Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

TEK: nem az Etiópiában elfogott terroristák ölték meg a magyar kutatókat

Az Etiópiában elfogott terroristák nem hozhatók összefüggésbe azzal a támadással, amelyben a szegedi kutatók is meghaltak.

Bár az Etiópiában elfogott terroristák tagjai az al-Kaida terrorszervezetnek, e bűnözők nem hozhatók összefüggésbe azzal a támadással, amelyben magyar kutatókat is megöltek - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán az MTI-vel.

A TEK az etiópiai hatóságok tájékoztatására hivatkozó közleményében azt írta: a napokban Etiópiában elfogott terroristák az al-Kaida terrorszervezet tagjai, de az elfogott bűnözők nem hozhatók összefüggésbe a magyar kutatókat ért támadással.

A közlés szerint továbbra is nagy erőkkel keresik azokat a támadókat, akik két magyar állampolgárt megöltek és többeket megsebesítettek.

Az afrikai országban január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét. A merényletben a két magyar férfi mellett két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.

A Prensa Latina kubai hírügynökség - az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének közleményére hivatkozva - kedden jelentette, hogy elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit, de ezt az információt sem a magyar Külügyminisztérium, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni.

A kubai hírügynökség azt tudatta, hogy etióp szervek nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik, de megjegyezték, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.

Az áldozatokat február elsején egy menetrend szerinti repülőgéppel szállították haza. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az áldozatok koporsójának hazaszállítása után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai nem hibáztak, nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.

A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

A támadást az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom január 21-i keltezésű közleményében vállalta magára.

Olvasóink írták

 • 4. apel 2012. február 09. 07:58
  „Kedves Egyolvasó, aki tudományos pályán van, az nem igazán tud kibújni ebből az énjéből munkaidőn kívül... Fábián Tamás a világ minden táján személyesen készített fotóit bemutatva tartotta előadásait.”
 • 3. Egyolvasó 2012. február 09. 05:56
  „Most akkor turista úton voltak, vagy tudományos célzattal voltak kint???”
 • 2. Apátfalvi** 2012. február 08. 16:10
  „"Bár az Etiópiában elfogott terroristák tagjai az al-Kaida terrorszervezetnek"

  Sajnálatos, hogy nem ezek voltak a tettesek, de attól még al-kaida tagságuk miatt a megfelelő (kín)vallatások után ki kell őket végezni!”
 • 1. SzMgabi 2012. február 08. 15:35
  „ÉN MÁR A TEGNAPI ELSŐ HOZZÁSZÓLÁSOMBAN EZT MEGÍRTAM........))
  SOHA NEM FOGJÁK EL ŐKET........))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tél Újszentivánon

Igazi fázós képek Újszentiván határából: didergő fák, hó, ameddig a szem ellát. Nézze meg képriportunkat! Tovább olvasom