Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Tervezhetőbb állami támogatás

Szeged - A korábbi 6 helyett 3 támogatási kategóriába sorolja a színházakat, zenekarokat a módosított előadó-művészeti törvény. Gyüdi Sándor azt reméli, a szegedi teátrum és a szimfonikus zenekar is nemzeti előadó-művészeti intézménnyé válhat – így 2013-tól 3 évre előre tervezhetővé válik az állami támogatás.
A módosított előadó-művészeti törvényben két olyan támogatási kategória maradt, ami megfelelhet a Szegedi Nemzeti Színház működésének. Az első kategóriába, a nemzeti előadóművészeti-intézmények közé az állam által fenntartott színházakat és zenekarokat sorolják, illetve azokat, amelyekkel közszolgáltatási szerződést köt majd a minisztérium. A szegedi teátrum és a szimfonikus zenekar is utóbbit reméli. Eddig még egyetlen intézménnyel sem kötött ilyen megállapodást a szaktárca; most zajlik ez a folyamat, amelynek részeként a társulatoknak kérdőíves adatlapot kitöltve el kell küldeniük működésük jellemzőit.

– A minisztérium a közeljövőben dönt arról, mely szervezeteknek ajánlja fel a lehetőséget, hogy az állam közszolgáltatási szerződést köt velük. Színházunknak – és a szimfonikus zenekarnak is – komoly reménye van erre; és biztatást kaptunk, hogy célozzuk meg a nemzeti intézményi kategóriát azon az alapon, hogy mi vagyunk a vidék legnagyobb többtagozatú színháza. A nemzeti intézmény kategóriába sorolás előnye, hogy a közszolgáltatási szerződés legalább hároméves időtartamra szól, így az állami támogatás 2013-tól három évre előre tervezhetővé válik – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és a szimfonikusok művészeti vezetője szerint másodlagos előny: remélni lehet, hogy a nemzeti kategóriába felvett intézmények nagyobb állami támogatást kapnak, mint a következő, a kiemelt kategóriába soroltak. Ez nem azt jelenti, hogy a fenntartóvá is a minisztérium válna, ahogy ez a Magyar Állami Operaház vagy a Nemzeti Színház esetében van. A fenntartó a város marad, az állam csak közszolgáltatási szerződést köt velük. Döntés márciusban várható. Júniusban évadjelentést kell küldeniük az intézményeknek, és ezt követően köthetik meg a közszolgáltatási szerződéseket.

– Minden intézmény számára az új támogatási rendszer kijelöl prioritásokat. A nemzeti kategóriába tartozókkal kapcsolatban minőségi és előadásszámra vonatkozó kitételek vannak. A szegedi teátrum specialitása a szomszédos megyeszékhelyek színházaival szemben az operajátszás, valamint az, hogy a Szegedi Kortárs Balett révén a táncművészet is szerepel a kínálatunkban. Ez a három művészeti ág egyetlen másik színházban sincs meg ilyen teljességgel, hiszen Pécsen és Győrben erős a balettegyüttes, de az operajátszás jóval korlátozottabb. Miskolcon és Debrecenben pedig a táncművészet csak mostanában jelenik meg a színház kínálatában – mondja Gyüdi Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanítási szünet a hó miatt

Ahol tudták hirdették péntek délután a Csongrád megyei oktatási-nevelési intézmények: hétfőn és kedden nem lesz tanítás. Tovább olvasom