Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Tilos rámenni Szegeden a jégre

Szeged - A tiltás ellenére tegnap is gyerekek korcsolyáztak a szegedi Vértón. Egyelőre a horgásztavak jege is vékony és kiszámíthatatlan. A Tisza zajlik, de mivel kicsi a víz, illetve a felső szakaszon nincs hóutánpótlás és olvadás, ár egyelőre nem fenyeget.
Befagytak a szegedi tavak, a körtöltés mentén három közül csak egynek a jegén találtunk tegnap délelőtt gyerekeket. A hatodikos fiúk a téli szünet utolsó napját múlatták a Vértó jegén. Horváth Csaba jól értesülten tájékoztatott, hogy a Záportóban nincs elég víz a szórakozáshoz, a Búvártóról pedig a biztonsági őrök zavarják el a népet. Marad tehát a Vértó. Bár ott a tiltó tábla – némiképp hiányos, mert „jégre enni tilos" felirattal – nem ér semmit.

Hiába tilos rámenni a jégre, tegnap is csúszkálással tesztelték a gyerekek a Vértót Fotó: Miskolczi Róbert

– Jó a jég, a héten már koriztunk, és délután is jövünk. Csak a nádasnál, meg a befolyónál kell vigyázni – vette át a szót Vecsernyés Bence. Székesi Zoltán szerint az sem baj, hogy a tó jegén nagy a hó, mert bár siklani nehezebb rajta, de közelebb van, mint a műjégpálya, és nincs belépődíj. A fiúk állították, a szüleik tudnak róla, hogy lejárnak, figyelmeztetik is őket az óvatosságra, sőt: időnként lesétálnak megnézni jeges mutatványaikat.

Jégre lépni veszélyes

Ott szabad jégre menni, ahol nem tilos – összegzi a szabályokat a belügyminisztérium 1996-os rendelete. Tilos a folyó vizek, kikötők, veszteglőhelyek jegére lépni. Álló vizeknél a lényeg, hogy megfelelő szilárdságú legyen a jég. Mindenki a saját felelősségére léphet az állóvizek jegére.

– Jégre nem megyünk, mert nem engedik a szüleink, meg nem is merünk – mondta Vincze Norbert. – Tavaly rámentem csúszkálni, és beszakadtam. Nagyon megrémültem, mert rögtön elmerültem derékig. Ha nincsenek ott apukámék, nem tudtam volna kimászni. Rettenetesen hideg volt a víz, pillanatok alatt elgémberedtek a lábaim, azóta eszembe sem jut rámenni. A többiek is saját kárukon tanultak.

– A város környéki horgásztavakon is tilos a jégre menni. Alattomos ez a tíz-tizenöt centisre hízott jég, a hókása alatt ráadásul nem látszanak a repedések – tudtuk meg a tavakat kezelő Herman Ottó Horgászegyesület titkárától, Schreiter Tibortól.

– A Tiszára és általában a folyó vizekre állandó tilalom érvényes, akármilyen vastag a jégpáncél – idézte az általános szabályt Dobi László, az Atikövizig igazgatója. Jelenleg alacsony a vízállás, 136 centiméter – 2006-os nagy áradáskor 1006 centi volt –, a víz nulla fokos. A vízgyűjtő területeken nem esett számottevő hó, emiatt sem árvíz, sem jégtorlódás nem várható a közeli napokban. A parti jég megközelítőleg öt-hat centis. A tavalyi enyhe télen egyáltalán nem fagyott be a Tisza, ami ritkaságnak számított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hóhányók: hóval birkóztak a takarítók

Szeged - A kör- és sugárutak feketék Szegeden, de találtunk olyan utcát is, amit az autók jártak ki maguknak. A környezetgazdálkodási kft. tegnap öt géppel takarított. Tovább olvasom