Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Többgyermekes családban is megoldható a spórolás

A télről nemcsak a hóesés, az ünnepek, új év, új lehetőségek jutnak az eszünkbe, hanem a megnövekvő költségek is. A többgyermekes családoknak, főleg amelyekben tinédzserek is vannak, komoly fejtörést okozhat, mire mennyit költenek. A szegedi Veres családban lányról lányra járnak a ruhák.
Turi az út a minőségi, olcsó ruhához

Néha előfordul, hogy drágább ruhát, cipőt vagy parfümöt szeretne Adri, Dorina és Zsófi. Ilyenkor először nem fogadják el, ha a szülők nemet mondanak, de végül megbékélnek vele, igyekeznek kompromisszumot kötni. Használtruha-üzletben tudnak minőségi, de olcsóbb árut vásárolni. A fiatalok szerint a ruházatban menő márka a Zara, a Stradivarius, a Bershka, az Orsay, a Tally Weijl, a cipőknél a Nike, a Vans, a New Balance. A telefondivat is állandó téma: az első helyeken az iPhone áll.
Édes süteményillat, meghitt hangulat, mosolygós szülők és három kedves lány fogad, amikor megérkezünk a szegedi Veres család rezidenciájára. Az édesapa ismerős, kiderül, a Szegedi TE kiváló tekése a „civilben" szakoktató Veres Zsolt. – Kész csoda, hogy van olyan nap, amikor mind itthon vagyunk már este 6-kor. A téli szünidő ilyen szempontból kedvező – tessékel be nevetve a 41 éves édesanya, Veresné Kovács Erika. Három lányuk, a 19 éves Adrienn, a 14 éves Dorina és a 8 éves Zsófi hellyel és muffinnal kínál.

Átmenet menő és gagyi között
– Szerencsés helyzetben vagyunk – kezdi Adri, amikor arról faggatom, milyen gyakran kérnek új ruhát szüleiktől.

– Egymástól örököljük a cuccokat. A legjobban persze Zsófi jár – teszi hozzá nevetve. Az édesapa szerint a család nagyon sokat spórol azon, hogy a ruhákat bedobozolják, és megőrzik, míg a legkisebb lányuk is tudja hordani: – Édesanyámnál már halomban állnak a dobozok. Amikor már Zsófi is kinövi a ruhákat, odaadjuk baráti családnak, ismerősnek – mondta.

Az édesanya bölcsődében dolgozik kisgyermeknevelőként, így mindig van kit megkérdezni, szüksége van-e holmikra. Persze az öröklés mellett rendszeresen kapnak új ruhadarabot a lányok, akik máris kezükbe vesznek egy-két kedvencet. Zsófi Jégvarázs-mintával díszített pólóját úgy szorítja magához, mint egy kabalát.

– A lányok ismerik és átlátják a család költségvetését, és tudomásul veszik. Szerencsére nem „divatcicák", soha nem követelnek. Ennek ellenére rájuk is hat a kortárs divat, amely az aktuális trendeket követi. Úgy tapasztaljuk, hogy még ha a menő cuccokat nem is tudjuk biztosítani számukra, van egy középkategória a „menő és a gagyi" között, amiből válogathatnak anélkül, hogy nagyon kilógnának a sorból. Igaz, ez már valahol másnak való megfelelés is – mondta Erika, aki szerint néha tudni kell nemet mondani, de ilyenkor érdemes meg is magyarázni, miért nem kaphatják meg a kinézett ruhát, cipőt a lányok. A jeles események alkalmából választhatnak maguknak.

Akciók, célirányos vásárlás
– Fontos elv nálunk, hogy nem dobunk ki sem élelmiszert, sem ruhát a kukába – mondta büszkén Zsolt. – A ruhák utolsó útja a ruhagyűjtő konténerekhez vezet. A többletélelmiszereket sem dobjuk ki: aminek még semmi baja, de nem fogy el, a rókusi templom mellett lévő zöld élelmiszergyűjtőbe szoktuk elvinni, ahonnan a rászorulók magukhoz vehetik. 
 
