Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Utcán, lépcsőházban bandáznak a tinik

Szeged - Nincs olyan közintézmény Szeged Rókus városrészében, ahol rossz időben és télen „lóghatnának" a tizenéves fiatalok. Lépcsőházakban, egymásnál húzzák meg magukat. A játszóház akadálya a pénz: bérelhető hely lenne, a városőrség felügyelné.
„Nincs kedvünk hazamenni." „Szeretünk együtt lenni, beszélgetni." „Nemigen veszik észre, ha nem megyünk haza." „Ha a szülők 4 óra körül otthon vannak, lejelentkezünk, utána megint szabad a pálya" – hallottuk délután felsős általános iskolásoktól a rókusi lakótelepen. A közeli intézmények diákjai fürtökben lógtak a Puskás utcai játszótér hintáin, más lánycsapatok a Kukovecz Nana utcai padokon, pingpongasztalokon „bandáztak". Nevetgéltek, hangoskodtak, egymás szavába vágva. Egészen addig, amíg hozzájuk nem léptünk. Akkor félénken
visszahúzódtak. Kiskorúak, ezért nevüket nem írjuk le, arcukat nem mutatjuk.

Mit csinálnak ezek a fiatalok hidegben, vagy ha esik az eső? – Nekünk, az átlagnak ott van hétköznap az iskolai könyvtár, ott lehet pletykálni. Hétvégén barátnőkhöz megyünk föl, ahol a szülők nincsenek otthon, vagy elviselnek bennünket. A menők diszkóban, plázában töltik az időt – nyíltak meg a hetedikesek. Néhány háztömbnyire azt mesélték a középiskolás fiatalok: előfordul, hogy éjfélig üldögélnek a lépcsőházakban vagy kint a lépcsőkön. Van arra is példa, hogy isznak és cigiznek, de főként az együttlét kedvéért. Ha a felbosszantott lakók „beszólnak" nekik, akkor ők, mint a verébraj, felrebbennek. Arrébb aztán megint letelepszenek, és folytatják.

– Nincs alkalmas önkormányzati intézmény, ami nyitva tartana és ingyen fogadná a fiatalokat. Helyiséget a város bérelhetne. A Szatymazi utcában üresen áll egy fitneszközpont régi helye, 160 ezer forint a bérleti díja havonta, plusz a rezsi. Rókus fiatalságának lehetne játszóháza, mint amilyen Tarjánnak a Víztorony téri barakk – mondta el javaslatát Öreg-Rókus KDNP-s képviselője, Kalmár Ferenc.

