Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Tanács Gergő tehetségét az anyagiak gátolják

Zsombó - Élete első versenyét megnyerte, hat év alatt pedig a világbajnoki cím kivételével mindent bezsebelt, amit csak lehetett. Tanács Gergő még csak 12 éves, de kick-boxban már most is alig akad ellenfele. A zsombói fiú tehetségének egyetlen gátja van: a család anyagi helyzete.
Címeres, hófehér melegítőjével kitűnik a kick-box-edzésen társai közül Tanács Gergő. A 12 éves zsombói fiú világversenyen viselte a Hungary feliratú öltözetet, ahová a petőfitelepi művelődési központ színházterméből jutott el. Itt edz ugyanis immár hat éve, a Combat D SC csapatában.

– Négyévesen találkozott először ezzel a sporttal. Azért vittük le az edzésre, mert javasolták, miután arról panaszkodtunk, hogy soha nem fárad el, nem tudjuk lekötni az energiáit – mesélt a kezdetekről az édesapja, Tanács János. – Akkor megijedt a hangos ütésektől, de két évvel később egy napon teljesen váratlanul azt mondta: szeretne kick-boxolni.

Tanács Gergő nagyon szeretne fekete öves lenni. Fotó: Frank Yvette
Tanács Gergő nagyon szeretne fekete öves lenni.
Fotó: Frank Yvette


Mióta Gergő elkezdte ezt a sportot, komolyan veszi. Kevesebb mint két év múlva már elment első versenyére, és meg is nyerte azt. Azóta nem telik el úgy hónap, hogy legalább egy megmérettetésen ne venne részt. Trófeagyűjteményében már szinte minden megszerezhető cím ott van: diákolimpiát, országos bajnokságot, Európa-bajnokságot és világkupát is nyert már. Egyedül a világbajnoki cím hiányzik még. A tavalyi belgrádi versenyen viszont már ott volt, és a 6. helyen végzett.

Anyukája is fehér öves

A kick-box nem csak Gergőt fertőzte meg. Mivel édesanyja, Katalin gyakran ülte végig az edzéseket, egy idő után hagyta magát rábeszélni, és ő is beállt. Először – ahogy ő fogalmazott – csak „boxzsák" volt a kicsiknek: valaki, akin gyakorolhattak. Később azonban ő is levizsgázott, és ma már minden alkalommal együtt edz a fiával.

A ritka gyors karriernek egy titka van: a zsombói fiú szinte mindent a sportnak rendel alá. Délelőtt iskola Szegeden, majd pár óra tanulás otthon, Zsombón, és már indul is vissza Szegedre, a petőfitelepi edzésre. Versenyek közeledtével mindez még kiegészül a házi feladattal is: ilyenkor akár napi három alkalommal fut vagy gyakorol „pótedzőivel", édesanyjával és édesapjával. A tizenévesek bulis-csavargós- haverokkal lógós életére Gergőnek nincs ideje.

– Gyakorlatilag az egész hetem utazásból áll. De a sportért megéri – mosolygott a fiú, akit munkájáért iskolatársai is tisztelnek. Belekötni senkinek nem jut eszébe – annak ellenére sem, hogy tudják: erejével nem élhet vissza. A lányok pedig kifejezetten értékelik az izmos, sportos fiatalembert, bár erről, amikor rákérdeztünk, Gergő pironkodva csak hallgatott.

Amikor céljairól faggattuk, a fiatal fiú azt mondta: szeretne fekete övet szerezni, majd pedig edzőként dolgozni. Hamar kiderült, miért nem a versenyekről beszél.

– A világbajnokságokat és a neves nemzetközi versenyeket többnyire külföldön rendezik. Ezt már nem bírjuk anyagilag – árulta el az édesapa. Bár a zsombói önkormányzat támogatja Gergőt, egyéni szponzorokat nagyon nehéz találniuk. Enélkül viszont a világbajnoki cím lehet, hogy csak álom marad.

Olvasóink írták

  • 2. kiokushyn 2011. február 14. 18:20
    „sajnos nem csak ő az egyedüli.”
  • 1. Jeti00 2011. február 14. 12:39
    „jó ötlet volt a cikk, remélem így lesz szponzor. néhány külföldi utazáson ne múljon már..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai László: Verseny van a hulladékért

Új szemléletet vár a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től a decemberben kinevezett ügyvezető. Tovább olvasom