Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Vacsoracsata: a kedvünkért égetik magukat?

Vajon miért égetik magukat a magyar sztárok a főzős műsorokban? – kérdezi keserűen a tévékritikus. Az ismert mesterszakács háborog, hogy ennek az új őrületnek semmi köze a konyhaművészethez.
Tényleg nincs, tényleg égetik magukat – de csak lassú tűzön, és ebben nincs semmi rendkívüli. Anikó, a Nagy Ő miniszoknyában és „testszínű" bugyiban fogadja a vendégeit, a néző pedig megnyugszik, mert valami ilyesmit várt tőle. Mármint tojáslevest grízes tésztával.

„A Vacsoracsata jelenlegi évadja véget ér ezen a héten..." Ez a mondat sok mindent jelenthet, szélsőséges esetben azt is, hogy a tévéműsor ég. Az idézett mondatot Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója írta a kérdésünkre. A főműsoridőben látható Hal a tortán a Népszabadság szerint második a nézettségi listán május 12. és 18. között, 1 millió 512 ezer 373 nézővel, 32,5 százalékos aránnyal, a Barátok közt mögött. A Vacsoracsata az első tizenötbe sem fért bele a maga 8,9 százalékával. A konyhai realityműsorok csatájában ezek szerint a TV 2 most lefőzte az RTL Klubot. Ez azért pikáns, mert a csata kedvéért az RTL feláldozta régi, kipróbált csodafegyverét, a Balázs-show-t. A Vacsoracsata egyszerre indult a Hal a tortánnal idén márciusban. Hasonló a szabályrendszerük is: híres emberek egymáshoz járnak vendégségbe, és mindig pontozzák a házigazdát.

Molnár Anikó az óvodai menzák ízvilágát és hangulatát varázsolta az asztalra. Fotók: TV 2
Molnár Anikó az óvodai menzák ízvilágát és hangulatát varázsolta az asztalra. Fotók: TV 2

„Vér ciki, toprongy égő"


A TV 2 azt állította, hónapokon át titokban dolgozott az ötleten, amely a sajátja, az RTL viszont az angol Granada cégtől vásárolta meg a licencjogokat. A cég polgári perrel fenyegette meg a TV 2-t, nehogy adni merje a műsort, de a magyar kereskedelmi csatorna nem félt, és a jelek szerint a képernyőn győzött.


Hogy mivel? Buday Péter, az ismert szakács már márciusban beszólt mindkét műsornak, azt mondta, ezeknek semmi közük a konyhaművészethez. Bársony Éva, a Népszava kritikusa meg azt írta, a Hal a tortán „vér ciki, toprongy égő". „Mélyprimitívben van előadva itt még a kajakészítés is, miközben a provinciális rongyrázás nyomja rá bélyegét az egész műsorra. (...) Hihetetlen primitív felfogás az is, hogy egy vacsora az egymás háta mögött elsuttogott, rosszindulatú megjegyzésektől kapja meg a savát-borsát. (...) Ebben a műsorban még a kedvelt, emberinek megismert figurák is lejáratják magukat. (...) A műbalhé mint egyetlen szórakoztató momentum?"

Mága Zoltán pazar lakomát rendezett Liptai Claudiának és Kapócs Zsókának
Mága Zoltán pazar lakomát rendezett Liptai Claudiának és Kapócs Zsókának

Az ítélet kemény. Lehet, a Hal a tortán tényleg gyönge műsor, viszont legalább egyenletes színvonalú, és egy valamiben mégis hasonlít az igazi főzős műsorokra: főznek és esznek benne az emberek, ettől pedig lenyugszik a zaklatott lélek, kisimulnak az idegek. Míg a villámkezű sztárszakácsot lehet irigyelni a főzőcsatornán gazdaságos mozdulataiért, itt megállapítható például Molnár Anikóról, hogy tényleg nagy melle van, meg minden, de főzni, azt nem nagyon tud, és ez olyan megnyugtató.

