Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Válogatás nélkül a válogatottba

Szeged - Vegyes háztartási szemét és lomok ugyanúgy kerülnek a szelektív gyűjtőkbe Szegeden, mint PET-palack, papír- és fémdoboz. Több konténer mellett illegális szemétkupacok is nőnek – bennük veszélyes hulladékkal és dögökkel.
PET-palackok, pezsgőtabletta-doboz, kesztyű és csokispapírok hevertek egy szétszakadt műanyag zsák körül, a szelektív gyűjtősziget mellett, amikor tegnap a dorozsmai Adél közben jártunk. Egy szemeteskocsit követtünk, mert meg akartuk tudni, valójában mit is rejtenek a szelektív gyűjtőszigetek.

Ahogy a gyűjtőautót vezető Páska László kiemelte, majd kiborította a műanyagos konténert, a kocsi gyomrába ömlő hulladék közt felfedeztünk szennyes ágybetétet, törött műanyag vödröt, festékesdobozt és hajlakkosflakont is. A konténer felirata szerint egyiket sem lehetne a szelektív gyűjtőbe dobni.

– Kriminális, ami itt van! Kocsival hordják a konténerek mellé a szemetet. Ez még hagyján, de dobtak már ide döglött tyúkokat is. Nem merünk szólni, mert félünk, hogy fejbe vágnak – mondta egy közelben lakó nő, aki nem árulta el nevét.

A következő állomás a Faragó téri szelektív sziget volt. Ott már távolról szembetűnt a konténerek mellé zsákokban, dobozokban, vagy csak „natúr" beömlesztett szemét. A szétrepedt műanyag kanna és tévéképernyő mellett akadt itt nyomtatott áramkör, hungarocelltábla, szakadt bőrönd, rohadt krumpli, penészes tepertő és egy zsák megállapíthatatlan állagú és formájú, oszlásnak indult valami is. Messziről bűzlött a kupac, ami az elmúlt egy hét termése. A múlt héten ennek a mennyiségnek a dupláját vitték el innen.

Páska László, a gyűjtőautó vezetője cseréli a konténert Dorozsmán. Fotó: Schmidt Andrea
Páska László, a gyűjtőautó vezetője cseréli a konténert Dorozsmán.
Fotó: Schmidt Andrea

Találtak már itt döglött malacot és macskát is, a gallyazási időszakban pedig 2 méter magasan állt a szigeten a rőzse. Dögök voltak már a gyálaréti és hattyasi lerakó mellett is, az újszegedi Hargitai téri szelektív szigetet pedig szintén gyakran használják illegális lerakásra – tudtuk meg. Két környékbeli férfi azt mondta: éjszakánként utánfutóval hordják a Faragó térre a szemetet, de ők sem mernek tenni semmit ellenük.

Bűvésztrükk a belvárosban. Igazi bűvésztrükkel találkoztunk, amikor a nagyáruház melletti üveggyűjtőbe belenéztünk. A jóval kisebb átmérőjű lyukon valakinek sikerült bevarázsolni egy háztartási szeméttel teli zsákot. A kommunális, azaz vegyes szemétgyűjtő egyébként 15 méterre van a szelektívtől.

Rendes többség

Az 53 szegedi szelektív szigetről összegyűjtőtt papírt, műanyagot és fémet egybeöntve szállítják el, és a sándorfalvi úti hulladékfeldolgozóban válogatják szét. Az üvegért illetve a többi, illegálisan lerakott szemétért pedig külön-külön mennek a környezetgazdálkodási cég munkatársai. Lovász Roland másodnyersanyag-ügyintéző szerint a szelektív szigetekről begyűjtött hulladékmennyiség 80 százaléka „tiszta", vagyis azt teszik bele az emberek, amit szabad.

