Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Testnevelésóra az utcán - kényszer vagy módszer?

Szeged - A szeptemberrel visszatérnek az utcára a diákok, de nem csak táskával a hátukon találkozhatunk velük. Számos iskolában döntenek úgy, amíg tart a jó idő, a testnevelésórákat a városok terein és utcáin tartják.
Reggelente a villamosok, buszok ablakából is látni néha, ahogy rövid nadrágos, trikós gyerekek vagy tinédzserek róják a köröket az utcán. Futnak Szegeden a Stefánián, a Roosevelt téren, a Szent György téren, de még a Kossuth Lajos sugárúton is. Kevés a tornaterem? Szűkös talán az iskolaudvar?

A Tömörkény István Gimnáziumban például ez az egyik oka annak, hogy közterületen futnak a diákok. A tornaterem méretei nem a legmegfelelőbbek, az udvar a felújítás után valamivel kisebb lett, ezért választják az utcát a testnevelő tanárok. A nagyobb területen például a Cooper-tesztet is könnyebb elvégezni – tudjuk meg az iskola igazgatójától, Kühn Jánostól.

– Amikor hidegebbre fordul az idő, természetesen már idebent tartják az órákat a kollégák. Egy-két évfolyam kötelezően úszni jár, így több hely marad. Amíg elég meleg van odakint, addig a Roosevelt teret használják.

Tornaterem a Roosevelt tér is. Fotó: Frank Yvette
Tornaterem a Roosevelt tér is.
Fotó: Frank Yvette

A Radnóti Miklós gimnáziumban is szokás volt a Stefániát használni kora ősszel és tavasszal a fülledt termek helyett, de már évek óta nem futnak ott a tanulók – mondja Szőllősi László igazgatóhelyettes.

– Már csak a tornatermet és a belső udvart használjuk ilyen célra. A közterületen tartott óra szerintünk balesetveszélyes és a levegő sem jó már annyira a városban, hogy érdemes legyen kivinni a diákokat – sorolja az okokat az igazgatóhelyettes, aki hozzáteszi: az a biztos, ha mindig szem előtt vannak a gyerekek, és ellenőrizni tudják őket az óra alatt. Ha a Stefánián diákokat látunk futni, azok biztosan nem radnótisok.

Szentesen szerencsés helyzetben van a Horváth Mihály gimnázium: diákjainak ott a Kurca-part. Se forgalom, se szennyezett levegő. Néha nemcsak a partot, hanem a vizet is használják – tudjuk meg Vígh Zoltán igazgatóhelyettestől, a sulinak ugyanis hét kenuja is van, így néha vízre szállnak. – A diákjaink csak addig tartózkodnak az utcán, amíg leérnek a partra, semmilyen veszélynek nincsenek kitéve – mondja Vígh Zoltán.

