Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Terelés: fogynak az egérútjaink

Nem elég a szegedi nagy forgalomterelés, egyik menekülő utat a másik után vágják el az építők. Megállóépítés, vízcső, csatorna-, gázrekonstrukció, műszaki hiba. Újra és újra más útvonalakat kell tanulnunk.
Novemberig a Boldogasszony sugárút, decemberig a Kossuth Lajos sugárút és a rókusi csomópont majdnem teljes lezárása nehezíti a közlekedők életét Szegeden. Két hét alatt gyalog, tömegközlekedéssel vagy autóval bejáratódtak a főcsapások munkahelyre, iskolába, bevásárolni. Mindenki igyekszik kerülni az olyan kritikus főcsapásokat, mint a nagykörút, a Tisza Lajos körút és a Kálvária sugárút. Helyettük – mi is lemértük – a rakpart a nyerő, valamint a szervizutak, mellékutcák számítanak gyors menekülő útvonalnak.

Már ha egyáltalán járhatók a kerülőutak, és nem kell azokat is kerülni. Mert aki például a belvárosban a kettős körforgalom helyett a Dáni utca felé akarja levágni a kanyart, pórul jár. Beszűkült, felbontották. És hiába tilos még megállni is az IKV-székház előtt, tegnap a tűzcsapon parkolt két autó.

A Dáni utcai egérút beszűkült, felbontották, október végéig így marad. Fotók: Schmidt Andrea

A helyzet a következő napokban romlik: a gázrekonstrukció október végéig tart, és várható még vízcső- és csatornajavítás.

Elfelejthetjük még legalább egy hónapra a Szent György teret és a Szent Miklós utcát, hiába dugul a nagykörút. A Dankó Pista és a Bihari utcában november végéig csatornáznak – derült ki Pászti József összesítéséből. A Sade Magyarország Kft. fő-építésvezetője elmondta, Makkosházon elkészülnek a napokban a Lomnici utcával. A szomszédos Északi városrész lakótelepén viszont tovább bonyolítja az életet a tömbbelsők burkolása, zöldítése. Emellett feltúrják a József Attila sugárút–Makkosházi körút sarkát, a már hónapok óta tátongó ásatási gödrökhöz közel: ott is parkosítanak, burkolnak. A rókusi Árvíz utcában a vízmű dolgozik nemsokára a csapadékvíz-elvezető árkokon; fél útpályát szakaszosan lezárnak két hónapra.

A Dankó Pista utcában november végéig csatornáznak.
A Dankó Pista utcában november végéig csatornáznak.

A busszal utazók mindennapjait keseríti a Víztorony téri megállók felújítás miatti átrendezése. Mint ahogy nem egyszerű az élet a Hont Ferenc utcai végállomás nélkül sem, hiszen az átépítés miatt a trolik nem mennek be odáig, a buszok megállóit pedig ideiglenesen arrébb költöztették. A Csillag térnél július óta kerülgetjük a buszmegállók építőit, és egymást tapossák az utasok az ideiglenes megállókhoz igyekezve. Ez is így marad még egy időre. A Széchenyi téri buszvárókhoz hasonlóan, ahol a befejezés még ugyancsak várat magára.

