Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Terjed a szívférgesség, ezért aláírásgyűjtés indult a Holt-Tisza rehabilitációjáért

Terjed a szívférgesség, ezért aláírásgyűjtés indult a Holt-Tisza rehabilitációjáért
Veszélyes a szív- és bőrféreg állatokra és emberre is, aminek tenyészhelye az olyan pangó víz, mint a gyálaréti Holt-Tisza. A terület rendbetételéért aláírásgyűjtés kezdődött.
Állami döntés kell

Nógrádi képviselő úr átaludta az elmúlt öt évet. A Holt-Tisza rehabilitációja valóban a megvalósításra váró feladatok közé soroltuk, de a városnak címzett 34 milliód forintos uniós, úgy nevezett TOP-pénzből nem lehet megvalósítani. Egyfelől a jellege, másfelől amiatt, mert állami az érintett terület. A fejlesztés egy másik, forrásból, KEHOP-pályázatból finanszírozható, amiről az állam dönt. A város a tervezéshez nyújthat segítséget és adott is – mondta érdeklődésünkre Nagy Sándor (Együtt) fejlesztési alpolgármester.
Az állatokra és emberre is veszélyes szív- és bőrférgességet terjesztő szúnyogok tenyészhelye az olyan pangó víz, mint a három kilométeres gyálaréti Holt-Tisza. Innen származik a Szegedet támadó szúnyogok zöme, mert az elhanyagolt területen szinte lehetetlen védekezni a vérszívók ellen. Drámai fordulatot az jelentett, hogy pár éve elhullott kutyákban mutatták ki a férgeket. Mivel azonban a szúnyog nem válogat, a terjesztett kórokozó emberbe is bejuthat. Ezért létfontosságú Klebelsbergtelep, Gyálarét és Szentmihály, de az egész város szempontjából ennek a folyószakasznak a rehabilitációja. A 2 milliárd forintos területfejlesztés szerepelt is a város kiemelt jelentőségű fejlesztési projektjei között, melyeket a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban tervez megvalósítani. Mostanra azonban kikerült belőle – tájékoztatta a sajtót pénteken Nógrádi Tibor, a Fidesz–L.É.T. városi frakcióvezetője, a Fidesz helyi elnöke. Az okát firtató kérdésünkre a politikus, aki az érintett városrészek önkormányzati képviselője is, elmondta: azt nem kutatta. A terület rehabilitációjáért három civilszervezet – a Szeged-Klebelsberg-telepi Polgári Kör, a  Szeged-Klebelsberg-telepért Alapítvány és a Holt-Tisza munkacsoport – aláírást kezd gyűjteni. Az íveket eljuttatják B. Nagy László országgyűlési képviselőnek, hogy lobbizzon az ügyért. Felkérik Botka László polgármestert is, hogy csatlakozzon a támogatókhoz.  
 
Fotók: Dombai Tünde
Fotók: Dombai Tünde

 A  rehabilitációhoz szükséges terveket az Ativizig elkészítette. Két megoldás lehetséges: vagy leeresztik a vizet és  kikotorják az iszapréteget, vagy kotróhajóval tisztítják meg a  medret, majd vízinövények és halak telepítésével akadályozzák meg  az iszap újratermelődését, a frissvíz-utánpótlást pedig átemelővel  biztosítanák. Eredményeként olyan lenne a terület, mint amilyen víziparadicsom az 1930-as évektől 1967-ig volt. Akkor ugyanis termelő üzemek és a lakosság szennyvizet, majd egy kertészet termálvizet kezdett a holtágba vezetni.

– A szív- és bőrférgesség az éghajlat melegedésének eredménye. Kutyákban találtunk ilyen élősködőket. Fontos az állatok szűrése és szükség esetén a kezelése. Hosszú távú betegség, a vastagcérnához hasonlító, 20-30 centi hosszú férgek akár 7-8 évig is életképesek a szervezetben. A tüdőartériát és szívmellhártyát roncsolják. Kezelése hosszadalmas, nagyon drága, ráadásul nem mindig vezet eredményre. Ezért legfontosabb a megelőzés, vagyis a kórokozót terjesztő szúnyogok kiirtása. Tavaly ezer kutya közül minden tizediknél állapítottunk meg szívférgességet, 15-20 százaléknál bőrférgességet. Emberre is veszélyes a bőrféreg, 2-3 centisre fejlődhet ki – mondta Rengei Antal állatorvos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördögien jó sárkányhóember: Ön maradt a klasszikusnál?

Ördögien jó sárkányhóember: Ön maradt a klasszikusnál?
A hónyúl után már ördögünk is van, de ettől szeretjük a hagyományos hóembereket is. Önök is… Tovább olvasom