Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Toklászban fürdik a körtöltés

Szeged - Elburjánzott a gaz a szegedi körtöltésen, ami a kijelölt kutyafuttató. A gazban megbújó toklászok azonban veszélyesek a négylábúakra – figyelmeztetett olvasónk.
– A körtöltésen a füvet az Olajos utcánál idén még csak egyszer nyírták le, a sok eső miatt úgy néz már ki, mint egy dzsungel. A töltés kijelölt kutyafuttató hely Szegeden, de az állatok fülébe és mancsába az elburjánzó növényzet miatt toklász megy bele – figyelmeztetett olvasónk az Olajos utcából.

Az ő kutyájának a toklász – az egérárpa nevű növény kalász része – átszakította a dobhártyáját: már több kezelésen esett át az állat, amelynek költsége súlyos ezrekbe került. – Hogyan legyen így az ember felelős kutyatartó? – tette fel a kérdést olvasónk.

A kutyusok nagy ellensége a toklász – a körtöltése bőven van belőle. Fotó: Frank Yvette
A kutyusok nagy ellensége a toklász – a körtöltése bőven van belőle. Fotó: Frank Yvette

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szegedi körtöltés kaszálására egy évben kétszer van pénzük, a második fűnyírást mostanában tervezi a cég. Szeged összes zöldterületére feleannyi pénzösszeg áll a társaság rendelkezésére, mint amennyi kellene. A körtöltést ráadásul speciális gépekkel kellene nyírni, amilyenek nem állnak a környezetgazdák rendelkezésére, így kénytelenek másképpen megoldani a kaszálást.

A szegedi Vezér állatorvosi központ tájékoztatása szerint a kalászok kiszáradása, szétesése május–június körül kezdődik, innentől bármikor veszélyes lehet a növény a kutyákra. A toklász nagyon aljas kis teremtmény, ugyanis horgászhorogként működve csak egyfelé – befelé – képes haladni egyre mélyebben a szövetek közé, ahol súlyos gyulladást okoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Depardieu Nagyabony és Majland között - galériával

Színes, jóleső és utalásokat szóró előadás a Háry János. Bodrogi Gyula, Király Levente betölti a… Tovább olvasom