A legolcsóbb nyersanyagból

A műsor a hiúságunkat legyezgeti finoman, miközben a legolcsóbb hozzávalókból főz: Homérosz Iliásza óta nem látott a világ olyan seregszemlét, amelyet a két műsor március óta produkált a magyar hírességek fölvonultatásával. Itt is kétféle sztár létezik: az egyiknek szüksége van arra, hogy forogjon a neve és az arca, a másiknak nem lenne erre szüksége, de megfizetik érte. Sokan szívesen néznek be a híres emberek konyhájába, kíváncsiak arra, hogyan találják föl magukat vendégségben, hogyan öltöznek, milyen terítéket tesznek az asztalra.

Ernyey Béla, a konyhatündér
Ernyey Béla, a konyhatündér

Egyáltalán, ez az otthoni, őszintének álcázott, de persze nagyrészt megtervezett légkör érdekes, mert azonnal lehet a magunkéhoz viszonyítani. Igaz, alig történik valami, de ami mégis, abból fényesen megélnek a hírességek életére specializálódott színes újságok. Íme, néhány mondat, és azonnal képbe kerülünk: „Nézd meg Kiszel Tündét Madonnának öltözve!" „Lang Györgyi minden idők legrosszabb szakácsaként vonulhat be a Hal a tortán történetébe." „Anikón miniszoknya és testszínű bugyi volt a forgatáson." „Kiderült, miért vállalta Mága Zoltán a Hal a tortán szereplést! Jótékonykodott a gázsiból!" „Ernyey Béla, a sármos színész Bécsben szerezte be az előételhez a rákot."

Lopjuk el Virág bugyiját?

Karda Bea pedig egyszerűen csak villantott egyet. Ugye azt ezen a helyen már nem kell részletezni, hogy ez mit jelent? Elég egy apró hírsziporka, hogy megtudjuk: a másik csatornán is hasonló szellemben folyt a munka: „Stohl ellopta Voksán Virág bugyiját".

Kiszel Tünde Madonnának öltözött
Kiszel Tünde Madonnának öltözött

A két rivális vezetői nemigen beszélnek a másikról, viszont vadásznak egymás embereire. Jó példa erre a mi Milónk, aki eredetileg az RTL Klub valóságshow-jában győzött, most mégis a Hal a tortánban fejte a kecskét.
A műsoron az őszinteséget és a beszélgetést kérik számon, de hát ez is igazságtalanság – mert ilyet nem ígért senki. Aki komoly társalgást akar hallani, megnézi az A la carte-ot az m1-en. Abban tényleg beszélgetnek, valahogy gyorsabban kiderül, ki őszinte és ki nem, a téma többnyire fontos, olyan emberek néznek egymás szemébe, akikről nem hinné a néző, hogy leültethetők egy asztalhoz. De ott meg azt nem mutatják, mit és hogyan esznek az emberek. Pedig ez ma sokkal több embert érdekel, mint az értelmes, felnőtt beszéd.

Olvasóink írták

 • 17. patron 2008. május 25. 22:01
  „Csak éppen ezt tudja földi adón fogni...”
 • 16. K.B. 2008. május 25. 14:38
  „Inkább ez, mint a sok hülye, idióta politikus és a mindenféle tragédia, baleset és gyilkosság! Lehet, hogy okosabbak nem leszünk tőle, de butábbak sem!
  Én azt gondolom, hogy az embernek a napi munka után igen is jól tud esni valami, amin nem kell gondolkodni csak egyszerüen nézni! És a vacsikészítés és egyéb esti feladatok alatt jó kis háttér tud lenni.

