Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Uszadék fogságában a Szabadság

Uszadék fogságában a Szabadság
Szeged - Kedd estig a Tisza áradása valószínűleg mindenhol megáll - Szegednél az alsó rakpart szintje alatt. Alacsonyabb vízállás mellett a Szabadság úszóház üzemeltetői több tonna uszadéktól szabadulhatnak meg, amivel majd Szerbiában fűtenek.
Szerbiában tüzelő lesz

Magyarországon tilos kiszedni a vízben úszó fát, mert az az állam tulajdona. Mint Klivényi Károly, a Szabadság úszóházat üzemeltető vízi-, tömegsport és szabadidő-egyesület elnöke elmondta, a szerbek már várják a fát, mert majd ezzel tüzelnek. Magas víznél kikötik a partra, kiapad alóla a víz, és néhány hónap alatt kiszárad.
A meteorológiai előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére a hét elején 7-10 milliméter körüli, a Felső-Tisza és a Körösök vízgyűjtőjére 20 milliméter csapadék hullik. Szerdától csökken, majd a hétvégéig nem várható eső.

– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Tisza-szakaszon a vízszint lassan emelkedik. A vízállás hétfőn reggel a Tiszán Csongrádnál 625, Mindszentnél 639, Szegednél 557 centiméter volt. A Maroson Makónál 72 centimétert mértek. A vízállás várhatóan keddig marad a készültségi szint felett – tájékoztatott Kádár Mihály védelemvezető helyettes.

Az Alsó-Tisza tetőzés közeli állapotba van, kedd estig az áradás valószínűleg mindenhol megáll, Csongrádnál és Mindszentnél az első fokú árvízvédelmi készültségi szint (650 centiméter), Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 centiméter) alatti vízállással.

Az igazgatóság működési területén összesen a 95 szivattyútelepből jelenleg 58 üzemel. A szivattyúk vasárnap 2,1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A Csongrád megyében belvízzel elöntött terület 16 ezer 200 hektár. Első fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Újszentivánon.
 
Uszadék fogságában a Szabadság. Fotó: Kuklis István (galéria)
Néhány szegedi úszóház üzemeltetőjének komoly gondot jelent nagy mennyiségű uszadék. Ezek egy része az ártérben kidőlt fa, partról leszakadó növényzet, a másik pedig a kiskörei víztározónál felhalmozódott uszadék.

– Tavaly egyszer kellett kilökdösni a megrekedt uszadékot. Idén ez nem elég, már négyszer kellett horgonyt beakasztanom a vastag és hosszú fatörzsekre és hajóval kiráncigálni – mondta Csányi Sándor. A Felső Tisza-parton, a vízitelep mellett lévő Foka Ökokikötő üzemeltetésvezetőjétől megtudtuk azt is, vasárnap egy fél teniszpálya méretű egybefüggő tábla akadt fenn az úszóművön.

– Nekem akkor van gondom, ha délkeleti szél fúj, mint most. Úgy beállt az uszadék, hogy járkálni lehetett volna rajta – tette hozzá.

Még rosszabb helyzetben van a Szabadság úszóház, amelyen hetek óta halmozódik az hordalék. Az 1962-ben, Mohácson épült úszóművet jelenleg az előírtnál kétszer több acélsodrony rögzíti. – Rossz helyen van az úszóház. Áradáskor az uszadékot szállító sodorvonal közelít a part felé. Amikor apadni kezd a folyó, és csökken a sodrása, kézi erővel, csörlőkkel, szükség esetén vontatóhajókkal szabadulunk meg az uszadéktól, ami rengeteg pénzbe kerül. A vontatóhajó óradíja 70 ezer forint. Sajnos erre megy el a társaság pénzének nagy része – magyarázta Klivényi Károly, a Szabadság úszóházat üzemeltető vízi-, tömegsport és szabadidő-egyesület elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizarr, mint nyuszika találkozása a mécsessel

Bizarr, mint nyuszika találkozása a mécsessel
Bár igen nagy kreativitásról tanúskodik, kissé meglepő, hogy az angyalkákat nyuszikákra cserélték a temetői mécseseken az egyik szegedi áruházban. Tovább olvasom