Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Utcára mennek a tejtermelők

Szeged - Ma 11 és 13 óra között tejtermelők demonstrálnak majd a Sole-MiZo, a Cora és a Metro előtt. Azért tiltakoznak, mert a tavalyi 90–95 forint helyett mindössze 55 forintot kapnak a felvásárlótól egy liter tejért.
A 3 dél-alföldi megye tejtermelőit arra kéri a demonstrációt szervező Csongrád megyei mezőgazdasági érdekképviselet, hogy fehér köpenyben vagy „fejőmunkás-szerelésben" érkezzenek az 5-ös út szélső sávjába, a Sole-MiZo Zrt. elé. Onnan vonulnak majd át a Cora és a Metro előtti területre. Aki tud, hozzon magával 5–10 liter tejet is – áll a felhívásban, hogy azt közös tartályba öntsék, gyakorlatilag megsemmisítsék.

A termelők a hosszú hónapok óta tartó tejágazati válságban utolsó tartalékaikat élték fel, megcsömörlöttek a hazai és uniós agrárvezetés halogató ígéreteitől, letettek arról, hogy tárgyalóasztal mellett vigyék dűlőre sorsukat – mondta Stadler Ferenc, az érdekképviselet megyei titkára. Nem maradt más lehetőség, csak a demonstráció, egy utolsó segélykiáltás – tette hozzá. A termelők a feldolgozóüzemek és az áruházláncok elé szervezett országos demonstrációjukkal meg akarják nevezni a felelősöket.

Veszélybe kerülnek a Csongrád megyei tehenészetek is, ha nem változik a tej nyomott felvásárlási ára. Fotó: Tésik Attila
Veszélybe kerülnek a Csongrád megyei tehenészetek is, ha nem változik a tej
nyomott felvásárlási ára. Fotó: Tésik Attila

Nem a fogyasztói árak megemelése a céljuk, hanem az értékesítés során keletkezett jövedelem arányos elosztása. Szerintük tűrhetetlen, hogy a termelő a tavalyi 90–95 forint helyett 55-öt kap a tejért, és a feldolgozótól 124 forintért átvett UHT tej 250-ért jut el a fogyasztóhoz. A nyereség szerintük egyértelműen a kereskedő zsebében landol. A törékeny hazai piacot tovább rombolja az olcsó importtermékek beözönlése. A kereskedők által teremtett éles versenyben a hazai termékeket 45–90 százalékkal drágábban teszik a polcokra.

Olvasóink írták

 • 11. web 2009. november 07. 15:44
  „nézzünk már rá a képekre,némelyik tehén bordáját meg lehet számolni”
 • 10. CID 2009. november 05. 21:54
  „Mirr-Murr : ez szép és jó, de akkor hol csapódik le az 55 ft/l és a 176 ft/ l közötti különbség ? Blokkot szoktál e kapni ?”
 • 9. Mirr-Murr 2009. november 05. 11:38
  „Én a Csillag téren lévő pékségben veszem a házi tejet. Igaz, hogy most emelték 176,-Ft/l -re az árát, de még így is inkább ezt választom, mint az UHT-t! Annak ellenére, hogy szegedi vagyok, elvből sosem veszek Sole-Mizo-s terméket.”
 • 8. lidocain 2009. november 05. 10:27
  „6 geza
  a kereszttöltés utca szeol pálya felöli végén van egy garázssor ahol a kisboltok vannak. ott van egy fodrász,mellette a kenyérboltban(fornettis reklám van az ajtón),ha kinn a tábla,hogy házitej kapható akkor van,ha nincs kinn akkor elfogyott. hétfő kivételével minden nap van 9 óra körültől.”
 • 7. comet 2009. november 05. 10:07
  „a magyar tejfeldolgozók termelési színvonal messze elmarad a nyugati riválisaiéktól. Ezt a lemaradást részben a tej felvásárlási árának lenyomásával próbálják behozni.
  A magyar gazdaság alapproblémája a termelési kultúra elavultsága, ami jórészt mesterkélten van lenyomva, a magyar politikai vezetés dilettantizmusa és korruptsága közreműködésével.
  A Bokros, Bajnai féle IMF katonák soha nem fogják megérteni, hogy a magyar termelés korszerűtlenségét pénzügyi manipulációkkal nem lehet korrigálni. A magyar termelés korszerűsítésében a külföldiek csak bizonyos szintig érdekeltek, ill. ellenérdekeltek.”
 • 6. geza 2009. november 05. 09:32
  „# 5 Hol van ez a bolt?
  Én is szívesebben venném ott a tejet...”
 • 5. lidocain 2009. november 05. 09:03
  „magdi!
  nem is kell a piacig menned,mert a garázssoron is van 160-ért házitej és nagyon finom. mi is ott vesszük pár hete. kell a fenének az a dobozos szutyok.
  szép napot!!

  (tudsz valamit az "emberünkről" akit itt etetgettünk a spár,majd a tesco előtt?)”
 • 4. vmagdi 2009. november 05. 08:28
  „ossze kell fogniuk es nyitni egy sajat kereskedest.
  A piacon en a friss tejet 160-ert veszem, ennyit a boltjukban is kapnanak a cuccosert.
  Nyitni kell egy igazan nagy tejboltot, nagy valaszekkal es odamegyunk.”
 • 3. joy 2009. november 05. 07:51
  „Kíváncsi vagyok, itt hogy csinálják?
  Ausztriában másfél hónapja, mikor kinn voltunk épp belefutottunk egy tejes tüntetésbe. Ők símán forgalomlassítottak, de ha valaki megivott egy pohár tejet a kocsiban, akkor tovább engedték. Így is 5-15 perces sorok keletkeztek, de a tömegközlekedést nem akadályozták, annak biztosították az áthaladást, illetve olyan helyen útonálltak, ahol nem volt rendszeres tömközjárat.
  Megjegyzem, hűtőtartályból adták a tejet, ami nagyin finom, zsíros alpesi tej volt, és jó hideg!

  Méretes baromságnak tartom, hogy megsemmisítik.
  - Lássuk Uram, mire megyünk ketten! Esett neki bolond gazda szőlejének kapával a jégverés után.
  :o(”
 • 2. madártej 2009. november 05. 07:48
  „Nincs is komoly tehenészet már a szegedi földön...”
 • 1. szgd-i 2009. november 05. 06:53
  „Sajnos ez a módszer jellemzi az egész agrár ágazatot. A nyerészkedők, kereskedők visznek minden hasznot, ha a termelő meg közvetlenül akar értékesíteni akkor a bal-lib kormányzat siet a rendelet és jogszabály alkotással keresztbe tenni ahol csak lehet a termelőknek a kereskedők, nyerészkedők javára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoli megkapta az új veséjét

Megkapta édesapja veséjét az a tápéi fiatalember, akinek sorsáról hétfőn írtunk. Mindketten jól vannak, és a sebészeti klinikán lábadoznak. Tovább olvasom