Délmagyar logó

2016. 10. 01. szombat - Malvin 11°C | 24°C

Új szakácskönyvünk receptjei az étlapon

Szeged - Lapunk szakácskönyvéből választott két receptet ideiglenes étlapjára a Vendéglő A Régi Hídhoz tulajdonosa. A két-három hétig tartó tanyasi napok alatt hagyományos kalóriadús ételeket fogyaszthatunk.
Keddtől kezdve, két-három héten át ízes magyar ételekkel várja vendégeit Kovács Zsolt, a Vendéglő A Régi Hídhoz tulajdonosa. Az étterem vezetője a tanyasi napok alatt egy új ideiglenes étlapot állított össze, amelyen egy főétel és egy sütemény lapunk szakácskönyvében is szerepel majd.

Kovács Zsolt, a Vendéglő a Régi Hídhoz vendéglő tulajdonosa stílusos öltözékben, így fogadják majd a vedégeket. A bajusz kackiás, ám nem valódi. Fotó: Karnok Csaba

– Mi is azok közé az éttermek közé tartozunk, amelyek elkészítik a Délmagyarország szakácskönyvében szereplő recepteket, hogy utána lefotózhassák. Ezek közül többet is nagyon jónak találtunk. A legtöbb olvasó süteményreceptet küldött, de találkoztunk egy-két testesebb főétellel is, ezek közül választottuk ki a cigánytokányt babbal. Bár az eredeti is tökéletes, mi egy kicsit változtattunk a recepten. A neve is más lett: Cigány vajda kedvence – főzött-sütött babos sertéstokány ízes kakastökivel – mondja Kovács Zsolt.

Szilvás pite

Mészáros Sándorné, szegedi olvasónk receptje. Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 18 dkg zsír vagy 25 dkg rama margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, csipet só, 1 tojás, körülbelül 1 dl szóda vagy ásványvíz, 2 db doboz tejföl, 1 kg szilva. Elkészítés: A lisztet a zsírral, vagy a margarinnal jól eldörzsöljük, míg csomómentes nem lesz, majd a többi hozzávalót is belekeverjük, és egy könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit az előre kikent és lisztezett tepsibe terítünk. A kimagozott szilvát a bőrével lefele szorosan egymás mellé belefektetjük, meghintjük fahéjjal és ráterítjük a tejfölt. Előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 30 percig sütjük.
Az étterem tulajdonosa igyekszik mindig a vendégek kedvében járni, ezért találja ki az újdonságokat. Szilveszterkor például sültmalac-comb szerepel majd a választékban, az elkövetkezendő néhány hétre pedig olyan ételeket választott, amelyeket a tanyákon élő elődeink is elkészíthettek tyúkból, disznóból. Így kerülhet a rendelés után tányérunkba Juli és Sári gyöngytyúklevese vagy tárkonyos tyúkcomb, zúzával, szívvel.

S ha a kalóriadús főétel után még fér belénk, desszertet is választhatunk.

– A szakácskönyvből vettük át egy az egyben a szilvás pite receptjét is. Ezen nem változtattunk semmit, hiszen úgy tökéletes, ahogy van. Az étlapon „Szilváslepény ahogy nagyanyám sütötte" – néven szerepel – halljuk a tulajdonostól, aki a receptekért cserébe, ígérete szerint, a közeljövőben vendégül látja egy finom lakomára Molnár Imrénét, a cigány tokány, és Mészáros Sándornét, a szilvás lepény receptjének beküldőjét.

Gusztosos szilvás pite, amely Mészáros Sándorné, szegedi olvasónk receptje alapján készült. Fotó: Karnok Csaba

Nagy volt az öröm és a meglepetés, amikor tegnap délelőtt telefonon kerestük fel Mészáros Sándornét azzal, hogy szilvás pitéjét két-három hétig bármely szegedi megkóstolhatja. A Vendéglő a Régi Hídhoz tulajdonosának meghívását is ekkor tolmácsoltuk.

– A kolléganőmtől kaptam az eredeti receptet, amelyen egy picit változtattam a saját ízlésem szerint. Nagyon örülök, hogy ilyen tetszést aratott a süteményem, büszke vagyok arra, hogy az étterem étlapján, és a Délmagyarország szakácskönyvében is szerepelni fog. A meghívást nagyon köszönöm, természetesen élek is vele – örvendezett Mészáros Sándorné.

