Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Új szempontok az orvosok értékelésében

Emelkedhet a házi gyermekorvosok bére egy új rendelettervezet szerint – áprilistól bővítenék a teljesítményfinanszírozásuk alapjául szolgáló indikátorok körét. A finanszírozási rendeletben azonban nincs erre a célra pluszforrás, az érintettek ezért szkeptikusak.
Március 9-éig véleményezhető, április elsejétől pedig hatályba lép az a rendelettervezet, amely megoldhatja a házi gyermekorvosok bérkompenzációját – legalábbis a szaktárca szerint. Bár az alapellátásban dolgozó orvosok kimaradtak a 15 milliárd forintos egészségügyi bérrendezésből, a mostani tervek szerint kibővítenék az úgynevezett indikátorok körét, vagyis azokat a szempontokat, amelyek alapján a házi gyermekorvosok teljesítményét értékelik. A jól dolgozó szakemberek pluszpénzét pedig ezentúl nem negyedévente, hanem havonta utalnák.

Dr. Makó Gabriella vizsgálja kis betegét, Kővágó Ábel Flóriánt. Hallgatnak a gyermekorvosokra? Fotó: Frank Yvette
Dr. Makó Gabriella vizsgálja kis betegét, Kővágó Ábel Flóriánt. Hallgatnak a gyermekorvosokra?
Fotó: Frank Yvette
A háziorvosok és házi gyermekorvosok 2009 óta dolgoznak egységes indikátorrendszer szerinti teljesítményértékelésben. Számít például, hogy mennyi antibiotikumot írnak fel – minél kevesebbet, annál jobb –, mennyi beteget látnak el ügyeleti időben, illetve bizonyos oltások és szűrővizsgálatok számát is jelenteniük kell. A háziorvosoknak jóval több indikátoruk volt, mint a házi gyermekorvosoknak. A mostani tervezet szerint utóbbi kör bővülne. A jövőben többletbevételt jelenthet például számukra a 6 éven aluli gyermekek szűrővizsgálata, illetve ha a körzetben magas a csak szoptatással táplált, félévesnél fiatalabb csecsemők aránya.

– Ezek a szakma javaslatai voltak, valóban az orvosok munkájának minőségi mutatói lehetnek – fogalmazott Rósa Ágnes, a házi gyermekorvosok Csongrád megyei szakfelügyelője. Hozzátette: az indikátorok körének kibővítésének csak akkor van értelme, ha pluszpénzt is adnak hozzá. – A finanszírozási rendeletben viszont nincs erről szó.
A szakfelügyelő elmondta, jelenleg havi 30–50 ezer forintos pluszbevételhez juthatnak a jól dolgozó orvosok. – Ez arra sem elég, hogy az adóváltozások és egyéb szabályok miatt keletkezett bevételkiesést kompenzálja. Az intézkedés tehát semmiképpen nem jelent bérrendezést.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének álláspontja, hogy prioritásként kell kezelni az ágazat mielőbbi, különbségtétel nélküli, reális igényeknek megfelelő finanszírozását.

Olvasóink írták

 • 4. Füvesember 2012. március 06. 20:20
  „Honanyáinkat és atyáinkat milyen "indikátorrendszer" szerint bérezik?
  Csak kérdezem. Persze ők kiváló minőségű munkát végeznek, látjuk!”
 • 3. Herli 2012. március 06. 17:33
  „Es ez a haziorvos dolga.>>> Bocs, de például a Lajtán túl már régen így megy. Meg még jobban.
  Aki kint volt már orvosnál az látja a különbséget.”
 • 2. Senor 2012. március 06. 16:20
  „Es ez a haziorvos dolga... marmint Informatikai halozatot kiepiteni, honlapot mukodtetni, karbantartani... Hmm otlet. A napi 80-90-es betegforgalom mellett igazan erre van lehetoseg vagy ido.”
 • 1. Herli 2012. március 06. 14:19
  „Háziorvosok haladhatnának a korral. Például: - lehetne interneten kérni a szokásos gyógyszerek felírását, sőt a receptet elektronikusan lehessen küldeni, vagy ha nem akkor átküldi azt a doki a kért gyógyszertárba.
  Lehessen időpontra szintén interneten keresztül bejelentkezni, esetleg konzultálni a felesleges utazástól, megkímélve egymást az időrablástól. stb. Legyen kapcsolata a klinikusokkal, letudja kérni a labor, és vizsgálati lapokat, zárókat és még sorolhatnám. Most még minden háziorvos fapados, mennek is londoni és más helyre dolgozni ahol tudnak keresni is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorost gázolt az autó a Csanádi urtcában

Újszegeden a Csanádi utcában lévő Gyermekkórház előtt
motorost ütött el egy személyautó ma a délelőtt. Tovább olvasom