Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Tűzijáték: 190-től 17 ezer forintig

Szeged - Magyarországon tavaly enyhítettek a tűzijáték-használat szabályain: a legtöbb pirotechnikai eszköz már egész évben engedélyezve van. A legnépszerűbbek mégis azok, amelyekkel csak az óév utolsó napján durrogtathatunk.
A karácsonyi fények mellett szilveszterkor a tűzijátékok is színesítik a világot. Sokan keresik fel a két ünnep között a különböző pirotechnikai eszközöket forgalmazó üzleteket és a város különböző pontjaira kitelepült mobil árusítóhelyeket. A színes fényű bombák többségét az év utolsó napján lövik fel az égbe.

– A virslihez és a pezsgőhöz hasonlóan a pirotechnikai termékek iránti kereslet is az év végéhez közeledve növekszik meg. Bár az idei trendek azt mutatják, hogy van, aki már karácsonyra ajándékoz tűzijátékot, és egyre többen vásárolnak év közben is születésnapra vagy kerti partira – mondta Bácskai Dániel, a szegedi Pyro Maxx Kft. marketingmenedzsere. A legkényelmesebb vásárlóknak házhoz megy az égi tünemény. – Internetes oldalunkon házhoz szállítással is rendelhet bárki. Széchenyi téri értékesítési pontunk pedig december 31-én éjfélig vagy a készletek erejéig tart nyitva – mondta Bácskai.

Bácskai Dániel szerint a legnépszerűbb termékek azok, amelyeket csak a szilveszeteri időszakban lehet felhasználni. Fotó: Karnok Csaba
Bácskai Dániel szerint a legnépszerűbb termékek azok, amelyeket csak a szilveszeteri időszakban lehet felhasználni. Fotó: Karnok Csaba

Tizenkét perc nemzeti színekben

Az idei szegedi szilveszteri tűzijáték megközelítőleg tizenkét perces látványosság lesz a Széchenyi téren, amelyben a nemzeti színek dominálnak majd. A fináléban aranyszínbe burkolják az eget.

Magyarországon tavaly enyhítettek a tűzijáték-használaton: a legtöbb pirotechnikai eszközt már egész évben lehet használni azok közül, amelyekkel 2010-ben még csak újév napján durrogtathattunk. – Már csak kevés termék tartozik abba a kategóriába, amelyet kizárólag az év utolsó napján szabad felhasználni. Ezek mind a 3-as pirotechnikai osztályba tartoznak. Ilyen például kínálatunkban a 49 lövéses, 30 milliméteres cső átmérőjű bombettatelep, amely egy komplett újévi tűzijáték látványát adja. Ezek egyben a legnépszerűbb termékek is, mivel egy gyújtással több egymást követő látványos képet láthatunk az égen – mondta Bácskai Dániel. A látványosságnak persze ára is van: a bombettatelep törzsvásárlói kedvezmény nélkül 17 ezer forintba kerül. Akinek nincs ennyi pénze tűzijátékra, annak sem kell nélkülöznie a pirotechnikát újévkor: többféle termék – például az ördögpatron – kapható már 190 forinttól is. Ezek jellemzően 14 éves kortól használhatók.

A fel nem használt tűzijátékokkal kapcsolatban Bácskai Dániel elmondta: a náluk vásárolt sérült vagy nem működő, 1-es és 2-es osztályba tartozókat egész évben visszavihetik a vásárlók Rigó utcai boltjukba, míg a 3. osztályba tatozókat január 5-éig veszik vissza térítésmentesen a vásárlás helyszínén. A fel nem használt 1-es és 2-es kategóriájú tűzijátékokat nem szükséges visszavinni, hiszen ezeket egész évben mindenki szabadon birtokolhatja és felhasználhatja. Bácskai Dániel felhívta figyelmet, hogy vásárlás előtt érdemes megnézni a termék hatóanyag-tartalmát is: tapasztalataik szerint nem ritka, hogy a 100-200 forinttal drágább termék akár 30-50 százalékkal kisebb hatóanyag-tartalmú.

Olvasóink írták

  • 2. booo 2012. december 28. 21:52
    „Petárda lehet idén?
    Szerintem az se veszélyesebb mint 1-2 felröppenő robbanótöltetű rakéta.”
  • 1. kispont 2012. december 27. 13:02
    „Csak az a furcsa,hogy az új tüzijáték törvényt még ma sem ismerik az emberek sőt még a rendőrök se mindegyik hála annak hogy minden sajtó mélyen hallgatott róla”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendesen telt a karácsony - szerencsére

Nem akadt sok munkájuk a rendőröknek és a tűzoltóknak a karácsonyi ünnepek alatt Csongrád megyében. Tovább olvasom