Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Üllésen helyben készül a tészta, a brikett

Üllés - Két új kisüzemet hoztak létre a közelmúltban Üllésen: a faluban keletkező zöldhulladékból brikettet készítenek, az itt gyártott száraztésztával az önkormányzati konyhát látják el.
20 helyinek adott munkát az üllési önkormányzat a Kistérségi Startmunka mintaprogramban megvalósított sikeres beruházások után. A homokháti településen százszázalékos állami támogatással két kisüzemet „húztak fel": egy brikettgyártó és egy száraztésztagyártó üzemben kezdődött el a munka.

Pedáns körülmények a tésztaüzemben. Az itt készült terméket az önkormányzat konyháján is felhasználják.
Pedáns körülmények a tésztaüzemben. Az itt készült terméket az önkormányzat konyháján is felhasználják.

– Mindkét vállalkozás létrehozása saját ötlet volt, amelyek sikeréért a kormány és az önkormányzat vállalja a kockázatot. A brikettüzemet 20, a tésztaüzemet 10 millió forintból hoztuk létre. A program segítségével a dolgozók a dupláját keresik meg annak, mintha csak a sima Startmunkában foglalkoztatnák őket – magyarázta Nagy Attila Gyula. Az üllési polgármester elmondta: a község eddig nem tudott mit kezdeni a zöldhulladékával. – Van egy horgásztavunk, amelyben rengeteg nád terem. Az utak mentén sok a gaz. Ez adta az ötletet a brikettüzem létrehozására, és a sikeres pályázat után megvásároltuk a 6 millió forintba kerülő brikettálógépet. A különböző zöldhulladékot a magas hőmérséklet alakítja át briketté, ami majd a rászoruló üllésiek fűtési nehézségeit enyhíti – mondta a faluvezető. A brikettgyártás rendkívül hangos és poros folyamat: az itt dolgozók fejfedőben és füldugóval végezték munkájukat. A szálas szalma a magas hő hatására hamar farönkhöz hasonló formává állt össze.

Nagy Attila Gyula polgármester a brikettüzemben. Fotók: Frank Yvette
Nagy Attila Gyula polgármester a brikettüzemben. Fotók: Frank Yvette

Jóval tisztább körülményeket találtunk a tésztaüzemben, ahol a szigorú előírások szerint elkülönítve kell tárolni a lisztet, külön helyiségben törik a tojásokat, nyújtják, formázzák és szárítják a tésztát. – Az önkormányzat saját konyhája révén főleg a közétkeztetésben érdekelt. Szinte minden levesbe használnak tésztát, de gyakran van önálló tésztaétel is. Eddig is arra törekedtünk, hogy az itt felhasznált nyersanyagok többségét helyi termelőktől szerezzük be. Ebbe az elgondolásba jól beleillett egy száraztésztagyár ötlete – mondta Nagy Attila Gyula. A kisüzemben 4–5 fajta tésztát gyártanak: ottjártunkkor éppen széles metélt készült.

Olvasóink írták

  • 2. állatbarát3 2012. május 23. 15:38
    „Gratula az ötlethez és a megvalósításhoz.”
  • 1. bogoz 2012. május 23. 15:09
    „Végre egy jó hír!
    Sok ilyen helyi kezdeményezés kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új orgonát avatnak Pusztamérgesen

Megérkezett a római katolikus templom új orgonája. A hangszer szombaton szólal meg először. Tovább olvasom