Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Titokban tesztelt éttermek és szállodák

348 éttermet teszteltek, 561 szállodát és 451 bort értékeltek a Gault&Millau kritikusai idén az országban. Csongrád megyéből 8 étterem, 14 szálloda és a Maláta sörbár került be a nemzetközi kiadványba.
„Ma országszerte több a jó szívvel ajánlható étterem, mint egy évvel korábban: 105 konyha kapott 11 vagy annál magasabb pontszámot szemben a tavalyi 93-mal. És több az olyan konyha is, amely nem éri el ugyan a 11 pontot, de legalább egy kiemelkedő specialitást tart, megbízható, tisztes színvonalon – legyen az bár egy jó leves, egy birkapörkölt, vagy egy hamburger" – olvasható az október elején megjelent nemzetközi étteremkalauz, a Gault&Millau magyarországi kiadványának bevezetőjében.

Távoli galaxistól a Pyromániáig. Kézműves sörök kínálata a Maláta sörkertben. Fotó: Karnok Csaba
Távoli galaxistól a Pyromániáig. Kézműves sörök kínálata a Maláta sörkertben. Fotó: Karnok Csaba

A Gault&Millau étteremkalauzt Henri Gault és Christian Millau ételkritikus és író hozta létre 1965-ben. A francia ételkritikusok alapította gasztronómiai kalauz a Guide Michelin vetélytársa. A Gault&Millau rendkívül szigorú pontrendszerére jellemző, hogy a 20 pontos legmagasabb minősítést szinte lehetetlen megszerezni. Egyszer ítélték még csak oda, 2004-ben Marc Veyrat séfnek, aki a francia Alpokban található Megeve étteremben dolgozott.

Menü 52 ezerért

Az ország legjobb éttermeinek többsége Budapesten található. A lista első három helyén a Costes, az Onyx (ezek korábban egy-egy Michelin-csillagot is bezsebeltek) és a ZONA Bisztró áll.

Frank Sándor: Aki Aradról tart Münchenbe, nincs másfél órája enni. Fotó: Schmidt Andrea
Frank Sándor: Aki Aradról tart Münchenbe, nincs másfél órája enni. Fotó: Schmidt Andrea

A Costesben egy hétfogásos degusztációs (kóstoló) menü 110 euróba, azaz mintegy 34 ezer forintba kerül, ha ehhez borpárosítást is rendel a vendég, akkor 170 eurót, kicsivel több mint 52 ezer forintot kell a kasszánál hagynia.

Az Onyx ennél valamivel olcsóbb: a Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros ajánlásával készült kóstolómenü 28 ezer 500 forint, és nyolc fogást tartalmaz: tonhal, nyári paradicsom és dinnye; garnéla, zöldségek, rákleves; zsenge sült káposzta, kacsahús, májforgács; kukoricanudli, tokhalkaviár, mangalica; rántott borjúmirigy, konfitált nyári babok, füstölt pisztráng; faszénen grillezett marhaoldalas, répa, zöldségek; cseresznye, aludttej, fehércsokoládé; menta, csokoládé, citromfű. A kóstolómenühöz ajánlott borsor további 19 ezer 900 forinttal rövidíti meg a magas szintű gasztronómiai élményekre vágyók pénztárcáját.

A ZONA Bisztró egyszerű, rövid, rendszeresen változó étlappal várja a vendégeket. A vietnami pho leves garnélával és burgonyagombóccal 3900, a bresse-i galambszív szalonnával, tarhonyával és bretagne-i articsókával 4500, a Szent Jakab-kagyló savanyított zöldségekkel és szarvasgombával szintén 4500 forintba kerül.

Tiszavirág, Bistorant és Sanzon

Szegeden a tavalyinál öttel kevesebb éttermet teszteltek. Újdonságként szerepel a kiadványban a Sanzon Restaurant.

A szegedi Tiszavirág 12 pontot ért el, ami „a jó szívvel ajánlható konyha" minősítést jelenti. Az étteremben kóstolt ételeket a fantáziadús, korrekt, jó, friss, üdítő, jópofa, szép és kerek jelzőkkel illették a kritikusok. A Tiszavirág étlapján a legdrágább tételek a marhanyak zöldbabbal és édesburgonyával, ami 5590 forint, és a báránygerinc pirított hajdinával, gyöngyhagymával és yampürével 5990 forintért.

