Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tovább karcsúsodik ősztől az oktatás

Szeged - Az ovisok száma most nem csökken, de az iskolásoké igen. Ezért szeptembertől 2 általános iskolával, 2 középiskolai kollégiummal, összesen 28 osztállyal kevesebbet tart fönn Szeged önkormányzata. Közel 40 pedagógus és nagyjából 10 más iskolai állás is megszűnik – derül ki a mai szegedi közgyűlés elé kerülő leltárból.
Karcsúsodik a szegedi iskolarendszer, mert a tanulók számának csökkenése nem állt meg: általánosban az 1256 végzős nyomdokaiba 1078 elsős lép. Másképp szólva: míg 50 nyolcadikos osztályt búcsúztattak júniusban, addig csak 42 elsőst köszönthetnek szeptemberben az iskolák.

Az intézmények száma is kevesebb lesz. A mihálytelki (teljes nevén: Fekete István Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolája) megszűnik – adtuk hírül lapunkban is. A tarjáni Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát pedig a város átadja a szegedi kistérségnek, így az Eötvös egységes gimnázium, az úgynevezett mamutiskola része lesz.

Kevesebb iskola, osztály, óra és tanár az új tanévben. Fotó: Karnok Csaba
Kevesebb iskola, osztály, óra és tanár az új tanévben.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi általános iskolák 20 tagúra csökkent csapatából 6 helyen 12 osztállyal kevesebb indulhat. Pozitív mérlegnek csak 2 helyen, az 1 osztállyal gyarapodó tarjáni két tannyelvűben, illetve az 1 napközis csoporttal többel számoló tabáni általános iskolában örülhetnek.

Kisebb mértékű a középfok vesztesége. Itt a profiltisztítás, vagyis a szakképzőkben a gimnáziumi osztályok felmenő rendszerű megszüntetése az oka annak, hogy szeptembertől a nappalin 10, az esti-levelezős tagozatokon 6 osztállyal lesz kevesebb. Változatlan marad az osztályok száma a Deák-, a Radnóti-gimnáziumban és a kereskedelmi, közgazdasági és vendéglátó-ipari középiskolákban. A Tömörkény-gimiben egyetlen új osztály is elindulhat. A gimnáziumokban az 5 pszichológussal nő a szakmai létszám, összességében mégis közel 14 pedagógus álláshellyel lesz kevesebb. A technikai dolgozók száma pedig azért olvad 7-tel, mert bezárják a Kiss Ferenc és a Déri-kollégiumot.

Fel is út, le is út. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola kollégiumát is bezárják. Fotó: Segesvári Csaba
Fel is út, le is út. A Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola
kollégiumát is bezárják. Fotó: Segesvári Csaba

Csibészkétől Fülesbagolyig

Az 51 szegedi óvodához idén nem nyúlnak a szegedi döntéshozók. A kisgyerekek száma ugyanis nem csökkent: most 4743, a szeptemberben kezdődő nevelési évben 4741 ovis jár összesen 88 csoportba – a Baross utcai Csibészkétől kezdve a klebelsbergtelepi Bóbitán át a Vedres utcai Fülesbagolyig.

Ma: közgyűlés

Szeged közgyűlése ma 9 órától ülésezik. Az önkormányzati képviselők tájékozódnak a közfoglalkoztatás alakulásáról, rendeletekről döntenek. Módosítják – immár másodszor – az idei költségvetést, továbbá a távhőszolgáltatásról, valamint a távhőszolgáltatás legmagasabb hatósági díjának megállapításáról, illetve a helyi tömegközlekedési díjakról és a fizetős parkolásról szóló rendeletet. A városi vagyont érintő döntések között szó lesz a gazdasági társaságokról, az ingatlanokról, a pályázatokról, s a településfejlesztésről. A 2009-2010. tanév előkészítése mellett a sportegyesületek támogatásáról, de közterületek új nevéről is határoznak a városatyák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged nem csak díszlet Koltai új filmjében

Szeged - A város és az angol-magyar koprodukció képviselői támogatási szerződést írtak alá tegnap. A rendező elmondta: a Magic Boys ötletét Pindroch Csaba üzenete adta. Tovább olvasom