Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Ünnep, politikai üzenettel

Szeged - Városi ünnepség délelőtt, megyei délután – a néző az utóbbin volt több. Kozma József a Gárdának üzent, Magyar Anna a kormánynak.
1956 mindenkié, a baloldaliaké, jobboldaliaké és a politikától távol maradóké is – hangsúlyozta Kozma József szocialista országgyűlési képviselő a szegedi városi ünnepségen a Nagy Imre-szobornál tegnap délelőtt. Beszédében többször hangsúlyozta az összefogás jelentőségét – a világ is az 56-os események kapcsán tapasztalt összefogásért tiszteli a magyarokat –, a kirekesztő mentalitás veszélyét. Figyelmeztetett, hogy a rend iránti igény lehetőséget ad a „rókamosolyú, zászlólengető és bakancsos" diktátoroknak, akik bár már kimutatták a foguk fehérjét, mégis az orruknál fogva vezetik az embereket.

Az ünnepségen közreműködött Rácz Tibor és Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház művészei, a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes. Koszorúzott többek között az önkormányzat, az egyetem, a román konzulátus, több 56-os és civilszervezet. A megemlékezésen részt vettek és koszorúztak a parlamenti pártok szegedi szervezeteinek képviselői is.

Koszorúk, virágok, mécsesek, emlékezők a Rerrich Béla téri ötvenhatos szobornál. Fotó:  Frank Yvette
A szegedi önkormányzat, országgyűlési és helyi képviselők, pártok, civil szervezetek
koszorúztak a Nagy Imre szobornál. Fotó: Frank Yvette

A közönség a délutáni, megyei ünnepség iránt érdeklődött inkább, többszöröse volt a városi rendezvényhez képest a néző a Rerrich Béla téren. Itt közös megemlékezést tartott a megyei önkormányzat és a Politikai Foglyok Országos Szövetségének (Pofosz) megyei szervezete.
Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke beszédében megemlékezett Lengyelország szerepéről – 1956-ban a lengyelek „mint oly sokszor a történelemben, először mondták ki, hogy elég" –, és többször hangsúlyozta: ha megérett az idő a változásra, akkor nincs, ami ezt megállítsa. „A múlt örökösei tönkretették hazánkat. Még előttünk áll egy metszően fagyos tél, de a tavasz elhozza a változást" – közölte. Ez szerinte nemcsak kormányváltást jelent, hanem egy új korszak kezdődik, ami 56 erkölcsi alapjaira építkezik.

A szegedi önkormányzat, országgyűlési és helyi képviselők, pártok, civil szervezetek koszorúztak a Nagy Imre szobornál. Fotó:  Frank Yvette
Koszorúk, virágok, mécsesek, emlékezők a Rerrich Béla téri ötvenhatos szobornál.
Fotó: Frank Yvette

Aki magyar, velünk tart címmel történelmi táncjátékot mutattak be, beszélt Fejér Dénes, a Pofosz megyei elnöke és Zárug Péter Farkas politológus. Koszorúzás és gyertyás menet következett, majd ünnepi szentmisét celebrált Kiss-Rigó László püspök a dómban.

Mécs Imre: Mindenki felelős a jövőért

Szentesen Mécs Imre mondott ünnepi beszédet október 23-án. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a legnagyobb feladat annak tudatosítása, hogy mindenki felelős a jövőért, hisz sokkal könnyebb elfogadni egy lágyabb diktatúrát, mint vállalni a saját felelősséget. „Mostanra hihetetlen lehetőségek nyíltak az ország és a magyarok számára, a lehetőség azonban nagyobb felelősség is" – hangsúlyozta az 1956 után halálra ítélt, majd kegyelmet kapott Mécs Imre.

Olvasóink írták

 • 11. varadipal 2009. október 25. 15:26
  „A hozzászólások egyik-másikát olvasva kezdem érteni, miért mennek az emberek a válság ellenére inkább Welness hosszú hétvégére, mint semmitmondó, vagy hazugságokkal telített politikai gyülésekké alacsonyított ünnepekre, vagy zászlólengető, ordíbáló, fújoló, bakancsos megemlékezésekre.Valószínűleg nem a szélső jobb által örökösen emlegetett magyargyűlölet tartja távol a józangondolkodású, dolgos embereket ezektől az eseményektől.”
 • 10. flexsnake 2009. október 25. 11:11
  „nemsokára november 7 :)))))))”
 • 9. theseus 2009. október 25. 10:04
  „Én nem csak néző voltam, hanem ünneplő a Rerrich Béla téren.
  Nem meglepő, hogy oda többen mentek, mint Kozmát hallgatni, de azért ennél is sokkal többen lehettek volna egy ekkora városban. Sajnálatos, hogy az emberek többsége nem becsüli meg az ünnepeket, a forradalom és szabadságharc emlékét, inkább otthon döglődik a tévé előtt. Most is annyian sétáltak a belvárosban, mint más szabadnapon, de a koszorúzás nem érdekelte őket. Pedig ha nem lett volna forradalom és rendszerváltás, még mindig nov. 7-ét kellene ünnepelni, kötelező jelleggel.