Néha szűk a tornaterem

– A lakótelepi iskolák szerencsésebb helyzetben vannak, mert hozzájuk tágas tornatermek épültek, de vannak intézmények, amelyeknél egyszerűen nincs lehetőség nagyobb helyiségek kialakítására. Ilyen a Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskola vagy a Vedres István Építőipari Szakközépiskola is – közölte Kardos János, a szegedi oktatási iroda vezetője. - A város sportlétesítményei közül a Kisstadiont (Újszeged) és a Városi Stadiont (Felső Tisza-part) ingyenesen, a Városi Műjégpályát (október és április között) kedvezményesen vehetik igénybe az iskolák, de hogy ezzel mennyire tudnak élni, függ az órarend kialakításától, illetve attól is, hogy milyen messze találhatók egy-egy sportpályától az intézmények – mondta Kardos János.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. pille 2009. szeptember 24. 10:13
  „A Radnótis futásaink a fagyizóig voltak ám az igaziak.Bár úgy emlékszem, akkoriban azért nem élveztük annyira, csak az idő megszépít mindent.Megjegyezném, hogy heti rendszerességgel látom a Széchenyi giminél a karatésok esti szabadtéri edzéseit.Csodálom ezeket a gyerekeket kitartásukért.”
 • 36. Nostradamus 2009. szeptember 23. 22:21
  „Ez az úszás egy matek meg egy történelemóra között baromság. Meg se szárad a hajuk, fáznak majd meg, aztán azt mondják, hogy itt a H1N1. Az én gyerekem úszó, de az iskolai úszás alól fel fogom mentetni, majd csak akkor megy, ha gondoskodik arról ennek az egésznek a kitalálója, hogy a derékig érő haját rendesen meg tudja szárítani. Addig meg tehetnek egy szivességet...”
 • 35. Zyzy 2009. szeptember 23. 21:38
  „Vhelyről sem írnak, pedig ott már régóta érdekes megoldás az úszás.. Mi 7:00ra megyünk úszni 10-15fele vagy benne a vízben mivel az öltözők szűkösek és nem haladunk. 40körül kijössz a vízből mehetsz öltözni ami katasztrófa + hajmosás, tusolás nélkül bent kell lenned 8:10re a suliban..(ebbe bele kell számítani a min10perces távot a suli és az uszoda közöt)..mellé ugyanúgy van +3 tesi óra a héten...Mellesleg mi is 1-2 éve még kint futottunk az utcán sőt még most is vannak osztályok akik kint futnak pedig ott a csodaszép Aréna :S...és igen, így lehet megutáltatni a gyerekkela futást h. kötelezővé teszik de ez mással is így van!Viszont az évi 2-3 alkalmat ki lehet/kell bírni!”
 • 34. 19701230 2009. szeptember 23. 20:02
  „buli :)”
 • 33. nelly. 2009. szeptember 23. 19:08
  „21! De lehet ám vinni őket! pl: Ságvári !! Duri, csak nem te is oda jársz? :D nálunk is első óra lyukas, hogy beérjünk, azután a második óra a tesi és aztán elkezdődik a 15 perces készülődés + öltözés a hajszárítással együtt, ami egy rémálom. :D”
 • 32. duri 2009. szeptember 23. 17:30
  „Nem lehet úszni vinni a gyereket? Első órában uszoda, második órában Ságvári. (fél 8-kor kezdődik az első óra, aki viszont az uszodában tölti ezt el, annak már 7-kor vízben kell(ene) lennie...). Tehát azért megoldható az úszás is, csak nem sok értelme van, mert több idő megy el az öltözéssel, a "tömegharccal", mint magával az úszással.”
 • 31. xene@freemail.hu 2009. szeptember 23. 17:29
  „Hol úsztatják a gyerekeket?
  Duplaórában tényleg kivitelezhető, de akkor gondolom van olyan nap, amikor nincs is tesiórájuk. Nekünk max. hetente 3-4 volt. Inkább 3. Én nem értek egyet ezzel sem. Meghajtják a gyereket hetente egyszer, aztán a többi nap meg nem csinál semmit....
  Ugyanúgy ahogy a sportban, úgy a többi tantárgynál is van olyan dolog, amit nem szeretünk....én sem szerettem a korlátos gyakorlatokat például....de mi is sokszor kosaraztunk, fociztunk, meg súlyzóztunk....”
 • 30. Ludrew 2009. szeptember 23. 16:57
  „xene@freemail.hu: Deák, Ságvári speciel úsztatja a gyereket, minden probléma nélkül kivitelezhető napvégi duplaórában vagy nulladik-elsőben, szvsz az még élvezetesebb is mint ha gimnasztikázniuk, futniuk kellene.”
 • 29. figyisz 2009. szeptember 23. 15:37
  „Nem értem, ez most miért téma. Valamikor kimentünk a Kálvária-térre, vagy körbefutottunk a Zoltán-Rigó-Londoni-Kálvária által bezárt tömböt. ( A régi Móra Ferenc ált.iskolába jártam.)
  Ha viszont az iskolák pénztelenségére akarnak célozni, hát, akkor ne ez legyen az ok, mert elég, ha megnézzük néhány iskola épületének állapotát... :(”
 • 28. exchange 2009. szeptember 23. 15:31
  „Makóról már megint nem írtak, de meg kell jegyezni hogy a galamb József (601-es) iskolások is futnak csak mi kint a petőfi parknál a kocsiúton (kerülgetve a kátyúkat, a parkoló autókat, a besüpped útpadkát (ami baleset veszélyes a út és föld közt 5-10 centis lyuk van ha valaki odalép jó ki ficamodik a lába)) de télen mi se megyünk futni ki de akár mehetnénk mert a tornatermünkbe meg lehet fagyni (öltözőbe úgyszintén) olyan hideg van ezért hívom jégveremnek (fűtéskorszerűsítés kellene, nyílászáró csere) ugyanakkor a benti tornaóra is veszélyes miután hogy a "bordás falból" hiányoznak a fokok (egyikbe a alsó 5) úgy hogy annyit a tornaórákról”
 • 27. hamankato 2009. szeptember 23. 15:26
  „Gyerekek!

