Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Utazó macik és tanárok a Madáchban

Szeged - Szeged gyönyörű, békés a borfesztivál, sokat eszünk – néhány észrevétel a Madách-iskolában vendégeskedő külföldi tanároktól, akik egy Comenius-pályázatnak köszönhetően látogattak a két tannyelvű intézménybe.
– Nagyon vártam, hogy találkozhassak az itteni kollégákkal, tapasztalatot cserélhessünk, barátságok alakuljanak ki. Kíváncsi vagyok, hogyan dolgoznak a szegedi tanárok – mondta Carolina García Salvador, aki Spanyolországból érkezett a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. A magyar és a spanyol kultúra között nem lát nagy különbségeket, de az feltűnt neki, hogy mi túl sokat eszünk hozzájuk képest.

Egy európai uniós Comenius-pályázatnak köszönhetően vasárnaptól csütörtökig 12 tanárt látnak vendégül a Madáchban 3 országból, Angliából, Lengyelországból és Spanyolországból. Az Egy Európa – különböző kultúrák című pályázat lehetőséget ad a kulturális azonosságok és másságok megismertetésére és elfogadtatására a tanulókkal.

A diákok kitettek magukért a vendégek szórakoztatására. Fotó: Karnok Csaba
A diákok kitettek magukért a vendégek szórakoztatására.
Fotó: Karnok Csaba

– Ez az egyetlen módja, hogy egy jobb világot teremtsünk – vélekedett Keith Trencher. Az Egyesült Királyságból érkezett férfi már másodszor jár itt, csodálatosnak tartja a várost, és ezt nem csak udvariasságból mondta. – Hétfőn hajókáztunk és várost néztünk. Jó volt látni, hogy sokan együtt szórakoztak a borfesztiválon, nem volt se rendőrség, se probléma – fűzte hozzá.

– Mostani programunk témája a „myself", ami annyit jelent, hogy bemutatom magamat és a családomat. Húsvéti és karácsonyi szokásokról is beszélünk. A mottónk, hogy két nyelven beszélünk, de több nyelvet értünk. Vannak utazó macik, a miénk a lengyeleknél jár kalocsai népviseletben, nálunk pedig egy spanyol maci vendégeskedik – hallottuk Ezumahné Németh Györgyi igazgatótól. Bakacsiné Kollár Ágnes angoltanár a szerdai programról elmondta, a tanárok körbejárnak minden osztályban, bemutatkoznak, prezentációt tartanak az országukról. A diákok kedden műsort adtak a vendégek tiszteletére. Egyebek mellett palotást táncoltak, mesét játszottak el, és négy nyelven énekeltek.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2013. május 23. 19:59
    „Gratulálok. Én már olyan öreg vagyok, hogy a 60-as évek elején járta a Madáchba. Akkor 800 fő járt oda, kíváncsi vagyok, hogy most a fele megvan-e. Két műszakban, 36 fős osztályokban tanultunk. Reggel 7.45-től este 18.45-ig voltunk az iskolában, szombaton is. Jó buli volt. Olyan tanáraink voltak, hogy ezt is kibírtuk, az igazgató minősíthetetlen tevékenysége ellenére.”
  • 1. aniko1772 2013. május 22. 10:56
    „Nagyon készültek a gyerekek! :-) Büszkék vagyunk rájuk és a tanáraikra is! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándorfalvi csatornázás

Sándorfalva - A Sándorfalva–Szatymaz szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztése projektben a héten… Tovább olvasom