vakbelem...nálunk arra nem képes a takarító csávó hogy rendesen feltakarítson,korlátot nem hiszem hogy töröl..de elkéri a lóvét..egy hónapba néha csak 1x jön..erről meg sztem nem is hallott még..én ellenőriztetném az össze ilyen"vállalkozót"és őt büntetném nem a házat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányászbecsület és Bajazzók-cirkusz

Mascagni és Leoncavallo operája sikert aratott a szabadtérin. Tovább olvasom