Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Új műtéti eljárás a női klinikán

Szeged - Az egész országban néhány helyen végzik még csak azt a műtétet, amelyre néhány hete a szegedi női klinikán van lehetőség. Egy újfajta eljárásnak köszönhetően a méhet a hasfal átvágása nélkül el tudják távolítani.
Újfajta műtéti módszert vezettek be néhány hete a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az úgynevezett Laparoscopos Chrobak műtét lényege, hogy a vérzészavarok vagy mióma miatt szükségessé váló méh eltávolításra az eddiginél jóval kevésbé megterhelő módon van lehetőség: a hasfal átvágása helyett csupán három pici lyukat ejtenek. A műszereket ezen vezetik be és elvégzik a beavatkozást.

Németh Gábor bíztató eredményekről tud beszámolni. Fotó: Frank Yvette
Németh Gábor bíztató eredményekről tud beszámolni. Fotó: Frank Yvette
– Az utóbbi három hétben volt több ilyen műtétünk is, nagyon biztató eredményekkel – mesélte a beavatkozást végző Németh Gábor docens. – Miközben a hasi műtétek után az asszonyok 6 napig bent fekszenek, az új eljárásnak köszönhetően a páciensek már a harmadik napon hazamehetnek. Jóval kevesebb a vérveszteség, ráadásul az egész operáció alig több mint fél óráig tart.

Bár a szegedi klinikán átlagosan napi 3 méheltávolítást végeznek, az új módszert csak kevés betegnél lehet alkalmazni. Bonyolult összenövések esetén például nem. Bizonyos kockázatok miatt elsősorban a fiatalabb nőknek ajánlják.

– A Laparoscopos Chrobak műtét során csupán a méhtestet távolítjuk el, a nyak megmarad. Ennek azért van jelentőssége, mert a hagyományos, teljes méheltávolítás során a hüvelyfalat is megbontjuk, amely később a szexuális életben zavart okozhat. Viszont a nem teljes eltávolítás esetében megnő a méhnyakrák kialakulásának kockázata – ezért csak fiatalabb nőknél ajánlott.

Az új eljárás bevezetéséhez két műszer megvásárlására volt szükség. A befektetés mindenképpen megtérül, hiszen felére rövidíthető az ápolási idő.

Olvasóink írták

  • 1. maradando 2011. november 21. 17:30
    „Azok közé a hírek közé tartozik ,amikor "egyik szem sír a másik nevet" . (Bár soha ne kerűlne rá sor !)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bázisiskola lett a szőregi Kossuth

Szőreg - A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben indította el Bázisiskola programját 20 általános… Tovább olvasom