Olvasóink írták

 • 8. Borabarka 2009. április 09. 13:04
  „Nagy11: Én is társasházban lakom, sok olyan emberrel, akik környezettudatosan élnek, kezelik a hulladékot. Interneten leveleztem le a sárga zsákos rendszerhez való csatlakozási szándékunkat az SZKHT-val. Nagyon segítőkészek voltak, már a következő begyűjtési alkalommal hozták a 10 zsákból álló "kezdő" csomagot. Azóta is cserélgetik, minden egyes alkalommal annyi zsákot kapunk, amennyit tele rakva kitettünk. A zsákok ellopása ellen pedig úgy védekezünk, hogy kiraktunk egy kis ládikát a bejárati ajtó mellé, így abba teszik bele az újakat, onnan pedig senki illetéktelen nem veszi ki, szerencsére.”
 • 7. jq 2009. április 09. 07:58
  „Szerintem tettek ki a szemetesek csere zsákot, csak "kedves" emberek rendszeresen ellopják. A mi házunknál is többször ez történt. Hogy miért kell nekik, azt nem tudom :(. Olyan is volt, aki kiválogatta belőle a szemetet, ami kellett neki, elvitte zsákostul, atöbbit meg belelökte a kukába. Sajnos hétköznap nem vagyok otthon, hogy egyszer elvegyem a kedvét egy ilyen baromnak egy időre a szórakozástól...”
 • 6. Nagy11 2009. április 09. 07:44
  „Társasházunkban rendes lakók laknak, akik szeretnék a műanyagflakonokat, papírt különválogatva gyűjteni, amit sárga műanyagzsákba kell tenni, csak úgy viszik el külön a kukáink mellől. A baj az, hogy sehogy sem tudunk ilyen zsákokhoz jutni. Már bementem a központba is kérni néhány hétre valót, mire kaptam egyet, mert több nem jár. Mondták, majd a szemetesek itt hagynak nekünk üreset cserébe. Azóta sem kaptunk. Most saját reklám szatyrainkban gyűjtjük külön, amit természetesen nem visznek külön, beledobják a többi közé, és továbbra sincs sárga zsákunk, pedig jön a jó idő, sok lesz a műanyag üres vizes palack, a rengeteg reklám újságról nem beszélve.
  Hogy legyünk így öntudatos szelektív hulladék gyüjtők?”
 • 5. keresztény 2009. április 09. 07:16
  „Egyetértek, nagyon szomorú hogy nem működik ez sem! Azonban nem tartom jó üzenetnek hogy a nagy lakótelepeken a szelektív hulladékgyűjtőket - a már meglévőket megszüntetik - az újakat pedig túl nagy hatósugarú körre tervezik. Ki sétál 500 m-t a szemetével naponta?! Alapként már ott a probléma, hogy a legtöbb épület - 10 emeletes, szemétledobós - nem alkalmas a szelektív hulladékgyűjtésre, vagy az eddig tett gyenge kísérlet (mint a szemétledobónként kiosztott szelektív gyűjtő zsákok) - kudarcba fulladtak. Emberi tudatot formálni nem megy egyik napról a másikra. Türelem, idő és legfőképp jó példa kell hozzá, mindenkinek csak a saját magatartását, szokásait kellene figyelnie. A másik ostorozása nem hiszem hogy előbbre vinne - főképp nem ha az ostorozó maga sem teszi a jót.”
 • 4. misztral 2009. április 08. 21:10
  „Érthetetlen! Mikor jönnek már rá honfitársaink, hogy a jólétért tenni kell?! Például szét kell válogatni a szemetet, és bele kell rakni a megfelelő kukába. Mi ebben a nehéz?
  De én azért azon is elgondolkodtam, hogy ha mindig vegyes szemetet találnak a szelektív gyűjtők mellett, akkor miért nem raknak oda egy vegyes szemétnek való konténert is?”
 • 3. velemenynyilvanito 2009. április 08. 20:31
  „hat ja az orszag ott tart a szarba ahol kell nekik tartani es ezt mind maguknak keresik!!!!meddig tartana a sok nekik kivalogatva kidobalni?????semmedig csak hat jo nekik igy ahogy van ... nem kell azt kivalogatava kidobalni aztan a sok marha foleg nyaron elindul nyaralni minden fele a vilagba ahol mindenki mar ALAPBOL szortirozza a szemetet megy a magyar es mindet egy helyre dobal vagy csak ugy ki dobja a kocsibol az a ablakon.aztan meg ok vannak felhaborodva mert hat ok nem igy szokatak.NA ES EZ A GOND MASHOL MINDEN ORSZAG VIGYAZZ A TISZTASSAGARA .es ehez nem kell zoldnek vagy tisztasag manisnak lenni ha az a sok jo emberke nem ossze-vissza dobalna a szemetet.meg TALAN TISZTA LENNE AZ ORSZAG!!!!! ja csak figyelmeztetes nem kell mas orszagba am kikurni aza ablakon a szemetet mert OTT BIRSAGOLNAK IS AMI NEKETEK MEG SZOKOTT AZ MASNAK IGENYESEG.”
 • 2. Mignon 2009. április 08. 18:03
  „Igy van, Mathiasking!
  Ha itt latjak, hogy a szemet nincs különvalogatva,
  (der Müll nicht sortiert ist),

  -egyszerüen, el sem szallitjak! Ott hagyjak, mig szet lesz valogatva. (Papir, müanyag,stb).
  (Frankfurt).
  Szia”
 • 1. Mathiasking 2009. április 08. 17:40
  „Ezt Ausztriában vagy Svájcban, esetleg Németországban nem csinálná meg a büdös bunkója! Nincs öntudata és elvárása az emberek túlnyomó többségének, ez a baj!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sohasem hullát keresnek a víz alatt

Szeged - Vaksötétben tapogatózva keresik a vízben az eltűnt embert a szegedi „tűzoltó-búvárok", akiket a partról egy kötél segítségével irányítanak. Tovább olvasom