Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Újjászületett a szegedi Gutenberg utca - itt lakott a Tömörkény és a Pick család is

Szeged - Többször végigsöpört a történelem vihara a szegedi Margit, most Gutenberg utcán, ami egykor a zsidó negyedet határolta. Múltidéző sétát tettünk az évszázados épületek között.
A Tisza Lajos körútról a Mars térre kivezető Gutenberg (korábban Margit) utcán korzózva érdemes a 4. számú házra pillantani. Tóth Mihály (1845–1925), a város egykori főmérnöke tervezte és építtette a családjának 1886-ban – hívja fel a figyelmet Apró Ferenc helytörténész. Most a Szegedi Ügyvédi Kamara székháza. A 6. szám alatt lakott házasságkötése után Tömörkény István (1866–1917), a szegedi tanyavilág írója.
A Bolyai utcához érve érjük el a hajdani zsidó negyedet. A sarkon 1883-ban épült felekezeti iskolát 1950-ben váltotta fel az állami Juhász Gyula iskola.

Az általános iskolát 1966-ban vitték át a Béke utcára, a helyére beköltözött a közgazdasági szakközépiskola. Baumhorn Lipót tervei alapján épült a Jósika utcai sarkon a több mint 1300 férőhelyes szecessziós új zsinagóga. Európa negyedik, hazánk második legnagyobb zsidó temploma 3 éve műemlék. Védett vele átellenben a hitközség székháza is, amelyet ugyancsak Baumhorn tervezett, és 1902-re épült fel. Benne iroda, rabbilakás, hatalmas díszterem található, 1948-tól itt működik a Kálvária sugárútról áthelyezett szeretetotthon és a tíz éve alapított könyvtár.

100 esztendővel ezelőtt a leányiskolát látta a Margit utcában, aki a nagykörúti szatócsbolt sarkáról benézett. Fotó: Apró Ferenc gyűjteményéből
100 esztendővel ezelőtt a leányiskolát látta a Margit utcában, aki a nagykörúti szatócsbolt sarkáról benézett.
Fotó: Apró Ferenc gyűjteményéből

Tömörkény mellett az utca híres embere volt Pick Márk (1843–1892) terménykereskedő, aki 1885-ben vette meg a 12. szám alatti sarokházat, ahol ma az indiai étterem működik. Egy évre rá kapott iparengedélyt szalámigyártásra. A ház család tulajdona maradt, míg az utolsó lakót, Pick Móricot (1883–1945) nem deportálták. A 28. szám alatt élt Dorogi Imre (1890–1976) festőművész, a 30. számú házban pedig Szépkúti Miklós (1905–1944) költő, matematikus. Súlyos betegsége ellenére őt is deportálták. A 25. szám alatti szecessziós épületben 1911-ben nyílt polgári leányiskola, amelyből államosítás után általános iskola, 1999-től 8 évre Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola lett. Jelenleg a KÉSZ irodája és felnőttoktató intézmény működik benne. Falán húsz éve Bánvölgyi László domborműve emlékeztet Johannes Gutenbergre, a könyvnyomtatás feltalálójára.

Ma avatják

Az utcát ma délután 4-kor avatják. Öt hónap után ismét a közlekedőké a terep; a Tisza Lajos körút felé egyirányú – ahogy eredetileg –, autósok maximum 30-cal hajthatnak be. Figyelniük kell a mindkét irányból érkező biciklisekre és a gyalogosokra is.

Olvasóink írták

  • 2. alfoldi 2010. november 15. 21:40
    „Örömhír: a gyalogosak kétirányú marad, ráadásul végig. Ha a gyalogost embernek tekinti tisztelt G.
    Itt megint sokadszorra előjönnek azok a fájdalmak, amelyek minden belvárosi beruházásnál?

    Tudja-e valaki, hogy bocsánatot kértek nyilvánosan azok pl., akik ellenezték, fanyalogtak pl. a Kárász utca emberivé tétele miatt?”
  • 1. Ganxta 2010. november 14. 22:00
    „Eredetileg az utca egy szakasza a Jósika u. és a Nagykörút között kétirányú volt. Reméljük így is maradt. Bár esélyt nem sokat látok rá, mert olyan mértékben szarnak az emberekre itt Szegeden, hogy az arcpirító...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomóponti körforgalom

Szeged - Torlódásokra kell számítani az 5-ös főúton Szeged határában, a Nyugati elkerülő út… Tovább olvasom