Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Titok, mi épül a Madách utcában

Szeged - Hamarosan eldől, mit építenek a közeljövőben a Bocskai és a Madách utca sarkán lévő telekre, erről lapunk szerezhet legelőször tudomást. Az ingatlan hat éve üres, a rajta álló sarki polgárházat és a Madách utcára néző jéggyárat 2009-2010-ben bontották le.
Jéggyárból Anna-víz-üzem

Anna-víz-üzemmé 1974-ben alakították át a Madách utcai jéggyár volt hűtőházát. A híres szegedi szikvizet 1996-ig ebben az épületben palackozták. Utána még mintegy másfél évtizedig irodaházként, áruházként működött.
– Azt mondták 2010-ben, amikor bontották a jéggyárat, hogy társasházat építenek a telekre, aminek megörültem: gondoltam, új vendégeim lesznek, és nem áll az orrom előtt ez a romos ház – mondta Kovácsné Mélykúti Györgyi kozmetikus, akinek az üzlete pont a nagy űrre néz. – Hallottam később, hogy bíróságot építenek, de abból se lett semmi. Zavart engem is, a lakókat is az üres terület, mert nagyon elvadult, csak tavaly nyáron takarították ki. A nyáron azonban egy hajléktalan költözött ide és épített magának egy bódét az egyik sarokba, csoda, hogy nem fagyott meg ebben a hidegben.
Szúrja az emberek szemét az elhanyagolt belvárosi telek. Fotó: Schmidt Andrea
Szúrja az emberek szemét az elhanyagolt belvárosi telek. Fotó: Schmidt Andrea

A Bocskai és a Madách utca sarkán lévő telken hatalmas tábla hirdeti, hogy ez a Madách-ház projekt, amely eladó vagy beruházó partnert keres, az érdeklődőknek elérhetőséget is megadtak. Többször is hívtuk a megadott számot, de senkivel se sikerült beszélnünk: az automata azt közölte, jelenleg minden vonal foglalt.

Kiderítettük, hogy a telek tulajdonosa a KÉSZ csoport érdekeltségébe tartozó egyik ingatlanfejlesztő cég. Felhívtuk Varga Mihályt, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatóját, és megkérdeztük, mik a terveik az üres telekkel. „Az a mi titkunk" – válaszolta Varga, majd megígérte: hamarosan elárulja nekünk, mi épül a frekventált belvárosi ingatlanon.
 
Hat éve írtuk

A Bocskai és a Madách utca sarkán álló egykori jéggyár maradványait bontották (Utcára dőlt a jéggyár fala – nyomoz a rendőrség, 2010. január 6.), amikor a homlokzat téglafalának egy darabja kidőlt az utcára, és több köbméter sitt zúdult a járdára, valamint az úttest egy sávjára. Senki sem sérült meg, de a leomló fal elszakított egy milliós értékű távközlési légvezetéket. A rendőrségi vizsgálat során felmerült, hogy nem megfelelően kerítették el a bontási területet, ezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el. A munkabiztonsági felügyelet hivatalból nem indított eljárást, mivel személyi sérülés nem történt.
Más forrásból úgy tudjuk, először irodaházat akartak felhúzni a sarokra, később azonban felmerült, hogy a terület a fekvése miatt egy vadonatúj bírósági épület számára lenne kiválóan alkalmas. Ez az elképzelés sokáig tartotta magát, a tervek is elkészültek, mígnem a döntéshozók a Széchenyi téri bíróság patinás épületének felújítása mellett döntöttek, és elvetették a beruházás gondolatát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekkatonának nem játék az egyenruha

Gyerekkatonának nem játék az egyenruha
Tizenéves fiatalok vállalják önként a katonaélet nehézségeit a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület soraiban: parancsra esznek, könnyítenek magukon, menetelnek. Tovább olvasom