Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Tiszta Tisza-partot a belvárosban!

Szeged - Körülbelül ötvenen gyűltek össze tegnap reggel, hogy közösen tisztítsák meg a Tisza belvárosi szakaszát. A résztvevők találtak PET-palackokat, csikkeket, fémhulladékot és nadrágot.
– Adjátok körbe a kesztyűket! Minden olyan dolgot össze kell szedni, ami nem a vízhez tartozik. Vannak fekete nejlonzsákok, ebbe kell beletenni, amit összeszedtünk. Ha megtelt, bele kell tenni a konténerbe. A program nem kötelező, bárki bármikor elmehet – adta ki az utasításokat Illés Tibor szervező. A szabadúszó sajtófotós volt az ötletgazdája a Tiszta Tisza-partot! elnevezésű takarítási akciónak.

Az önkéntesek a folyó szegedi oldalán gyülekeztek tegnap reggel nyolckor, a vízibástyánál; a rondellától az árvízi emlékmű felé vették az irányt. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 15 munkatársa viszont már reggel hét óta szedte a szemetet: a hajóállomástól haladtak a Belvárosi híd felé. Velük és a vízügy munkatársaival együtt körülbelül 50-en takarították a Tisza-partot.

– Nadrágot, zsákot, PET-palackot, csikkeket, üvegeket, szilánkokat és vaspálcát találtam eddig – mutatta a zsákját Markó Kata. A vegyész PhD-hallgató szabadnapot vett ki, hogy eljöhessen takarítani. Saját gumikesztyűvel érkezett. – Olvastam valahol, hogy egy csikk egy köbméter vizet szennyez be. A barátom otthon, Szentesen, a szabad strandon dolgozik. Ott is mindig eldobják a csikkeket, amit mi összeszedünk. Innen a mostani lelkesedés is!

Az önkéntesek a szegedi oldalon gyülekeztek - 8-kor megkezdődött a munka. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Egyedül Kószó István érkezett gumicsizmában a szemétszedésre. A nyugdíjas férfi azt mondta, azért húzta fel a kék lábbelit, mert hátha bele kell menni a vízbe is. – Találtam már egy rozsdás fémrácsot, de nem értem, ezt miért dobták el. Szennyezi a vizet, másrészt a fém érték – magyarázta.

Közben Illés Tibor müzli szelettel kínálta a lelkes önkénteseket. Azt mondta, egy hölgy telefonált neki előző este, és felajánlott néhány dobozzal.

Zsákok és konténerek

A takarításhoz szükséges eszközöket, a zsákokat, kesztyűket és konténereket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Atikövizig biztosította. Velük együtt támogatta a megmozdulást a Főszer Electric Zrt. és a Bánffi-szóda, valamint a delmagyar.hu és a Rádió88. – Az önkormányzattal együtt üdvözöljük és támogatjuk az utóbbi időben megszaporodott civil megmozdulásokat. Köszönet érte, hogy vannak, akik a városukért hajlandók feláldozni a szabadidejüket – magyarázta Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója. Hasonló véleményen vannak a vízügyesek is. Sági János, az Atikövizig szakaszmérnökségének vezetője azt mondta, jó látni az összegyűlt embereket, akik a folyópartot tisztítják.

Olvasóink írták

 • 7. True 2009. szeptember 03. 17:41
  „példát vehetnének róluk a sok szobaforradalmár mert a lábrázás nagyon megy a monitor mögött ha meg tenni kellene valamit akkor meg igen csak kuss van.”
 • 6. darch 2009. szeptember 03. 15:55
  „Nem tök mindegy, ki van odaírva, mint támogató?
  Inkább meg kellene dicsérni azokat, akik tényleges tettek valamit az városért, a nemzetért.”
 • 5. frakk 2009. szeptember 02. 16:48
  „meghallottam Sági Úr nevét ---- el is ment mindentől a kedvem---- képmutatás a köbön”
 • 4. nellyke1 2009. szeptember 02. 15:23
  „HAJRÁ ! MAJD HÉTFŐN AZ IGÉNYES ÉS KÜLÖNÖSEN HALK "F E S Z T I V Á L" UTÁN !”
 • 3. NNor 2009. szeptember 02. 14:10
  „Pontosítás: a kesztyűket, a konténereket és az összegyűjtött szemét konténerekbe való szállítását az ATIKÖVIZIG biztosította. A zsákokat a Környezetgazdálkodási Kft. ajánlotta fel.”
 • 2. CID 2009. szeptember 02. 13:10
  „A Bánffi szóda, még oké, már amennyiben volt hűsítő, de a DM és a Rádió88 ?”
 • 1. CID 2009. szeptember 02. 13:08
  „"A takarításhoz szükséges eszközöket, a zsákokat, kesztyűket és konténereket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Atikövizig biztosította. Velük együtt támogatta a megmozdulást a Főszer Electric Zrt. és a Bánffi-szóda, valamint a delmagyar.hu és a Rádió88."
  Az első két társaságot még értem, hogy mivel támogatta, de a többi , mivel ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél éve üres az I-es kórház

A hivatali bürokrácia miatt nem írta még mindig ki a fél éve üresen álló I-es kórház értékesítési pályázatát az önkormányzat. Tovább olvasom