Cigánytokány babbal

Molnár Imréné, szegedi olvasónk receptje. Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg tarkabab, 10 dkg vöröshagyma, 80 dkg sertéslapocka, 3 gerezd fokhagyma, csapott kávéskanál majoránna, 1 evőkanál pirospaprika, só, bors, kukoricaliszt, tejföl. Elkészítés: a megtisztított tarkababot gyengén sós vízben puhára főzzük. Forró zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, és ehhez hozzáadjuk a sertéslapockát és azt is megpuhítjuk. Összezúzott fokhagymával, majoránnával, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük. Majd annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Tűzálló edénybe egy réteg babot teszünk annyi levével, hogy éppen ellepje, s ezt meghintjük kukoricaliszttel. Erre egy réteg húst teszünk a levével, s ezt megöntözzük tejföllel. Majd ismét babot rétegezünk, s utána húst tejföllel úgy, hogy felül bab legyen kukoricaliszttel behintve. Végül annyi lé legyen rajta, hogy egyujjnyira befedje. Ekkor 20–30 percig jó meleg sütőben jól átsütjük.  

Olvasóink írták

  • 1. biri 2008. november 20. 20:43
    „Tanyasi bunkó napok a beégő aranyban

    Útban az állomás felé úgy gondoltok, beugrunk a Vendéglő a régi hídhoz nevű étterembe. Ettünk már itt jót,több ízben több ízben. A pszeudoparasztnak öltözött igazán paraszt pincérek első mondata valahogy így hangzott: figyeld, mekkora táskával vannak - olyan hangerősséggel, hogy pont halljuk, aztán egy jóbaráti sziát engedtek meg maguknak (legalább öt évvel idősebbnek látszottak nálunk, márpedig az idősebbnek kell ugye kezdeményezni a tegezést), mielőtt sűrű szemöldökhúzogatások között a helyünkre kísértek volna, ugyanis ablak mellé akartunk ülni, hogy élvezzük a napsütést, ami komoly gondot okozott, mivel csak két szék volt az asztalnál, míg mi nem merészeltünk hárman lenni. Vettük a fáradtságot, szereztünk magunknak harmadik széket és leültünk, amit a két Rózsa Sándor karba tett kézzel, de udvariasan végignézett. Aztán odajöttek, kértünk sört, aminek fröccsváltozatát kaptuk: fel volt spriccelve jófajta szögedi vízzel. Ettől a ponttól kezdve a pincérekre nem lehet egy rossz szavunk se, csak akkor jöttek, ha szóltunk nekik, és kiválóan kézbesítették, amit az élet elébük rakott.

    Egyikünk babos-káposztás levest evett elsőnek, amelynek az ízével semmi gond nem volt, még akkor sem, mikor másnap visszaöklendezte. Másodiknak pontytepertőt kért, amit tavaly ősszel ugyanezen a helyen még frissen, ropogósan szolgáltak fel, valószínűleg abból az adagból maradt ez a mostani is az állagából ítélve.

    Másikunk csőben sült brokkolit kért mandulával, ami egy nagy fej brokkoli volt megpárolva, fél kiló sajttal a tetején, ami nyomokban mandulát tartalmazhatott. Ő járt a legjobban.

    Én (aki a székét maga szerezte) vadas marhatokányt fogyasztottam volna zsemlegombóccal, amit egy enyhén túlsózott marhapörkölt próbált reprezentálni. A vadas íz eléréséhez ehhez tejfölre volt szükségem, amit kérésre megkaptam, majd megint, de végre üdvözölhettük tarisznyás betyárjaink buzgalmát.

    A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ticket restauranttal nem tudtunk fizetni, de ez elenyésző probléma volt ahhoz képest, amit a babos káposzta és/vagy a pontytepertő okozott bajtársunkkal.



    Miután visszahelyeztem a székemet (eb, aki a székét nem maga szerzi) sűrű sziák között örökre elhagytuk az éttermet(?).”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét éve porosodó diploma a csúcstartó

Szeged - Diploma zárja és igazolja a felsőfokú tanulmányokat. Ám jó néhányan a még hiányzó nyelvvizsga miatt csak késve vehetik át ünnepélyesen e diplomát. Tovább olvasom