Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Továbbra is igényelhető a segélyhívó készülék

Bordány - A 25. segélyhívó készüléket helyezték üzembe a napokban Bordányban. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás célja a saját otthonukban élő, főként időskorú, egyedülálló, fogyatékos, valamint pszichiátriai betegeknek való segítségnyújtás krízishelyzetben.
– Tavaly novemberben kezdtük el kiosztani a készülékeket, amelyből 43 áll rendelkezésünkre – mondta Farkasné Lippai Ágota. A helyi Integrált Szociális és Egészségügyi Központ vezetője szerint eddig jól vizsgázott a berendezés, volt már olyan, hogy egy elesett idős ember ennek a rendszernek köszönhette, hogy időben rátaláltak. A segélyhívás az ellátott otthonába kitelepített GPRS segélyhívó készüléken keresztül működik. Veszélyhelyzet esetén a falra felszerelt vagy a hordozható készülék (vészjeladó karóra) gombjának megnyomásával aktiválható a riasztás. A segélyhívás egy szegedi diszpécserközpontba fut be, ahonnan vissza tudják hívni a falra felszerelt segélyhívót. – Ezen keresztül tud beszélni a diszpécser a segélyhívást küldővel: ha megbizonyosodik róla, hogy valóban baj van, azonnal értesíti a szociális központ egyik munkatársát, aki 30 percen belül a helyszínre érkezik. Ha nem tud beszélni az illetővel, akkor is kimegyünk, hiszen akár az udvaron is történhetett baleset. Ezért jó, hogy nemcsak a falon, hanem az ember csuklóján is ott van a készülék – magyarázta Lippai Ágota.

A további készülékek igénybevételének feltételei: a segélyhívó készüléket azon Bordányban élők igényelhetik, akik otthonukban élnek, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászorulók, illetve a segélyhívó készülék megfelelő használatára képesek, egyedül élő 65 év feletti személy, vagy egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg, kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását. Az ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díj 60 forint+áfa naponta. Bővebb információ: Integrált Szociális és Egészségügyi Központ, Bordány, Kossuth utca 53/2. Tel.: 62/588-090 és 62/588-091.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven éve gyógyít Kisteleken Pali bácsi

Hetvenedik születésnapján a kisteleki önkormányzat díszoklevelét vehette át Pálinkás Pál. Tovább olvasom