Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Új szakok az új épületben

Szeged - Új logó, több hallgató és szak, a 2011-ben induló tanévtől új egyetemi épület, doktori képzés. Néhány példa arra, hogy a stabilitás mellett a fejlődés és a gyarapodás is jellemzi az elmúlt három, illetve a következő négy évet. Mérlegkészítésre a kar régi-új dékánját, Véha Antal kértük.
– Megfordítottuk az intézményt jellemző oktatási struktúrát: a korábbi agrárium- és élelmiszer-ipari jelleg helyett a műszaki, illetve mérnökképzésre helyeztük a hangsúlyt. Ezt fejezi ki új logónk is – összegezte első, most záruló dékáni ciklusának eredményét Véha Antal. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mérnöki Kara (MK) vezetője büszke arra, hogy új egyetemi szakokat indíthattak. Egyre népszerűbb az élelmiszer-mérnöki; a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök; valamint a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakjuk.

Mérföldkő az intézmény történetében, hogy az élelmiszer-ipari mérnökök 2007-től immár Szegeden is elvégezhetik a mesterképzést. Sőt: szakirányú továbbképzésre is adott a lehetőség az élelmiszer-ipari higiénikus szakmérnökök számára. Élénkült a felsőfokú szakképzés: a sikeres élelmiszer-ipari menedzser mellett több új lehetőséget kínálnak. A szenátus hamarosan dönt a logisztikai menedzser, vagy az élelmiszer-ipari menedzser felsőfokú szakképzés indításáról.

– A 2006-os csökkenést követően diákjaink száma nő – mutatja Véha Antal a statisztikát. Tavaly 180, idén közel 250 egyetemre jelentkező középiskolás jelölte meg első helyen az SZTE MK-t.

Véha Antal újabb négy éven át irányíthatja a mérnöki kart. Fotó: Frank Yvette
Véha Antal újabb négy éven át irányíthatja a mérnöki kart.
Fotó: Frank Yvette

Nőtt a minősített oktatók aránya: a több mint 50 fős tanári karból az elmúlt két évben hatan vettek részt doktoravatón – az egy MTA-fokozat mellett, öten PhD-fokozatot értek el, miközben három tanár habilitált. Az új és idegen nyelvű folyóiratok kiadása mellett rangos nemzetközi rendezvények szervezésével, OTDK-sikerekkel is büszkélkedhet az MK. Miközben megugrott az innovációs és egyéb vállalati kutatások és megbízások, illetve a pályázatok száma.

– Az agrárgazdaság, az informatika és a műszaki képzési területen a kínálat növelése változatlanul feladatunk – hangsúlyozza az újraválasztott dékán. Példának említi az informatikus és szakigazgatási, illetve a környezetgazdálkodási agrármérnök, továbbá az angol nyelvű élelmiszermérnök szakok bevezetésének tervét. Az élelmiszer tudományi doktori iskola megszervezése ugyancsak a következő négy év programjához tartozik.

Új épület a Moszkvai körúton

A szegedi universitas sikeres pályázata, a Tudássétány részeként húzzák föl Szegeden a Moszkvai körúton az MK új, 3300 négyzetméteres épületét. E 1,5 milliárd forintos beruházás kiteljesítéseként, az itteni új laborokat közel 800 millió forint értékben a legkorszerűbb berendezésekkel szerelik föl. A modern energiafelhasználású új oktatási épületet a 2011 szeptemberében induló tanévben vehetik birtokukba a szegedi egyetemisták.

Átoktatnak, együttműködnek

Átoktatnak az SZTE Mérnöki Kar tanárai az universitas három másik karán, vagyis együttműködnek a Mezőgazdasági, a Juhász Gyula Pedagógusképző, illetve a Természettudományis és Informatikai Karral. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kihelyezett tagozataként 2009 őszétől Szegeden is lesz gépészmérnöki, védelmi igazgatási, illetve had- és biztonságtechnikai, továbbá közlekedésmérnöki alapképzés; valamint biztonságtechnikai, katasztrófavédelmi és védelemigazgatási mérnöki mesterképzési szak. Azt tervezik, hogy 2010 szeptemberétől a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával közösen indul itt gépészmérnöki szak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséges hallgatókat támogatnak

Szeged - Idén újabb 12 hallgató részesül a szegedi egyetem tehetséges diákjait támogató Sófi József alapítvány ösztöndíjában. Most összesen több mint 1,3 millió forintot kapnak azok, akik kiemelkedő tudományos és tanulmányi eredményt értek el. Tovább olvasom