A másik tesztelt kiemelkedő étterem a Bistorant volt, ami 11 pontot kapott. Itt dicsérték a préselt malacot (1180 forint), a magyar fish and chipset (harcsa és ponty, csípős, ropogós bundában sült burgonyával, tökmagmajonézzel 2250 forint), az ökörpofapörköltet tojásos galuskával (2450 forint) és a desszertként felszolgált panna cotta triót is, ami 780 forintba kerül. Idén került be a kötetbe az Art Hotelben lévő Sanzon Restaurant, amely 10 pontot kapott.

A halászlé mint kultuszétel

Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője azt írta az idei kiadvány bevezetőjében, hogy ismét különös figyelmet kapott a halászlé mint kultuszétel. „A helyzet nem javult, sőt ki kell mondani, hogy lesújtó" – olvasható a kereskedelmi forgalomban nem kapható kötetben.

Nyolc pontra értékelték a Fehértói Halászcsárdát, a Jobb mint Otthon Kisvendéglőt és az Öreg Kőrössy Halászcsárdát. A 8 pont azt jelenti, hogy a konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon.

A Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz étterempontozása 

– Végtelenül sajnáljuk, hogy nem ízlik nekik a halászlénk. Úgy gondolom, jó halászlét készítünk, amit a vendégek és a forgalom igazol. Az érsekcsanádi Rév csárda halászléje – amit idén és tavaly is dicsértek a kritikusok – egy halászos halászlé, ami azt jelenti, hogy a halat ott helyben tisztítják és főzik meg, ami akár másfél óra is lehet – mondta Frank Sándor.

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapító tagja, a Venesz-díjas mesterszakács, a Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség területi képviselője, a Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány alapító tagja, a Fehértói és a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosa szerint azok a halászcsárdák, amelyek az út szélén vannak, nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyi időt szánjanak az étel elkészítésére.

– Annak, aki Aradról tart Münchenbe, nincs másfél órája enni. Mi előkészítjük az alaplét, és rendeléskor abba főzzük bele a halat. Friss hallal dolgozunk, hiszen a Fehértói Halászcsárda szomszédságában található a Szegedfish Kft. Roppant kíváncsiak vagyunk, milyen az a halászlé, amit az étteremkalauz kritikusai is szeretnek. A szegedi halfesztiválon 200 mázsa élő halból készült halászlé fogyott. Itt két-három ember véleménye áll szemben 20 ezer emberével – fogalmazott Frank Sándor.

Hogyan értékelnek?

A konyha pontozása:
A kalauz a konyha teljesítményét értékeli. A tesztelők nem fedik fel magukat. Az értékelés szempontjai a következők: az alapanyag minősége, frissessége, az elkészítés szakszerűsége, a technológiák helyes használata, harmónia a tányéron, kreativitás és tálalás, valamint az ár-érték arány.

 • 20–19,5 pont: a világ legszűkebb élvonalához tartozó étterem
 • 19 pont: a világ legjobb éttermeinek egyike (ilyen éttermek Magyarországon nincsenek)
 • 18–17 pont: kiemelkedő konyha
 • 16–15 pont: nagyon jó konyha
 • 14–13 pont: jó konyha
 • 12–11 pont: jó szívvel ajánlható konyha – amennyiben az ár-érték arány is rendben van
 • 10–8 pont: a konyha esetenként túlmutat a mindennapi rutinon.

A borok pontozása:
153 borászat 451 borának értékelését kínálja az idei kalauz. A tesztelők nem fedik fel magukat. A fő szempont a borászat elismertsége és a borok beszerezhetősége volt.

 • 20 pont: elméleti tökéletesség, amelyre törekedni lehet
 • 19–18 pont: legenda, világszinten is kiemelkedő termőhely, kiváló évjáratának hibátlan bora
 • 17–16 pont: klasszis nagy bor, amelyre éveken át emlékezünk
 • 15–14 pont: harmonikus bor, nagy élmény, de komplexitásban, egyediségben nem kimagasló
 • 13–12 pont: élmény, magabiztos bor, jó arányokkal, képes felidézni a borvidék, a fajta, a termelő jellegzetességeit
 • 11–10 pont: szívesen innám máskor is, és fel is ismerném
 • 9–8 pont: szívesen innám máskor is, hibái, aránytalanságai tolerálhatók.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fricsay-emléktáblát avattak a színházban

100 éve született Fricsay Ferenc karmester. Tovább olvasom