Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Új táncosok a Szegedi Kortárs Balett társulatánál

Szeged - Két új táncos érkezett a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat első bemutatója december 10-én lesz, így egyelőre a régi darabok koreográfiáit kell elsajátítaniuk az újoncoknak, akik az életben egy párt alkotnak.
Májer Gábor tavaly végzett a táncművészeti főiskolán, ahol moderntánc tagozatra járt. A 21 éves ráckevei fiatalember versenytáncosként kezdte (11 évig versenytáncolt), majd valami másra vágyott, ezért váltott modern irányzatra - mesélte Gábor a Kisszínházban, a balettosok harmadik emeleti próbatermében.

Mellette melegített Hortobágyi Brigitta - ő is új tagja a szegedi társulatnak. A 19 éves táncos szintén a táncművészeti főiskolán tanult, moderntánc szakon, előtte nyolc évig show-táncos volt. Több amatőr együttessel fellépett, versenyekre jártak, különféle eredményeket értek el - emlékezett vissza a budapesti lány. Brigitta a tánművészeti egyetem darabjaiban több szólót is táncolt már.

Közös történetük a Hamupipőke próbáin kezdődött: mindketten főszerepet táncoltak. A produkciót nézve tetszettek meg Juronics Tamásnak, aki az egyik előadás után megkérdezte a fiatalokat: lenne-e kedvük a szegedi társulathoz szerződni. - Nagyon örültünk, ez egy nagyon jó lehetőség nekünk, szinte azonnal igent mondtunk - magyarázták egymás szavába vágva.

Újoncok a Szegedi Kortárs Balett társulatánál. Fotó: Németh Norbert (galéria)

A két fiatal táncos a Kortárs Balettért Alapítvány ösztöndíjasaként tölti szakmai gyakorlatát a társulatnál, de remélik, hogy később is sokat tanulhatnak még Szegeden. A két újonc elmondta, hogy senkit nem ismernek a városban, személyesen még a táncosok közül sem senkit. - Nekem egy kicsit könnyebb volt eljönnöm otthonról, mert korábban már éltem külön a szüleimtől - mondta Gábor. - Igen, nekem ez nagyobb változás volt. Nagyon anyacentrikus vagyok, furcsa a családtól külön élni, nagyon hiányoznak - árulta el Brigitta.

A fiatal táncosok még egy titkot elárultak a delmagyar.hu-nak: nemcsak a színpadon alkottak egy párt, a Hamupipőke próbáin "összejöttek". Sokat gyakoroltak együtt, beszélgettek a próbák és előadások után, és szépen lassan egymásba habarodtak. - Tamás nem tudott erről semmit, amikor Szegedre hívott bennünket, akkor még csak "ismerkedtünk" egymással. Véletlen, hogy ketten együtt jöhettünk Szegedre - mosolygott Brigitta.

A balettosok most régebbi darabakot újítanak fel. Fotó: Németh Norbert (galéria)

- Már annyi új infó van a fejükben, hogy egyre nehezebb a még újabbakat befogadni - tette hozzá gyorsan Brigitta. - Sokat kell még tanulnunk. Nem is fizikálisan nehezek a táncok, hanem inkább agyban - magyarázta Gábor. A fiatal táncos szerint nehéz Juronics-stílusa, mert eddig teljesen mást csinált. - Kiszámíthatatlan, nem unalmas, mert nem lehet tudni, hogy melyik mozdulatból melyik jön. Izgalmas - magyarázta.

A Szegedi Kortárs Balett tagjai egyelőre a régi darabokat újítják fel. Szeptember végén Pécsre utaznak egy nemzetközi tánctalálkozóra az Uni Sonoval, majd Budapesten adják elő a Csipkerózsikát. A szegedi közönség előtt decemberben lépnek fel új bemutatóval, a Testek filozófiája című produkcióval.

Olvasóink írták

 • 4. Csirén 2010. szeptember 20. 08:02
  „Igen. Nehéz Juronics stílusa. A nézőknek is, azért van olyan qrva nagy tolongás, és azért házalnak a jegyárusok, az vállalatoknál 5.-Ft-ért kínálva a jegyeket..”
 • 3. miniszterelnok 2010. szeptember 19. 12:34
  „Keiner a te buksidban is egész nyugodtan elférne egy-két spot lámpa.:)”
 • 2. tcs 2010. szeptember 19. 09:55
  „Mazlistak :)”
 • 1. jonbovi 2010. szeptember 19. 08:27
  „ne csak töröld a hozzászólást, hanem köszönd is meg hogy más legalább észreveszi a hülyeséget a címben...
  ma már bárki lehet újságíró???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépkocsi tolvajokat fogtak a szegedi rendőrök

Gépkocsi lopás, és jármű feltörések írhatóak annak a két férfinak a róvására, akiket elfogtak a… Tovább olvasom