Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tűzoltóink és vízügyeseink is Borsodban mentenek

Szeged - Az árvíz sújtotta Borsod megyében 22 Csongrád megyei tűzoltó és 79 vízügyes is dolgozik. Nálunk változatlanul a belvíz okoz gondot: Bordányban, Kisteleken és Pusztaszeren másodfokú a készültség.
Még a Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is mozgósította tartalék erőit a Borsod megyében kialakult árvízi vészhelyzet miatt. Hétfő délután óta Miskolctól északkeletre, Szikszón segít 6 csongrádi, makói és vásárhelyi tűzoltó, valamint 6-an a szentesi, és ugyanennyien a szegedi állomány tagjai közül. Mindhárom egység egy-egy fecskendős tűzoltókocsit vitt magával. Ők és a katasztrófavédelmi igazgatóság két embere egy járművel a vízszivattyúzásban és a homokzsákrakodásban vesz részt. Mivel a miskolci tűzoltók ezt a területet az áradások miatt nem tudják megközelíteni, szükség esetén tűzoltást is végeznek. A katasztrófavédelem másik két embere egy járművel a jelenleg legnehezebb helyzetben lévő Edelényben segít; polgári védelmi, logisztikai megbízásokat teljesítenek, vagy homokzsákpakolásra osztják be őket.

A vízügyesek állományából hétfő este buszokkal 79 fős osztag érkezett Borsodba; őket három ponton vetették be. A mérnökök Edelényben műszaki irányítási megbízást kaptak, a többieket gátépítésre osztották be a Hernád töltésén, Gesztely térségében és Ócsanáloson.

Csónakkal járják a tűzoltók a vízzel borított utcákat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Csongrádból 22-en mentek segíteni. Fotó: MTI/Beliczay László
Csónakkal járják a tűzoltók a vízzel borított utcákat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Csongrádból 22-en mentek segíteni. Fotó: MTI/Beliczay László

A három mobilszolgáltató és a T-Home vezetékes hálózatáról az 1749-es számon lehet támogatni a bajbajutottakat a Magyar Vöröskereszten keresztül, hívásonként 200 forinttal. A szolgáltatásért nem számolnak fel különdíjat.

Víz alatt 27 ezer négyzetkilométer

A Tisza Csongrád megyei szakaszán nem számítanak rendkívüli helyzetre az Atikövizig szakemberei, lehet, hogy az árhullám egy hét múlva várható tetőzése – a jelenlegi adatok szerint – még készültségi szintet sem ér el. Számottevő csapadék-utánpótlás térségünkben nincs. A belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 27 ezer négyzetkilométer, naponta 25 szivattyú 1,5 millió köbméter vizet emel be a folyókba. Bordány, Kistelek és Pusztaszer védekezik magasabb, másodfokú készültségben, Csanytelek, Csongrád, Domaszék, Makó és Zákányszék rendelt el első fokot. A tűzoltók a megyében 3 nap alatt 35-ször vonultak ki fadőléshez vagy elöntött pincéhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

70 milliót érő kupák

Szeged - Nagyot téved, aki rálegyint a Fekete Ház péntek délután nyíló söröskupa-kiállítására. Tovább olvasom