Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tavasszal támad a legtöbb kártevő

Szeged - A gyümölcsösben, a veteményesben és a dísznövénykertekben is támadnak a kártevők. Aki elejét veszi a pusztításnak, és időben kezelésbe veszi kertjét, megelőzheti a további permetezéseket. Szeged közterületeinek növény-egészségügyi programjára 24 millió forintot költenek.
– Ha most elszalasztom a virágzó meggyfák permetezését, az a jövő évi termésre is kihathat. A moníliagomba miatt elszáradhatnak az ágak, elhullhatnak a fa levelei – magyarázta Tóth Imre. A gazda gyümölcsfákat nevel kiskertjében.

Ilyenkor, áprilisban rügyezik az őszibarack, oda kell figyelni tafriniás levélfoltosodására – tudtuk meg Csányi Imrétől, az egyik szegedi növényvédő szereket árusító bolt üzletvezetőjétől. A szakember azt is elmondta, az alma, a körte, a naspolya, azaz az almás termésűek leggyakoribb baktérium okozta betegsége a tűzelhalás.

Árak

A harmadik kategóriás, mindenki által használható növényvédő szerek ára a márkától és a kiszerelések nagyságától függően változik. A talajfertőtlenítők 500-12 ezer, a gombaölők 100-5000, a rovarölő szerek pedig 125-13 ezer forint között kaphatók. Az uniós előírások miatt éppen ezeket, a bárki által használható termékeket fokozatosan kivonják a forgalomból; a többi szer használatához szakértelmet írnak elő.

A szőlőben még esetleg tarthat a lemosó permetezés is, de a rügyfakadástól ügyelni kell a kendermagbogár támadására, majd utána a levelek fejlődésének kezdetén a lisztharmat fertőzésére. A nyirkos idő ösztönzőleg hat a kártevők szaporodására.

A veteményesben fontos a talajfertőtlenítés. A lóbogár, a cserebogárpajor, valamint az apró testű drótférgek nagy pusztítást okozhatnak a zöldségek gyökerében: megrágják azokat. A kertet ékesítő örökzöldek, cserjék, bokrok pusztítói a baktériumos, gombás betegségek és a szívogatóatkák. Ha a fenyőgubacsatkát például sikerül ilyenkor kiiktatni, utána egész évben nem kell permetezni a tűlevelűt.

– Fontos, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztók ne feledkezzenek meg a növényvédő szerek egészségügyi hatásairól: tartsák be az ajánlott várakozási időt, mely készítménytől függően három, de akár harminc nap is lehet – figyelmeztetett Csányi Imre.

Védett fajok. Szegeden 24 millió forintot költenek a közterületek növény-egészségügyi programjára az idén. – Ötvenezer fa, a virágágyások és a rózsák megóvása a cél. A kiemelten védett fafajokat – a hatezer hársat, a háromezer platánt és a kétezer gesztenyét – lombtrágyázással tápláljuk – magyarázta Gila Csaba növény-egészségügyi vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kocsmában nem politizálunk! - körkép

Szeged - Megpróbáltuk megszámolni Szeged klasszikus kocsmáit, de be kellett látnunk: ez szinte lehetetlen, olyan sok van. Tovább olvasom