A városőrség is beszállna

– Hajnali 3-ig látunk az utcákon ténfergő tizenéveseket, és a bulik után hangoskodó részeg fiúkat és lányokat. Hol? Öreg-Rókuson és Rókuson mindenütt meghúzzák magukat egy kis időre, amíg a lakók elviselik – mondta Kovácsné Vadászi Erika, a városőrség vezetője. Úgy látja, óriási szüksége lenne a városrésznek egy közösségi helyiségre, ahol felügyelet mellett elüldögélhetnének a fiatalok, együtt lehetnének, néhány játékkal értelmesen töltenék az időt. A városőrség mobil játszóházának is nagyon szoktak örülni a városi rendezvényeken, ebből sejti, hogy igény lenne egy állandóan nyitott helyre. Szolgálatuk még a felügyeletben is szíves örömest közreműködne.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. emo_katinka666 2010. szeptember 04. 22:31
  „Mi is az utcán lógunk, hülyülünk, a felnőttek meg nagy, mérges bagolyszemekkel néznenk ránk, mert káromkodunk, és röhögünk... Nem hallottak arról, hogy naponta15 perc röhögés naon egészséges? Am a játszóházból nem maradna sok...”
 • 31. valaki23 2009. november 29. 23:36
  „úristen 14 évésen dolgozni küldeni őket?! Te beteg vagy? Meg valaki90-el simán egyet értek. Igaza van. Játszóház??:O Mit raknak be? Hintát? Ott maximum zenét tudnának hallgatni, de akkor is kiszólnának mert, hogy hangos és akkor már nincs is értelme a játszóháznak.Meg egyből hogy kicsit hangosabbak akkor már szipuznak öngyújtóhoz való gázt szívnak? Nem lehet, hogy kicsit jobb kedvük van mert találkozhatnak,beszélgethetnek,kicsit külyéskednek? pl: Péntekenként szerintem azért van jó kedvük mert hétvége jön is nincs suli. De semmit nem érnek el vele ha az ablakba állandóan nézik őket meg rájuk szólnak, hogy fejezzék be.Mert a mostani felnőtteknek má gyerekkoruk volt? Ugyan az volt.Kicsit hangosabbak voltak mert jó kedvünk volt és ettől függetlenül nem szipuztak meg stb.”
 • 30. valaki90 2009. november 29. 23:19
  „Ez hülyeség a 14-19 éves fiatalok nem fognak játszóházba menni ez őrültség. Aki meg kiszól az nem talál jobb szórakozást csak azt hogy a fiatalokat küldi mindenhová mert unatkozik otthon. Mindeki volt fiatal, lehet hogy a régebbi idő más volt mint most de gyerekek hagyni kell élni őket .”
 • 29. flexsnake 2009. november 28. 12:31
  „28. az éjszakai ping-pong nem a művelődési házak ötlete hanem egy azóta már elhunyt orvosé :(
  A városőrség városi pénzből él, nekik kellene az ilyesmit biztosítani, míg egy biztonsági szolgálat bizony több pénzbe kerül. Az hogy nem lehet inni és dohányozni semmit nem jelent, ugyanis a fiatalok jelentős része nem iszik és nem dohányzik, csak róluk hajlamosak elfeledkezni. Sőt a fiatalok jelentős része nem amortizálja le a berendezést. Valahogy divat azt hápogni hogy minden fiatal drogos, alkoholista, nikotinfüggő és idegbeteg de szerencsére nincs így. Már az iskolákban is szükségszerű volna mind az egészségnevelés(táplálkozástudomány, életvitel, higiénia),mind pedig a kultúra(irodalomszeretet, szóképzés, színjátszás) oktatása.A színjátszás például problémamegoldást fejleszt, a szóképzés tanítása szükséges mivel a fiatalok még beszélni sem tudnak a szar szlengek miatt. Szórakozásra is szükség van ami egy profitorientált drogbarlangban nem lehet megoldani.
  A művelődési házak nem rendezvényházak. A művelődési házaknak vissza kell adniuk mind a tájékoztató mind a nevelő feladatukat.”
 • 28. N.P. 2009. november 28. 07:07
  „flexi

  A művelődési házak elég sok mindent megpróbáltak az éjszakai asztalitenisztől a LAN partikig de elég kevés sikerrel. A tinik jó része villámgyorsan távozott, mert ott nem lehetett dohányozni, inni stb. Az épületeket (mivel az intézményekben nincsenek biztonsági őrök) úgy leamortizálták, hogy ihaj. Ezek a programok -vagy amiket helyettük kitalálnánk- ezekben a házakban ugyanúgy pénzbe kerülnek mint máshol.”
 • 27. flexsnake 2009. november 27. 23:58
  „25. nem , szegeden nincs tinidiszkó. A profitorientált bent amfetaminárusoktól hemzsegő hely nem tinidiszkó.
  Az sem az amiben állandóan két prostituált üldögél a pult mellett.
  A művelődési házaknak kell ingyenes biztonságos programokat biztosítania.”
 • 26. valakiiii 2009. november 27. 21:23
  „mit csinál az IH 500milllióból???? Botka bulikat!”
 • 25. N.P. 2009. november 27. 19:29
  „flexsnake 2009.11.27. 16:40