Nem építik, holott nem ártana

Csörög rovatunk olvasói nap mint nap jelzik: útépítők után kiált a Boldogasszony sugárúton kijelölt terelőút keresztkátyúja. A Bertalan híd újszegedi lábánál a külső sávban éktelenkedik hatalmas lyuk. A Szabadkai út–Móravárosi körút találkozásánál beszakadt az úttest.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. bélás 2009. szeptember 14. 12:20
  „Most 7 végén esküvőn voltam, és nem kicsit szoptunk. Azt hittük hogy az üvegvárba csak úgy bemehetünk ahol a villamos járt... Nem nem körbe Át a plázához és majd úgy a célhoz. Nem tudom az utak egyirányúsítását ki vagy kik szervezhetik, de valszínű hogy nyugalmazott mentősök lehetnek.”
 • 39. Pinaman 2009. szeptember 13. 22:36
  „25. en hekoznap is dugok, emiatt vannak akik szidjak a botkat nagyon. :-)))”
 • 38. fogtündér 2009. szeptember 13. 20:12
  „ADDIG AMÍG A TENDER PÁLYÁZATOK NINCSENEK NORMÁLISAN KIÍRVA NEM CSODÁLOM ,HOGY ILYEN KÁOSZ URALKODIK SZEGEDEN. A VÁROS VEZETÉSÉNEK KICSIT ÖSSZE KELLENE SZEDNIE MAGÁT A PÁLYÁZATÍRÓJUKAT TEKINTVE.SŐT NEKIK NEM A NAGY PÉNZEKEN KELLENE OSZTOZKODNIUK,HANEM A MUNKÁT KÉNE SÜRGETNI.NEM NORMÁLIS ,IDIÓTÁK!!!”
 • 37. flexsnake 2009. szeptember 13. 15:49
  „a vértónál megáll a troli csak nem megy be, megy tovább a tesco felé.”
 • 36. Szemif 2009. szeptember 13. 15:10
  „28.
  Most csodálkozol? Tömegközlekedésről kétfajta DM-es ír: a munkatárs, aki nem ért semmi és nem tud semmiről, meg az újságíró, aki vállaja a nevét és úgy ír hülyeséget! A különbség minimális, de legalább az útóbbit becsülöm. A lényeg, hogy a szegedi polgár Makkosázán emelgeti a szemöldökét, hogy mi van? Dehát most is hallom a trolikat......A Vértón lakók meg azon nevetnek, hogy ugyan hány busz végállomása is a trolivégállomás. Mert 99-óta egy buszé sem, hiába na a DM a múltban él :-))))))))”
 • 35. hy48711 2009. szeptember 13. 13:39
  „Tegnap én is a Rókusi templomnál láttam egy autókat szállító nagy kamiont. Vajon hogy került ez a kamion ide, ha terelőutak vannak?
  Képet ide nem lehet mellékelni? Mert van az is.”
 • 34. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:33
  „moderálva durva”
 • 33. tüsök 2009. szeptember 13. 13:33
  „32
  Nem csak Botka a hibás,sorolom.Gyurcsány,Meggyesi,Horn, Kádár,Rákosi,Sztalin,Marx,Engels stb.a te felfogásod szerint.”
 • 32. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:31
  „20. botka legalább csinál valamit. nekem mindegy ki a polgármester csak ne feküdjön részegen az irodájában....”
 • 31. kispanda84 2009. szeptember 13. 09:04
  „Botkának köszönhetően nincs ismét rend,és félek nem is lesz..
  Tegnap is a Rókusi templomnál láttam rohangáló nyugdíjasokat az 1v után a villamos sinek "helyén"
  A kétirányú forgalom pedig maga az életveszély!!!!”
 • 30. joy 2009. szeptember 13. 07:28
  „Meg van!
  Sajt van a város alatt, csupa lik, azért szakad annyi helyen be az úttest Szegeden, pl: a Vár utcában is.”
 • 29. Lehiggadt 2009. szeptember 12. 23:36
  „"29. ERDÉLY 2009.09.12. 23:03"
  .
  Ha nem vetted volna észre, akkor a Szerbiába irányuló forgalom már nem dübörög keresztül Szegeden! Ennyit az M5-ösről, meg annyi, hogy a kapuk a futballpályára valók, amiből 2002-ig semmi nem lett!?!
  .
  "26. turulvedo 2009.09.12. 20:59
  higgadj le higagyu lehiaddt :P"
  .
  Ez ám az igazi, meggyőző érvelés!?!”
 • 28. ERDÉLY 2009. szeptember 12. 23:03
  „Szeged balos-liberós, szalagátvágás lesz, átvágás lesz, van, volt.Az M5 óta jobb ?!Mi jobb,kinek ?
  Autópálya kell az ócska szemét áruk gyors szétszórásához,elvtársak pózolásához. Ne szavazzatok-
  VÁLASSZATOK!”
 • 27. Lenry 2009. szeptember 12. 22:48
  „"Mint ahogy nem egyszerű az élet a Hont Ferenc utcai végállomás nélkül sem, hiszen az átépítés miatt a trolik nem mennek be odáig, a buszok megállóit pedig ideiglenesen arrébb költöztették."

  legalább megnéznétek amit írtok... mert tegnap még határozottan ugyanott fordult a troli Makkosházán, ahol eddig is (tekintve, hogy lehetősége sincs máshol fordulni) és a buszok is ugyanonnan indultak...

  Vértóra nem mennek a trolik”
 • 26. turulvedo 2009. szeptember 12. 21:01
  „moderálva off”
 • 25. turulvedo 2009. szeptember 12. 20:59
  „moderálva”
 • 24. turulvedo 2009. szeptember 12. 20:58
  „hétvégén is dugok vannak,szidják a botkát nagyon”
 • 23. Lehiggadt 2009. szeptember 12. 20:34
  „Tűléltük az Anna-kúti csomópont és a Tisza Lajos körút átépítését is. Átvészeltük a Belvárosi híd felújítását is! Ezt is túl kell tudni élni! "Áldozat nélkül nincs győzelem!" Ha ezt az uniós támogatst elszalasztjuk, akkor soha sem lenne rendben a város! Az M43-as elkészültétől nagyon sokat várok! Újra "élhető" lesz a város!”
 • 22. tüsök 2009. szeptember 12. 20:09
  „liakcsis
  Ez nem politika.A mostani vezetők kötik a szerződéseket a különböző munkálatokat végző kivitelezőkkel,ez simán csak a pénz a megélhetés körül forog mint minden más.Ha tudnád,hogy csak egy évig lesz hatalmad,tuti az unokatesódat bíznád meg jól fizető megrendeléssel,remélve kapsz vissza belőle.Tehát nem politika.”
 • 21. liakocsis 2009. szeptember 12. 19:01
  „Nem egyszerű a közlekedés, az biztos. Kerékpárral közlekedem, sokszor kamionok és autók között, rossz útszéleken, mivel minden csatornafedél az út szélére van helyezve. Szoktam is mondani a magamét, amikor a kerék nyekken a lyukakban és a csatornarácsokon. Életveszélyes a közlekedés, rengeteg külföldi nem csak kamionos, autós sem tartja be a gyalogosok és kerékpárosok átkelő helyét, amikor nem volt terelés akkor sem most meg pláne. Ahol van kerékpárút azt meg gyakran a gyalogosok is használják. Teljes a káosz, akár merre mész szinte mindenhol útfelbontások vannak. Miért kellett ezt egy időpontra zsúfolni? Meg fog bénulni a közlekedés. Mi lesz majd, ha bejön a rossz idő? Csúszós, saras utak az útfelbontás környékén és kerülőutakon... nem is merek rá gondolni.Csúszni fognak a kivitelezők...fogy a pénz... és a feldúlt utak maradnak hónapokig...én már csak ezt látom.
  Politika ide vagy oda, ez meggondolatlan döntés volt azoktól akik ezt így szervezték. Nem vagyunk Salzburgban, itt más a mentalitás. Itt politikai ügyet csinálnak még ebből is.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótnagypapa lett a hajléktalan

Meghízott, és nagyon jól érzi magát új családjánál Bali Zoltán. Az egykori „skodás" bácsiról egy évvel ezelőtt írtunk először. Tovább olvasom