Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Utcai büfék ínyencsége

Szeged - Egy tucathoz kell egy tyúktojás, liszttel és tejjel a kikavarás, cukorból és sóból egy csipetnyi, ha kész, tedd el pihenni – tudtuk meg a palacsinta receptjét a slágerből. A töltelékre nem adtak tippet. A szegedi utcai büfékben töretlen a nyalánkság népszerűsége.
Kakaós, fahéjas, diós, mákos, lekváros, áfonyás, puncsos, kókusz- és gesztenyekrémes, almás, túrós, nutellás, karamelles, sajtos-tejfölös és Gundel – még az egykori Dolly Roll együttes tagjai is megnyalnák mind a tíz ujjukat a sok csintalan palacsinta láttán.

– Nekem a vaníliás és a csokikrémes a kedvencem, szinte bármikor képes vagyok enni egyet-egyet. Most a hamburger után ez a desszert – magyarázta Kovács Mike. A 24 éves vállalkozó hetente többször is beáll a sorba az Olajbányász téri palacsintásnál – a helyi szlengben: gettóbüfénél. Ahogyan Kühn András is: a közelben laknak, hazafelé útba esik. – Fele vaníliás, fele kakaós. Én így szeretem – harapott bele a porcukros édességbe a 22 éves egyetemista.

A Mars téri Irén csarnokban is hatalmas választékkal csalogatnak. Nem jutott eszünkbe olyan íz, ami ne lett volna kiírva. Ráadásul a felirat szerint az ízek szabadon összepárosíthatók, kérhetünk például diós-lekvárosat, vagy sonkás-sajtosat is.

Moldován Máté és barátnője egy gofriból csemegézik. Ketten eszik, kétszer olyan gyorsan fogy. Fotó: Frank Yvette
Moldován Máté és barátnője egy gofriból csemegézik. Ketten eszik, kétszer olyan gyorsan fogy. Fotó: Frank Yvette

– Azt szeretem, ha vékony, és nem zsíros a tészta. Nekem ez ízlik a legjobban – mosolygott a fekete szemű Nagy Dániel, miközben kedvenc palacsintáira várt: egy csokisat és egy mogyorókrémeset kért.

A belvárosban nem találtunk ekkora választékot az utcai gyorsbüfék árlapján. Az Aradi vértanúk terén ebédelők a hagyományos kakaós, lekváros, mákos, diós, fahéjas, túrós és nutellás közül válogathattak.

Új színfolt a belváros gasztronómiai palettáján a Somogyi utcai gofris. A hazánkban amerikai palacsinta néven is ismert desszertet árusító büfé négy hete nyitott. A sima porcukrostól az ízes, puncsos, vaníliás, mogyorós, csokis és gyümölcsös ízűn keresztül a gesztenyés, túrós-tejszínes, csoki- és málnahabos ízesítésűig bármilyet kérhetünk.

– A csokihabos a kedvencem. Megláttam, és megkívántam – árulta el Moldován Máté. A 20 éves magánének tanszakos fiú és barátnője szinte egyszerre harapott bele a gofriba.

A kakaóst és a pudingosat kedvelik

A hagyományos töltelékű palacsintákat kedvelik a vásárhelyi Oldalkosár utcai Orsi büfé vásárlói, akik tizenhatféle ízesítés közül választhatnak. A legnépszerűbb a kakaós, illetve a csoki-vaníliapudingos. A kínálatban a sokféle finom töltelék között nutellás, túrós, barackízes, diós is szerepel. A sima, töltelék nélküli palacsinta 70 forintért kapható, majd az ár az ízesítéstől függően 130 is lehet. Mint megtudtuk, bár az iskolai tanítási órák után mindig nő a forgalmuk, mégsem a diákok, hanem a felnőttek vásárolnak náluk leggyakrabban.

Római placenták

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy bronzpajzson sütötték. Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltarthatták. Ekkoriban nem is édes tölteléket használtak, hanem húsféléket. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra. Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni, ahol egy recept is szerepelt. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

Olvasóink írták

  • 6. flexsnake 2009. november 29. 04:05
    „Mindig jókat röhögök az ilyen állvazabálóknál :D Ahogy tömik magukba azt a rengeteg szemetet amin pár perce még csótányok hancúroztak... :D ÁNTSZ soha nem járt arra sem :D Egyetek sokat belőle :D Me ócsó!!! :D”
  • 5. nellyke11 2009. november 27. 18:22
    „A tőrténelmi belváros igazi ékessége lett a gofris! Csak gratulálni tudunk az illetékeseknek !
    Hajrá ! Csak így tovább ! A budi burger ehhez képest a vendéglátás csimborasszója !”
  • 4. nellyke11 2009. november 27. 18:22
    „A tőrténelmi belváros igazi ékessége lett a gofris! Csak gratulálni tudunk az illetékeseknek !
    Hajrá ! Csak így tovább ! A budi burger ehhez képest a vendéglátás csimborasszója !”
  • 3. iRon 2009. november 26. 12:47
    „Szeretjük mi az ilyet, igaz újságírónő?”
  • 2. katcsi72 2009. november 26. 09:18
    „placenta? méhlepény magyarul :- D”
  • 1. Szecskamester 2009. november 25. 19:10
    „hejj máté!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvírók paradicsoma a csongrádi megyeszékhely

Két tankönyvkiadójával Szeged a műfaj második központja. Szinte minden tantestületben akad – a neves gimikben minden negyedik-ötödik tanár ilyen – tankönyvíró. Tovább olvasom