  Egyébként meg senkinek nem kötelező nézni!”
 • 15. csanyiv 2008. május 24. 00:50
  „Hát ja. Jó kis összemosás ez a cikk, már a címválasztásával is.
  Kevés igénytelenebb műsort találni, mint a Tel Aviv 2 produkciója, mégis a konkurenciát húzzák le vele - holott, mint itt több hozzászólásból is kiderült, nem igen nézi sok ember, ezért nem is tudja, hogy ez a fikázós, intrikázós, bulváros stílus pont nem volt jellemzője a Vacsoracsatának és a cikkben szereplők sem az RTL műsorában alakítottak- igazából nincs is konkrétum a cikkben arról, amit a cím sugall!
  Nem rabolja az idejét se az embernek, ha nem akarja nem kell a tévé előtt kotlani; egy korrektül összerakott honlapról bármikor leszedheti ami érdekli. Én konkrétan nem is néztem meg egyetlen részt sem a tévében, pedig nem találok abban semmi kivetnivalót abban, hogy ki-ki a főzési tudását (mert akadt ilyen is), vagy a bénaságát vállalja a kamerák előtt. Emellett azért Ungár Anikót, Csollány Szilvesztert vagy Vágó Istvánt sem nevezném harmadosztályú sztárocskának...”
 • 14. ankusz 2008. május 24. 00:21
  „Szerintem nem a Vacsoracsata a szar hanem a Hal a tortán.Ugyanis ha megfigyelitek a Vacsoracsatában igyekeznek olyan embereket összehozni akik mindenképpen kedvesek és tisztelet tudóak egymással.Közben meg a Hal a tortában állandóan van valami konfliktus,pl...Gáspár Laci hét.A Vacsora csata ezen a héten remek volt,Gyula bácsival.....Valószínüleg azért nézik többen mert akkor érnek rá,de nem csoda h a tv2 esti időpontba tette mivel mindenki a Vacsoracsatát nézte,aki meg nem szereti a Barátok Köztöt nyilván azt fogja nézni!Szerintem jó,sosincs konfliktus,közbe meg a tv2 a balhéra alapozza a sikerét!!!Hajrá RTL Klub!!!!!”
 • 13. patron 2008. május 23. 23:10
  „lolaszeged beírta a kötelezüt, hogy mentse a mundér becsületét. LOL


  Nálam több mint egy éve nincs tévé és az előttem szólóval teljesen egyetértek. Én eddig nem is tudtam erről a műsorról, mert ezt én tetézem azzal, hogy a tévékkel egytulajdonu story, blikk meg mit tudom én tvrhét és társait sem olvasom.
  Vidám vagyok és kiegyensúlyozott.
  Mondjuk a BL döntő hiányzott, de ha nagyon akarom ezt is megoldottam volna.

  Ajánlom mindenkinek ezt a megoldást. Vidámság és nyugalom azóta.”
 • 12. sevenof9 2008. május 23. 21:10
  „negyedrangu haknisztarok re-loaded. volt mar aracki lacibacsi? hat komar? lagzi lajos?

  tenyleg ennyire nincs mivel szorakozni?

  igaza volt hofinak a hetfoi adasszuntettel kapcsolatban.