Adri (balról), Dóri és Zsófi is átlátja a költségvetést. Veres Zsolt és felesége, Erika kiszámolta: a téli hónapokban 100 ezer forint is elmegy a család ruházkodására. Fotó: Schmidt Andrea
Adri (balról), Dóri és Zsófi is átlátja a költségvetést. Veres Zsolt és felesége, Erika kiszámolta: a téli hónapokban 100 ezer forint is elmegy a család ruházkodására. Fotó: Schmidt Andrea

De másból is áll egy leány, vagyis három nevelése, nem csupán ételből és ruhából. A téli hónapokban a családnak, főleg a szülőknek eléggé szemfülesnek kell lenniük, hogy ajándékokra is maradjon a mindennapi költségek mellett. – Szükséges az egész évi beosztás – helyeselt Erika. – A szórólapok és reklámújságok,  valamint az internet böngészése, olcsóbb szükséges dolgok kiírása, és ehhez kapcsolódóan a célirányos vásárlás segíti a pénz kézben tartását. A fűtést egész évre kiegyenlített számlákkal fizetjük, mert egyébként a téli hónapokban többszörösére emelkedne a kiadás. Decemberben az ünnepekre való készülődést minden évben, mint ahogy idén is történt, az is segíti, hogy a férjem kap ajándékutalványt és év végi jutalmat.

A szülők elmondása szerint összességében 100 ezer forintot költenek el télen a család ruházkodására. A Veres család otthona 81 négyzetméteres, fizetésük több mint egyharmada rezsire megy el, a másik egyharmad részét a közlekedés és az élelmiszerek teszik ki. A számlán maradt pénzből ruházkodnak, vagy a lányok el tudnak menni moziba, szórakozni a barátokkal.

A szórakozáson spórolnak
– Mi nem adunk zsebpénzt, hanem kérnek a csajok, ha valahova elmennek, amit szerencsére nem kell korlátoznunk, mert csak alkalmanként van ilyen – magyarázta Erika.

– Nincs is túl sok időnk szórakozni – tette hozzá Dorina, aki 4 éves kora óta táncol. Az edzések heti több délutánt is igénybe vesznek. Ha mégis kimozdulnak este, akkor „lábbusszal" jönnek haza, ahogy az édesanya fogalmaz.

A kulturális élvezetek szorulnak leginkább háttérbe, nagyon ritkán jutunk el múzeumokba, kiállításokra, moziba. Csak ezen tudunk spórolni.

Veresné Kovács Erika családanya
A közlekedésen úgy spórolnak, hogy a lányoknak vesznek bérletet. Adri, aki az SZTE Mérnöki Kar műszaki menedzser szakán tanul, pályázott utazási kedvezményre, amit meg is kapott. Zsolt autóval jár, Erika pedig gyalog, hiszen a bölcsőde nincs messze a lakhelyüktől. A fizetést mindig a hónap első napjaiban kapják átutalással.

– Közös folyószámlánk van, így mindkettőnk munkabére egy számlára érkezik. Ezzel is tudunk spórolni a banki költségeken – mondta Erika. A költségeket, amelyeket átutalással kell kiegyenlíteni, úgy ütemezték, hogy a fizetést követő napokban vonják le. A sárga csekkek befizetését is ekkorra időzítik. A fönnmaradó összeget osztják a hónap hátralévő részére a szükségletek kielégítésére.

– A kulturális élvezetek szorulnak leginkább háttérbe, nagyon ritkán jutunk el múzeumokba, kiállításokra, moziba – mondta az édesanya, aki hozzátette, csak ezeken tudnak spórolni. Szerencsére viszont a nagyszülőktől is kapnak anyagi segítséget főleg decemberben, és a lányok érett gondolkodásúak: így nem probléma, ha nem minden az ő elképzeléseik szerint alakul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repkedtek az életfogytiglanok 2015-ben

Repkedtek az életfogytiglanok 2015-ben
Számos, évekkel ezelőtt Csongrád megyében történt kegyetlen emberölés végére tett idén pontot a Szegedi Ítélőtábla. Tovább olvasom