  Nyitott kapukat döngetsz. Szegeden is van Tini DISCO és vannak a ePontok ahol az internetet használhatják. A baj az, hogy a kölykök jelentős része inkább a játékgépeket választja...”
 • 24. flexsnake 2009. november 27. 16:42
  „3. a szülők ma már 2-3 munkahelyen dolgoznak, éjszakáznak. Hiába mondja hogy 8kor ágyban a helyed ha a gyerek kiszökik hiszen a szülő akkor is valamelyik munkahelyen keresi a pénzt. Arra nincs keret hogy bébisintér vigyázzon a kölökre.”
 • 23. flexsnake 2009. november 27. 16:40
  „Pesten van tinidiszkó amit a kerületi önkormányzat felügyel. Azóta ott a kocsifeltörések és rongálások nullára redukálódtak. Ha unatkoznak az baj, le kell foglalni őket. Ehhez meg egy normális művház kellene ahol elfoglalhatják magukat. Lehetne trillázni: ingyenes internet ha a helyi szolgáltató szponzorálná reklámként, tinidiszkó, stb.... A szülő tudná hol a gyereke és biztos lehetne benne hogy nem valamelyik kapuajban tornáztatja a máját olcsóborra meg vénás huncutságra.”
 • 22. man 2009. november 27. 15:15
  „1: Irigykedsz hogy valakik smárolnak? :) :)”
 • 21. ClarkGriswald 2009. november 27. 14:39
  „Szerintem nem is vagy kövér.”
 • 20. Mathiasking 2009. november 27. 13:53
  „Ez a probléma sok mindennel magyarázható és okolható érte sok minden és mindenki. Parttalan vita lenne bármit és bárkit okolni a kialakult helyzetért. Érdekes, hogy az én gyerekeim is voltak csínytevők és fiatalok, de azért vannak a szülő, hogy irányítsák a gyermeket. Sajnos a mai világban az anyagias lételemeket tartalmazó felfogásban nincs helye a gyengéknek és szegényeknek. Ennyi.”
 • 19. Walaky 2009. november 27. 13:33
  „Az első panelek felépítése óta gond amiről a cikk szól!
  Ma és akkor is voltak fegyelmezetlen, nemtörődöm szülők.”
 • 18. .suhym. 2009. november 27. 13:10
  „15. hozzászólás szegediolvasó 2009.11.27. 12:50

  Dehogynem igaz.
  Csak olvasd el a cikkben szereplő, a gyerekektől idézett mondatokat.
  Egyébként engem is egyedül nevelt fel az anyám, korai özvegysége után, sőt nekem is ez jutott osztályrészemül, csak két gyerekkel. Hála az égnek, mind a kettőből ember lett!

  Ha a gyerek szinte állandóan az utcán kóborol, ott találja meg a "boldogságát", bizony, bizony hatalmas gondok vannak otthon!”
 • 17. N.P. 2009. november 27. 13:09
  „A város különböző részein lévő művelődési házak megpróbáltak tenni ez ügyben valamit, de teljes volt a kudarc. Azok a fiatalok akiknek tényleg fontos volt a "közösség" és valamifajta értékesebb tevékenység azok találtak maguknak elfoglaltságot (tánc, sport, zene stb.).
  Azok akiknek csak a bandázás jellegű "közösségi együttlétre" volt igényük azok menekültek az intézményekből, mert ott azért voltak szabályok, amiket be is tartattak. No ezeknek a szüleik pocskondiázták leginkább ezeket az intézményeket mert "csináljanak már valamit a gyerekkel mert én nem érek rá vele foglalkozni...!!"”
 • 16. Mike3 2009. november 27. 13:02
  „nem is kell nekik. ezek az utcán AKARNAK lógni”
 • 15. szegediolvasó 2009. november 27. 12:50
  „7. Pille: Ez nem igaz, hogy az esetek 99%-ban a ha gyerekkel baj van akkor a szülővel is.
  Neveltél már gyerekeket. Mondjuk egyedül? Én nem, de engem igen és tudom,
  hogy édesanyám mi mindent tett meg értem, hogy ne kerüljek balhékba és rossz társaságokba.
  És vele nem volt baj, csak nem volt mellette tekintélyt parancsoló apa.”
 • 14. pann 2009. november 27. 12:49
  „Abszolút egyetértek veled Bruhaha”
 • 13. szegediolvasó 2009. november 27. 12:40
  „Jól beszélsz Bruhaha így van ahogy mondod!!!
  14 fölött csákányt, lapátot, ásót adnék a kezükbe és lehet menni melózni iskola után.
  Biztos vagyok benne, hogy több lenne a tisztességes jól tanuló
  (ha nem is jól tanuló de a tanulásban szorgoskodó) gyerek mint a tróger.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetlen női kapitány

Messze esett a fájától Czigány György költő, rádiós zenei szerkesztő lánya; Czigány Ildikó ugyan zeneakadémiát végzett, és a tévében dolgozott, ám 25 évesen követte csodálata tárgyát. Tovább olvasom