Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Újszentivánon angolul is értenek a lovak

Újszentiván - Solymosi Annamária kétnyelvű lovasiskolájában a lovaglás mellett az angol szakszavakat is megtanulják a gyerekek. Az Újszentiváni Lovasparkban három éve működik a Happyriders Lovasiskola, amelynek ovisok és egyetemisták is tagjai.
Amerikában, Írországban, Hollandiában és Angliában szerzett szakmai tapasztalatot Solymosi Annamária, aki három évvel ezelőtt alapította meg a Happyriders Kétnyelvű Lovasiskolát. Korábban a banki szférában dolgozott, és csak hobbiként tekintett a lovaglásra, de mára ez határozza meg az életét. Az önkormányzati tulajdonú Újszentiváni Lovaspark 92 ezer négyzetméterén 12 lovat tart.

– Mindegyik állat idős, tapasztalt iskolaló, teljes mértékben megbízhatók – magyarázta Solymosi Annamária. Legfiatalabb tanítványai ovisok, ők a „lovi ovi" fantázianéven futó, vezetőszáras foglalkozásokon egyensúlyozni tanulnak a ló hátán. De egyetemisták és felnőtt hobbilovasok is rendszeresen járnak hozzá.

A gyerekek angol stílusban lovagolnak, közben a szaknyelvet is elsajátíthatják. Oktatójuk a gyakorlatba csempészi az elméletet, így élmény a tanulás. Egy ötnapos tábor után a nyolcéves gyerekek már összefüggő mondatokat tudnak alkotni angolul. Iskolaidőben hetente egy-két foglalkozáson vesznek részt. A lovak a szokások rabjai, ezért az órákat mindig ugyanabban az időben tartják. A rend és a fegyelem a diákokra is vonatkozik: az oktató szerint rendkívül fontos, hogy betartsák a szabályokat, hiszen fő a biztonság. Ezért mindenkitől elvárja a megfelelő lovasöltözéket és a kobak használatát.

A gyerekek angol stílusban lovagolnak, közben a szaknyelvet is elsajátíthatják. Fotó:Schmidt Andrea
A gyerekek angol stílusban lovagolnak, közben a szaknyelvet is elsajátíthatják.
Fotó:Schmidt Andrea

Solymosi Annamária hétvégente lovaskurzusokat szervez, ezeken a gyerekek ízelítőt kaphatnak a különböző lovas sportokból. Ottjártunkkor Babinszky Zsuzsa, a szentesi Szent László Lovas Sport Klub elnöke tartott bemutatót. Az edzőtől megtudtuk: szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen a cél, hogy minél több lovast neveljenek a megyében.

Az Újszentiváni Lovasparkban nyaranta három lovastábort szerveznek, évente háromszor többnapos és néhány egynapos túrát is indítanak.

– Minden olyan alkalmat igyekszem megragadni, ahol a lóközeli élményt megismertethetem a gyerekekkel. A Karolina Általános Iskolában tavaly állatsimogató napot rendeztek. Az egyik tanítványom, Nagy Luca kedvenc lova, Colette hátán érkezett a programra. A diákok imádták, és csak úgy záporoztak a kérdések – hallottuk Solymosi Annamáriától, aki felelős állattartásra és környezettudatos gondolkodásra is neveli a gyerekeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban parkolnak a nagyállomásnál

Több helyen alakítottak ki kerékpártárolót a december közepén átadott, megújult Indóház téren, a biciklisek egy része azonban a tiltás ellenére a nagyállomás főbejáratánál lakatolja le a járművét. Tovább olvasom