  Ami a hozzászólásokat illeti, érdekes, hogy egyeseknek mindenről Orbán Viktor jut eszébe, pedig őt nem is említették ebben a cikkben. Úgy látszik, az ő életükben különleges szerepet tölt be a Fidesz elnöke.”
 • 8. lidocain 2009. október 24. 17:59
  „hogy nem szakad le az ég amikor sz mszmp örökösei Nagy Imre szobránál,sírjánál könnyes szemekkel emlékeznek. ugyan mire? hogy az elődeik,felmenőik hogyan küldték a társaival együtt a bitóra? vagy megkönnyebülten arra,hogy mégis meguszták a 89-es "rendszerváltást" amikor ugyan betolták a demokrácia diszleteit az ország szinpadára de a szereplők,a szindarab ugyanaz maradt?
  elvtársak! lesz még könnyes a szemetek,na nem akkor amikor az internacionálét éneklitek hanem amikor felelni kell mindazért amit a nép ellen elkövettetek!”
 • 7. m.á. 2009. október 24. 13:15
  „a TÓTHAL olyan mint a rácponty?”
 • 6. Csecs 2009. október 24. 12:48
  „4. te meg igyál Újhülyével egy flakon tablettást a Zuschlag-pincészettől, aztán nyalj tovább nekik.”
 • 5. Csecs 2009. október 24. 12:47
  „2. És legfőképp a "csendes többségtől" és az újdemokratáktól. És az egész magyargyűlölő bagázstól köztük veled is.”
 • 4. tapsi 2009. október 24. 11:18
  „Kedves Jobbikos barátom, menj, és igyál egy felest meg egy sört tóthal!”
 • 3. GER 2009. október 24. 11:16
  „Ez az ünnepi beszéd amit Kozma József mondott, nagyon sz_r volt(nagyon finom voltam). Egy megemlékezésen ne az aktuálpolitikáról kelljen hallani! Október 6.-i megemlékezés nagyságrendekkel jobb volt, meglehet azért, mert nem egy elb_szott politikus mondta demagóg beszédét, hanem egy egyetemi docens(asszem)!
  Én személy szerint szeretném, hogy az állami megemlékezéseken , egyik politikai párt képviselője se mondhasson beszédet, pláne ilyen idiótaságokat ne!!!”
 • 2. rozator 2009. október 24. 10:50
  „1! Orbán Viktor már sokkal többször hazudott! 2006-ban uj választásokat lehetett volna kikényszeríteni, parlamenti eszközökkel!( Nem kell polgárháború,elég lett volna a parlamenti többséget meggyőzni) 2006-ban tudomásom szerint nem volt forradalom! a Fidesz elnöke már régóta készül az uj harcra(csatára, háborúra ,érzi a puskapor szagát.stb), csak azt nem veszi észre, hogy erre nincs szükségünk! Volt lehetősége kettős állampolgárságot adni a külhoni magyarságnak,(1998-2002) mégsem tette meg! Most mindent megigér, (mindent visszacsinál)de attól mentsen meg minket a minden6-ó! Meg az olyan emberektől, akik "szebb jövőt" akarnak!”
 • 1. horvathi 2009. október 24. 10:01
  „Orbán Viktor legalább két alkalommal is hazudott az október 23-i beszédje során:

  1./ Azt mondta, hogy "legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyék Magyarország ügyét"

  Pedig ha ránézünk a 2010-es naptárra, akkor láthatjuk, hogy a 2010-esa választások első és második fordulóját valószínűleg április 11-én és április 25-én fogják megtartani (ugyanis április 4-5. Húsvét lesz).

  Ez már önmagában hat hónap!

  Ha ehhez még hozzávesszük az új kormány megalakulását akkor legkorábban 7-8 hónap múlva állhat hivatalába az új kormány!

  2./ Másik helyen azt mondta, hogy "új küzdelem kezdődik. Régóta várok rá".

  A valóságban pedig dehogyis vár rá!

  A 2006-os választásokról ő maga ismerte be a titkos Kéri-előadáson, hogy "nem is akart nyerni 2006-ban".

  Az öszödi beszéd nyomán kirobbant 2006-os Forradalom idején Orbán Viktor és a Fidesz csúnyán cserbenhagyta a tettrekész forradalmi tömegeket, elárulta a 2006-os Forradalmat.

  Pedig egy kormányváltást már 2006 őszén is ki lehetett volna eszközölni. Habár a "nem is akartam nyerni 2006-ban" szöveg ismeretében nem csodálkozhatunk a Fidesz akkori árulásán.

  Orbán Viktor még a "szerény" ellenzéki jövedelméből is el tudta vinni a családját 2009 nyarán egy luxus nyaralásra Mexikóba. Az itthoni tömegek pedig közben tízezerszámra veszítik el az állásaikat, sőt a lakásaikat is.

  Ilyen felelőtlen "ellenzéki" hozzáállás után immár valóban csak a Jobbikban bízhatunk.

  Adjon az Isten szebb jövőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították Szerbiában a Tiszában talált női holttestet

Azonosították Szerbiában azt a női holttestet, melyet a napokban találtak a Tiszában. Tovább olvasom