  Régen az id.Láng tanár úr idejében /30 éve/ pár kör után,órákat fociztunk a betonos pályán,és imádtuk,és bírtuk is,nem fájt semmink./főleg akkor örültünk mikor nyertünk a tanárok csapata ellen--Láng,Wirt,Rimóci,...--azok a szép,régi idők/

  Fussatok minél többet.....”
 • 26. lia10 2009. szeptember 23. 15:11
  „ott van Jusy...aki mindig is imádta a tesiórákat :):D”
 • 25. KukoricaJancsi 2009. szeptember 23. 14:46
  „Igen, a modern kori gázosítás úgy megy, hogy kihajtják tesire a gyerekeket a kipufogó gázoktól dús levegőre. Mennél jobban zihál a gyerek, annál több károsanyagot szívhat be akár közvetlen első kézből. Aztán bemennek törire, és nézik, hogy mennyivel rosszabb volt azoknak, akiket a nácik gázosítottak el.”
 • 24. Cat 2009. szeptember 23. 14:44
  „xene@freemail.hu
  Mi jártunk úszni duplaórában.
  De a csapatjátékok is sokkal jobbak, mint pl. a szekrényugrás és egyéb ilyen hülyeségek (már ha most is van ilyen tesiórán), mert a csapatjáték legalább élvezhető, megszerettetheti a mozgást.
  Ráadásul a felmérések külön gyűlöletessé teszik, ha az embernek nincs érzéke az adott dologhoz.
  Lehet, hogy te megszeretted a futást, de a legtöbb gyerekkel épp a tesiórák utáltatják meg.
  Persze a tanáron is múlik. A következetlenség a legrosszabb.

  Értékelni természetesen kell, de én az egyetemi rendszerre szavazok - nem felelt meg (lógott, lustálkodott stb.), megfelelt, kiemelkedő.”
 • 23. bélás 2009. szeptember 23. 14:09
  „Ha a kocsmába kellene, semmi baj nem lenne a futással.”
 • 22. Zs 2009. szeptember 23. 14:07
  „A betonon futástól irtózóknak legyen strandröplabda... :D”
 • 21. xene@freemail.hu 2009. szeptember 23. 13:12
  „Én is Radnótis voltam... és ifj. Láng volt a tesitanárunk. Szerintem ez a hídkör túl van misztifikálva. Jó, ha félévente volt belőle 2-3, de később már egyáltalán nem volt. Szerintem ebbe nem lehetett belehalni. Én igenis megszerettem a futást, s azóta is a barátaimmal eljárok minden szegedi 3.5 kilós versenyre. Egyébként meg nem lenne rá máskor időm. Mindenesetre gyakran eljárok esti úszásra......

  Más: aerobicra és úszásra nincs felkészítve egy iskola. Nem kéne álmodozni.....
  Kivitelezhetetlen is lenne úszásra vinni a gyereket, mert 45 perces egy óra. El kéne jutni uszodáig és vissza....átöltözni, hajat szárítani stb.”
 • 20. bélás 2009. szeptember 23. 12:31
  „Kell a mozgás a sok monitorfejűnek. Satnya kis testük számítógép barna. Bár a szimpla futás csak úgy előre nekem se jött be, de a fociban többet futottunk mint a Stefin.”
 • 19. little_john 2009. szeptember 23. 12:16
  „Heti egyszer betonon futni? Borzalom! Még jó, hogy nem akarják kötelezővé tenni az egészséges életmódot...
  Idióta - de menő - cipőben és túlsúlyosan, csámpásan lehet hogy megterhelő, de maradandó egészségkárosodást azért nem okoz.

  A Radnóti udvarán tisztább a levegő, mint kívül?”
 • 18. szatyi 2009. szeptember 23. 11:52
  „...néha körülményes kerülgetni őket a járdán...”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alpinisták bontják a gyárkéményt

Ha hagyományos technológiával állnának neki a kendergyár kéményének lebontásához az Árkád kivitelezői, akkor fél Szegedet ellepné a korom. Tovább olvasom