Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Többjelentésű Somogyi

Szeged - Somogyi? A szegedi belvárosi utcáról a többség jól tudja, legújabban nem a könyvtáralapító Károly, hanem a Népszava munkatársa, Béla a névadó. Tegnapi mustránkon kiderült: Szilveszterre, az egykori polgármesterre már nem emlékeznek a szegediek.
Somogyi – csak ennyi áll a szegedi belvárosi utcát jelölő táblák zömén. Ám a vezetéknév után három jeles személyiség keresztnevét is ragaszthatnák a Tisza-parti város lakói. Tegnapi sétánkon mértük az arányokat.

– Hirtelen nem is tudom: talán Somogyi Béla a névadó? – les a közeli, villamosból lett nosztalgiakávézó feliratára segélykérően Simon Oszkárné. A nyugdíjas tanítónő gyakran siet végig a Somogyin, például az általa kedvelt Kárász utcai Képcsarnokba.

„A fehérterror vértanúja, a Népszava munkatársa" – tömörített életrajz áll a Somogyi Béla (1868–1920) név alatt a Zrínyi utca sarkán. A magyarázat a Soroptimist Club 2005-ben záruló akciójának eredménye.
– Semmi szegedi jellegzetesség sem jut eszembe a Somogyi névről – ismeri el a lakitelki Gulyás Máté, aki orosz szakos egyetemistaként második éve rója a Tisza-parti város útjait.

Somogyi a hivatalos neve az utcának, így is érkeznek a küldemények
– hangzik a postahivatal nem hivatalos nyilatkozata. A postás új, nem ismeri a régi történeteket.

– Nem a Somogyi-könyvtár alapítója, Somogyi Károly a névadó? – bizonytalankodik Kisistók András. A nyugdíjas lokálpatrióta szerint az lenne az igazságos, mert az esztergomi kanonok országos elismerést kiváltó felajánlásként Szegednek ajándékozta 1881-ben közel 44 ezer kötetes könyvtárát.

A Somogyi utcán sétálók többsége tudta, hogy nem a könyvtáralapító, hanem az újságíró a legújabb névadó. Fotó: Miskolczi Róbert
A Somogyi utcán sétálók többsége tudta, hogy nem a könyvtáralapító, hanem az újságíró a legújabb névadó. Fotó: Miskolczi Róbert

„Elültetek egy mosolyt, humorral addig locsolom, míg tréfa nem nő belőle" – olvassuk a csillogó táblán, mely Boncz Géza Karinthy-gyűrűs humorista 1948–78 közti, Somogyi Béla utca 19. szám alatti lakóháza helyét mutatja. Ma itt magasodik a Lombard Pénzügyi és Lízing Rt. modern székháza.

– Vezetői értekezletünkön is téma lett az utca neve – ismeri el a Lombard Rt. hr-ese, Papp Zoltán. – Ügyfeleink közül némelyek szóvá tették, hogy „miért cseréltük Károlyról Bélára, a kanonokról a baloldali politikusra székházunk címét". Kiderült: a cégbejegyzéskor Somogyi Béla volt az utca hivatalos neve, ami mára Somogyivá egyszerűsödött.

A polgármesterre nem gondolnak

Somogyi Szilveszterre (1872–1934) nem gondolnak a mai szegediek, ha csak a vezetéknevet hallják. Az irodalombarát Somogyi Szilveszter 1915-től mint polgármester szerepet játszott például Szeged egyetemi várossá fejlesztésében. Péter László Szeged utcanevei című könyvéből viszont kiderül: ezt az utcát 1951-ben azért vették el Somogyi Károlytól az akkori hatalmasok, mert azt hitték, Szilveszter, az előző korszak elismert polgármestere a névadó. Ezért politikailag úgy látták helyesnek, hogy odaadják Somogyi Bélának, akinek semmi, de semmi köze nem volt Szegedhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem kapcsolták le ilyen korán a távfűtést

Szeged - A két hete tartó, 20-25 fokos meleg miatt április 6-a óta hidegek a radiátorok a szegedi panellakásokban. Tovább olvasom