Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Új Nemzeti Rádiótanács alakult Pécsett

Szeged - „Egyik média se mondjon mást, mint a másik!" szlogennel alakult meg az Új Nemzeti Rádiótanács Pécsett. Az új médiatörvény egyes pontjainak abszurditására kívánják felhívni a figyelmet.
Az erősen ironikus ötletekkel előálló pécsi rádiótanács 13 pontban gyűjtötte össze javaslatait. A petíciót csütörtök délután adják át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, aki a Kodály Zoltán Konferencia és Koncertközpontot avatásán vesz részt. A pécsi kisközösségi rádiósok így tiltakoznak az új médiatörvény ellen.

A pécsi Periszkóp Rádiót fenntartó Moiré Kulturális Egyesület december 3-án tartott közgyűlésén hozta létre az Új Nemzeti Rádiótanácsot, ami megalakulása óta felügyeli, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa felelősen irányítja-e a nemzeti médiakincset. A felügyeleti szervezet és a petíció később a legnépszerűbb közösségi portálon alakult, formálódott.

Medvegy Gábor szegedi rádiós, a Rádió Mi munkatársa szerint a törvénytervezet olyan kvótákat határoz meg, amelyeket professzionálisan működő, gazdasági, politikai vagy egyházi érdekekhez kötődő médiumokra szabtak, ám ezek körébe bevonja a kisközösségi és interneten működő rádiókat is. – Előfordulhat, hogy az önkéntes alapon működő adók nem tudják teljesíteni, ha ennyire részletesen előírják, milyen típusú műsorból mennyit kell sugározni. Erre amennyire lehet, megpróbáljuk formális úton felhívni a figyelmet. A pécsi kezdeményezés inkább a közvéleménynek szól. Egyfajta figyelemfelhívás, hogy milyen lehetetlen helyzeteket eredményezhet a túlszabályozás. A kezdeményezés és a levél iróniáját azonban látni kell.

A pécsi rádiósokból, képző- és előadóművészekből álló csoport többek között azt javasolja: a hírműsorok szerkesztői a megfelelő jó hír arány fenntartása érdekében a bűnözés és katasztrófák elkerülése végett munkatársaikat mozgósíthassák. Egy másik pontjukban az áll: a nemzet fogyatkozásának megállítását segítendő, hétfői napokon médiaszolgáltatás nem nyújtható; ugyanezen célból, különleges demográfiai helyzetekben a hatóság előírhatja erotikus tartalmak közzétételét is, kizárólag korhatárvédő csomagolással ellátva.

– Az egyik nagy problémám, hogy úgy tűnik, az új törvénytervezet megalkotóinak elkerülte a figyelmét, hogy rengeteg kisközösségi, önszerveződően létrejött rádió létezik, és itt nem csak a Rádió Mi-re gondolok, hanem akár az interneten működő gimnáziumi sulirádiókra vagy más szubkulturális közösségek adásaira is – mondja a szegedi rádiós.

Olvasóink írták

 • 9. abdul66 2010. december 17. 21:18
  „Nem mindegy, hogy mi megy a tv-ben. A Tv társaságoknak sem mindegy. Több mint egy éve nem fizettem elő tv-re. Nem érdekel ami megy benne. Majd ha értékes, érdekes műsorok lesznek benne akkor előfizetek rá. Ugyanez van a színházzal is. Aberrált, szar szemetet nem nézek, nem megyek színházba, nem fizetem ki a jegyet, nem lesz bevétel. Ha a színháznak ilyen a híre, sokan nem mennek színházba. Meg kell tanulni, hogy a médiában a JÓT adják nem a szemetet. Ha olyan embereket szeretnél magad körül látni akik kedvesek, aranyosak, műveltek, értékrendjük van és bízhatsz bennük akkor csinálj olyan médiát, hogy ebbe az irányba hasson az erőfeszítésed. Ez egy szép feladat, nem? Elvégre az ember nem csak pénzért dolgozik:)”
 • 8. Lakos 2010. december 17. 09:23
  „Elolvastam, jót mosolyogtam. Ha fél évvel ezelőtt olvasom jót röhögtem volna, de most inkább rossz érzést kelt. Meglepődni manapság már nem lehet semmin, de a valósággal szembesülni még mindig nem egyszerű.”
 • 7. Elendur 2010. december 17. 04:19
  „Régen volt. Régen volt? MTI hír, hibássan jelent meg, DM lehozta hibássan, nem javította, de még a rádió88 is hibássan mondta be, őket se érdekelte, hogy értelmetlen a mondat... Akkor miről is beszélünk????”
 • 6. flexsnake*** 2010. december 17. 02:16
  „egyszerű, óránként be kell mondani minden rádióban: mi nem szavazunk fideszre, mi nem szertjük a mininácikat. ez semmilyen törvényt nem sért. Egy magánrádió bármikor állástfoglalhat. Már régen tankokkal kellene lőni a parlamentet :D”
 • 5. palimadar 2010. december 16. 20:12
  „Nem fogják érteni. Ahhoz nincs meg a megfelelő szellemi kapacitás a döntéshozói oldalon.”
 • 4. rozator 2010. december 16. 18:39
  „,...és majd Bólogató Motor Pali átveszi!”
 • 3. Lutetia 2010. december 16. 16:41
  „Nagyon jó és találó petíció! :-)”
 • 2. Ebgondolat 2010. december 16. 16:28
  „Ez pedig a narancsos demokrácia újabb gyöngyszeme!! Persze, mit várhatunk egy olyan hatóságtól, melynek elnöke az a szalai annamária, aki tevékeny részese volt a két korábbi kereskedelmi rádió kicsinálásának, melyről a független magyar bíróság jogerősen is kimondta: súlyosan törvénysértő volt!!!

  http://nol.hu/belfold/nem_ker_a_nyilvanossagbol_a_mediahatosag”
 • 1. Ebgondolat 2010. december 16. 16:25
  „Nem véletlen, hogy a narancsosok centralizálni akarják a médiát, hiszen azok aránya, akik semmiképp se szavaznának a narancsosokra 21%-ról 32%-ra nőtt!!!
  Azok, akik elégedettek a kormánnyal 51%-ról 45%-ra csökkent!!!
  És azok szerint, akik úgy gondolják, hogy a narancsosok rossz irányba viszik az országot 39%-ról 48%-ra nőtt!!!

  Úgy látszik, elkezdett rohadni a narancs!!! Elhalóban a forradalmi hevület!!! Lassan már tényleg csak a végletekig elbutított, narancssárga ködben élők bíznak bennük!!!
  És persze, hogy megakarják gátolni, hogy a szabad sajtó beszámoljon a rothadásnak indult narancs komposzttá válásáról!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a Pulz utcai villamostelep 2,3 milliárdos fejlesztése

A 2,3 milliárdos beruházás Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt részeként valósult meg. Tovább olvasom