Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Tiszavirág - a megye legjobb étterme

Szeged - Csongrád megye legjobb éttermének választották a világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai a szegedi Tiszavirágot.
– Már a tavaly decemberi nyitáskor célul tűztük ki, hogy Szegedet feltesszük Magyarország gasztronómiai térképére. Rendkívül büszkék vagyunk a Gault&Millau étteremkalauz által adott 12 pontra, amely arra inspirál bennünket, hogy továbbmenjünk az úton – mondta Bakos Orsolya, a Tiszavirág Szeged étterem, kávézó, bár és hotel háziasszonya, valamint Regdon Zsolt séf.

Országosan 398, Csongrád megyében összesen 17 éttermet teszteltek a Gault&Millau étteremkalauz kritikusai – Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen.

Derű iés kreatív ízek. A Tiszavirág ˝a la minute˝ éttermét a japán egyetemisták is kedvelik. Fotó: Frank Yvette
Derű és kreatív ízek. A Tiszavirág ˝a la minute˝ éttermét a japán egyetemisták is kedvelik.
Fotó: Frank Yvette

A tizenhétből 7 étterem értékelhetetlen volt az ítészek szerint, a többiek 8-10 pontot értek el a 20 pontos skálán. A megyében egyedül a szegedi Tiszavirág kapott 12 pontot. A Gault&Millau rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket. Szerintük nem mehet 10 pont alá egy jó étterem. A kalauz öt szempont figyelembevételével értékel: a nyersanyagok minősége és frissessége, a kreativitás, az ételek harmóniája, a levesek, mártások minősége, valamint az elkészítés precizitása.

A Tiszavirágnál azt írják, „az üdvözlőfalatban felvillan a Tisza: paprikás lisztbe forgatott pontykockák, igen szépen savanyított, friss savasságú lila hagyma. Bravó. A kacsaerőleves tiszta, borostyánszínű, karakteresen kacsaízű. Benne kiváló, zsemlével lazított májgombóc. Buboréklétünk szép pillanata."

Törzsvendégek a japán egyetemisták

Bakos Orsolya elmondása szerint a Szegeden tanuló japán orvosegyetemisták imádják a Tiszavirágot. A tanulmányaikat segítő Megumi Ishidával általában a Hajnóczy utcai vendéglő kávézójában indítják a napot, ami után ott ebédelnek vagy vacsoráznak. Volt már, hogy a japán diákok a bárban ünnepelték egyik diáktársuk születésnapját.

– A Tiszavirág „a la minute" étterem. Semmit sem készítünk el előre, mert nálunk elsődleges a frissesség. Az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be, Algyőről és Zsombóról például a kecskesajtot és -túrót, biozöldségeket használunk, amelyek nagyon jó minőségűek – mondta Bakos Orsolya. A séf szerint náluk a kreativitás játék az ízekkel és a színekkel. Készített már rántott pacalt, karácsonykor pedig a halászlé mellé rántott haltejet is kínálnak.

A keddi menü hagymakrémleves volt saját sajtolású tökmagolajjal, sertésszűz zsályás almapürével és sült, tört burgonyával, valamint narancsfelfújt. Regdon Zsolt – aki közel húsz évig dolgozott Angliában, Japánban, Írországban és Új-Zélandon – elmondta, mindent itt készítenek a lekvártól a fagyin át a kekszig. A csak péntekenként árult mini szegedi kiflinek például már nagy rajongótábora van. A ház asszonya szerint a Tiszavirág egész csapatának köszönhető ez a szép eredmény. – Úttörők vagyunk ebben a műfajban, de sokat és alázattal dolgozunk azon, hogy minél több emberrel ismertessük meg a munkánkat – mondta Bakos Orsolya, akitől azt is megtudtuk, hogy a Tiszavirág hotel bekerült Kelet-Magyarország 10 legjobb hotelje közé.

Eddig csak egyszer adtak 20 pontot

A Gault&Millau étteremkalauzt Henri Gault és Christian Millau ételkritikus és író hozta létre 1965-ben. A francia ételkritikusok alapította gasztronómiai kalauz a Guide Michelin vetélytársa. A Gault&Millau rendkívül szigorú pontrendszere alapján a 9-10 pont gyenge színvonalú, a 11 pont átlagos vendéglőt takar. A 12 pont azt jelenti, jó konyha, amely minden jobb étteremtől elvárható. 13-14 pont: nagyon jó vendéglő, többet, különlegesebbet nyújt, mint a mindennapos konyha. 15-16 pont: a konyhaművészet terén magas szintű minőséget, kreativitást nyújtó étterem – ez a minősítés megfelel egy Michelin-csillagnak. 17-18 pont: a legmagasabb szintű minőséget képviseli, kreativitás, jó ételkészítés, minőség – ez két Michelin-csillagnak felel meg. 19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobb vendéglői közé tartozik. 20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni, egyszer ítélték még csak oda, 2004-ben Marc Veyrat séfnek, aki a francia Alpokban található Megeve étteremben dolgozott.

Várjuk a kommenteket a Facebook-oldalunkon!




hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellendítenék az egészségturizmust

Felméri az egészségügyi kormányzat, hogy az egyes kórházaknak milyen, az egészségturizmusban… Tovább olvasom