Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Tojáskocogtatástól a maceszgombócig

Csongrád megye - Nálunk az egyiptomi szolgaságból való szabadulás ünnepét, a pészahot nevezhetjük tavaszi ünnepnek, zsidó húsvétnak - mondta Szigeti János, a vásárhelyi zsidó közösség ismert személyisége, holokauszttúlélő.
Idén április 22-én estétől 30-án estig tart, ekkor eszik a maceszgombóclevest, rendezik a széderestet, amit a rend éjszakájának is neveznek. Az edényeket, evőeszközöket kóserelik, vagyis tisztára mosogatják, vízben kiforralják, és egy különös rítus szerint vacsorát tartanak. Emlékeznek az Egyiptomból, a szolgaság földjéről való szabadulásra. Ilyenkor átélik a szabadítást, és ezt szavakkal is kifejezik: engem mentett ki Isten.

Ezeket a hagyományokat csakis az ortodox közösségek ápolják. A napokban, a keresztény húsvéttal egy időben a purimot tartják, ami a perzsa uralom alatt élő zsidók megmenekülésének állít emléket. Szintén többnapos ünnep.
 
A szerb közösség Deszken is tartja a tojáskocogtatás ősi hagyományát. Fotó: Karnok Csaba
A szerb közösség Deszken is tartja a tojáskocogtatás ősi hagyományát. Fotó: Karnok Csaba

A pravoszláv húsvétot a keleti kereszténység, vagyis az ortodox egyház idén május 1-jén tartja – jövőre, április 16-án együtt ünnepel a keleti és nyugati kereszténység –, Deszken is ekkor üli a szerb nemzetiség. Az időponteltérés oka egyszerű, a vallásban julián naptárt használnak.

– Jellegzetes, ősi szerb hagyomány a tojáskocogtatás, -törés, amit vasárnap kora délután a templomkertben tartunk. Ebben az évben rendezzük ebből a hetedik Európa-bajnokságot, most itt lesznek az eseményen testvértelepüléseink képviselői is – mondta Brczán Krisztifor, Deszk alpolgármestere, a kisebbségi önkormányzat elnöke. A főtt tojások kocogtatása addig tart, míg a végén egyetlen ép héjú marad. A fiákeres, zenekaros locsolás is divat volt, az asztalról pedig a hagyományos húsvéti ételek mellől nem hiányozhatnak a szerb nemzeti étkek sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás lehet a határon

A húsvéti ünnepek idején torlódás alakulhat ki a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Tovább olvasom