Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tízezrekbe kerülhet az influenza egy családnak

Csongrád megye - Tovább nőtt az influenzások száma a megyében, a legtöbb beteg Szentesen van. Szinte minden korosztályt elért már a vírus, amely ellen ugyan nincs gyógyszer, a tünetek azonban enyhíthetők. Párszáz, de akár tízezer forintot is költhetünk a patikában ilyenkor – megnéztük, hogyan lehet betegnek lenni spórolósan és nagyvonalúan.
Tombol az influenza Csongrád megyében, az előző héthez képest tovább nőtt a megbetegedések száma. Szegeden a „legjobb" a helyzet, bár a járványküszöböt már itt is meghaladta a betegszám. Ráadásul – látogatási tilalom ide vagy oda a megye összes egészségügyi intézményében – már klinikáról is érkezett több pozitív minta. Makón és Hódmezővásárhelyen már több mint kétszerese, Szentesen pedig több mint háromszorosa a betegszám a járványküszöb értékének. Utóbbi városban 100 ezer lakosra közel 500 beteg jut.

– Most már a bölcsődés-óvodás korosztályban is sok az influenzás – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. Tömeges megbetegedésről azonban még egy oktatási intézményből sem érkezett jelentés. Ez persze nem jelenti, hogy nincs: az egyik szegedi óvodában például a 28-ból mindössze 5 gyerek maradt múlt héten a csoportban. De tele vannak az orvosi rendelők a serdülő, illetve a 35 év feletti korosztállyal is – lényegében mindenkit érint a mostani vírus. Ez annak is köszönhető, hogy az oltóanyag nem nyújt védettséget az idei vírusvariánssal szemben.

Szinte minden korosztályt elért már a vírus. Fotó: Schmidt Andrea
Szinte minden korosztályt elért már a vírus. Fotó: Schmidt Andrea

Tény, hogy az influenza vírusbetegség, amelyre nem kell gyógyszer. A tüneteket – lázat, köhögést, orrdugulást – azonban hatékonyan lehet a patikai készítményekkel csillapítani. Határ a csillagos ég: ilyesmire el lehet költeni akár egy félhavi fizetést is. Kérdés persze, hogy érdemes-e.
Megnéztük, mennyiből gyógyulhat egy nagyvonalú és egy spórolós család.

Kommentelőink a házi praktikákban hisznek

Aki beteg, kénytelen kúrálni magát. Nem mindegy azonban, hogy mivel, és főleg, mennyi pénzből. Facebookon megkérdezett olvasóink például elsősorban a házi praktikákban hisznek. Forró fürdő meleg tejjel – ez Gyöngyi receptje. István pedig egy nem túl ízletes keverékre esküszik, amiben fokhagyma, gyömbér, chili, bors, méz és citromlé van. Kedvencünk azonban Smith Johnson nevű kommentelőnktől érkezett. „Mindennap motorral járok, így erős az immunrendszerem. Kéthavonta meg berúgok, mint a szamár. Hat éve volt utoljára náthám."
Spórolós alatt sem azt értjük, hogy valaki megvonja a vállát, mondván: majd kifekszi a betegséget – feltételeztük, hogy ő is vásárol. Például lázcsillapítót. Ezt 500 forint alatt meg is lehet oldani, de van ezer forintnál is drágább készítmény is. A C-vitamin is hasznos ilyenkor. Aki leleményes, 10 napnyi adagot 160 forintért megvehet. A készítményt úgy hívják: aszkorbinsav. A port 10 grammos kiszerelésben lehet kapni. Persze van több mint 4 ezer forintért is tabletta, akinek az a szimpatikus.

Tízezrekbe is kerülhet. Fotó: Schmidt Andrea
Tízezrekbe is kerülhet. Fotó: Schmidt Andrea

Innentől kezdve mindenkire rá van bízva, mit vásárol még magának. A tapasztalatok szerint a legnépszerűbbek a forróital-porok: ezeket 850 és közel 2000 forint közötti áron lehet beszerezni. Orrspray is van ezer forint alatt és 1800 forint felett. Köhögéscsillapító egy-kétezer forintért, köptető száraz köhögésre 500 és 1700 forint között és torokfertőtlenítő 700-1500 forint közötti áron. Gyors számolást követően kiderül: egy nagybevásárlással akár tízezer forint is kevésnek bizonyulhat az influenza elleni harcban. És akkor még nem is számoltuk hozzá azt a pénzt, ami az esetleges táppénz miatt hiányzik a családi kasszából.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégkaparót adtak a rendőrök

Az akcióban ellenőrizték az autók műszaki állapotát, a téli gumik használatára hívták fel a… Tovább olvasom