  nalunk mar vagy 2 eve nincs tv,csak a letoltott sorozatok,filmek,rajzfilmek nezese. mennyivel nyugisabb igy...”
 • 11. lakme 2008. május 23. 19:44
  „Megvallom, erre az idore teszem a vasalast es varrast.... fel szemmel nezem, kozben a dolgomat csinalom... es arra gondolok:
  "tancolj majom".”
 • 10. Meteorita 2008. május 23. 19:27
  „Sziasztok!!!!!!!!!
  Szerintem a "Hal a tortán" addig volt jó, míg egy hozzáértő személy kommentálta az eseményeket!!!!!Akkor vicces volt , szorakoztató és még 1-2 jó tanácsot is hallhattunk!!!!!De már jó rége óta nem nézem, mert már nem az ételeken van a hangsuly, nem is pontoznak igazságosan, hanem bosszúból kritizálnak, és azért adnak kevesebb pontott, mert pl. azt az ételt a vendég nem szereti. Ennek semmi értelme, meg annak sincs semmi, hogy vedelnek az egész műsór alatt!!!!!Ez tök ciki és égő!!!!!!
  S nmég mielött bárki azt gondolná, hogy nézem a müsort, az téved. Manapság lehetetlenség nem hallani a műsorról, hisz a csapból is ez folyik!!!!!”
 • 9. lolaszeged 2008. május 23. 18:37
  „Na, most a sok intellekcsuel eloadja a "menjunk inkabb kirandulni, meg gazdalkodj okosant jatszani" szoveget! Nem tudom miert kell mindent veresen komolyan venni, agyon elemezgetni, - de kozben meg titokban nezni!
  Ez valoban egy kis bugyuta musor, engem spec jol elszorakoztat!:)
  Emelett sokat olvasok, jarok szinhazba is, setalni is, baratokkal is talalkozom stb....Felesleges ezeket az elitista dumakat mindig eloadni! Lazitsatok!:)”
 • 8. gzh 2008. május 23. 17:41
  „Vicces, hogy a tv2 azt mondja, ők találták ki. Ja, gondolom azért ugyanaz a lényege mindkét műsornak. Meg a nézettség... két szar közül az egyiket, gondolom azért nézik azt többen a tv2-set, mert az főműsoridőben van. Az ember hazaér este a munkából, és nézi, ami van, délután meg még dolgoznak. Eredetileg egyszerre ment a kettő.”
 • 7. ??????? 2008. május 23. 17:32
  „Mindez nagyon szép, vagy lehet, hogy éppen nem, de hogy jön ez egy helyi hírújságba? Az nem búlvár, ha kibeszéljük a többi búlvárt? Átalakul a délmagyar, és az egyoldalú politikai cikkek mellett sztárpletykák fikázását is olvashatjuk?”
 • 6. lapát 2008. május 23. 17:06
  „Én imádom nézni, most is benne van a Kovácsovics Fruzsi. :D”
 • 5. Star 2008. május 23. 16:59
  „Ezek óriási problémák! Ezek nélkül egy tapodtat sem! Ilyen "komoly" Győzike, Mónika, stb műsorok nélkül el sem tudnánk aludni!”
 • 4. Balogh Gábor 2008. május 23. 16:58
  „Elszomorító , hogy felnőtt emberek - állítólag sztárok ? - eladják magukat egy tál lencséért . . .”
 • 3. Gáááz 2008. május 23. 15:51
  „Ezek a médiasztárocskák ebből élnek. Az ilyen igénytelen műsorokkal tümik be aminimálbérből élő nagy átlag száját. aAddig se gondolkozol, ha már neked nem jut libacomb meg szusi az asztalra, addig csorgasd a nyálad. Vagy nézd Győzikét, milyen fényűzően él, úgy hogy egy fadarabot ne tett félre egész életében. Te is megteheted-feeleing. Mert ez így meg. Megy a néphűlyítés keményen. Egyszeri pornósból magas ikújú hölgyet faragnak, mert itt mindent lehet. Csak bérből fizetésből tisztességesen megélni nem.”
 • 2. ramsar 2008. május 23. 15:48
  „Hami! Kihagytál 1 pár lehetőséget: a delikvens, akinek nem tetszik a főzős műsor, teheti az alábbiakat: olvas, rejtvényt fejt, találkozik a barátaival, beszélget/játszik a gyerekekkel (akár kártyát, akár gazdálkodj okosant, lovacskázhatnak, vasútazhatnak). Sőt, ne adj Isten még a szabadba is kimozdulhat. Tudom, ma már ez mind vérciki. De mennyivel jobb! Én szerencsére soha 1 percet sem láttam ezekből a vackokból, és remekül érzem magam...”
 • 1. Hami 2008. május 23. 15:27
  „Két szar közül melyiket választja az ember? A kisebbiket. Vagy nézed a Barátok közt-öt??
  Egyébként sajnos a trendet mutatja be a műsor, hogy mennyire kezdünk nem érteni a dolgokhoz és mennyire felületessé válik a körülöttünk lévő dolgokhoz való hozzáállásunk. Ilyen sajnos a munkához, családhoz való hozzáállás és lehetne sorolni.
  Jókat lehet röhögni a sok béna sztáron, de ugyanakkor siralmas is, hogy családapák és családanyák ennyire tutyi-mutyik a konyhában. De sebaj. mehet az ember étterembe, mekdonáccba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellplasztika az első netes valóságshow főnyereménye

Szeged - Mellplasztikát kap az első internetes valóságshow győztese: majd kétezren szállnak versenybe szebb, nagyobb, feszesebb mellekért. Tovább olvasom