Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Változik a szabálysértési törvény: jön az 50 ezer forintos helyszíni bírság

Szeged - Parlament előtt a szabálysértési törvény 2012-es tervezete. A változásokból közlekedési jogász segítségével szemezgettünk. Megjelenik a „három csapás" elve, a visszaesők súlyosabb, akár 70 ezer forintos helyszíni bírságot is kaphatnak.
A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott új szabálysértési törvény általános indoklásából kiderül, a lakosság mindennapi életét befolyásoló szabályszegések visszaszorítására olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek a felelősségre vonást lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül lehetővé teszik. A visszatartó hatás érdekében megemelik a helyszíni bírságok összegét: szabálysértésért jövőre 5000-től 50 ezer forintig, ismétlésnél pedig 70 ezer forintig büntethet a rendőr. Bevezetik a szabálysértési visszaesés fogalmát, a büntető törvénykönyvből ismert „három csapáshoz" hasonlóan visszaesőként súlyosbodó büntetésre lehet majd számítani. A közérdekű munka a jövőben önálló büntetésként is alkalmazható lesz, a törvény – a parlamenti elfogadás után – 2012. április 15-étől hatályos.

Neki van lámpája. Aki viszont sötétedés után világítás nélkül teker, visszaesőként akár 70 ezret is fizethet jövőre. Illusztráció: Králik Emese
Neki van lámpája. Aki viszont sötétedés után világítás nélkül teker, visszaesőként akár 70 ezret is fizethet jövőre. Illusztráció: Králik Emese

Helyszíni bírság kutyagumiért

Köztisztasági szabálysértést követ el az, aki a közterületen, tömegközlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi. 50 ezer forintba is kerülhet ha a gazda „az állat által (...) okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik", azaz például nem szedi össze a kutyagumit.

Az autósokat leginkább érintő változások egyike, hogy a helyszíni bírság legalacsonyabb összege 3000-ről 5000-re, legmagasabb tétele 20 ezerről 50 ezer forintra nő. Ráadásul, akit hat hónapon belül újabb szabálysértésen érnek, akár 70 ezer forintot is fizethet. – A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az a kerékpáros, aki sötétedés után kivilágítatlanul teker, és másodjára is elkapják a rendőrök, akár 70 ezres bírságot is kaphat – hozta az extrém példát egy névtelenséget kérő közlekedési jogász. Hozzátette: a notórius szabálytalankodókat könnyebben kiszűrhetik, kisebb szabálysértésekért ugrik az autós jogosítványa is. A törvény szerint „ha hat hónapon belül két ízben már történt felelősségre vonás, úgy a folyamatban levő újabb engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megsértése miatt járművezetéstől eltiltást is alkalmazni kell".

Elmagyarázta: a korábbi szabálysértések miatt – például ha forgalommal szemben parkoltunk vagy autónkkal kivilágítatlanul közlekedtünk, amiért bírságot is kaptunk – visszaesőként könnyen elveszíthetjük jogosítványunkat. – Kétszer hibázol, harmadjára oda a vezetői engedélyed – summázta, hozzátéve: nyilvántartást fognak vezeti azokról, akik helyszíni bírságot kaptak vagy szabálysértést követtek el.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. keletaru 2011. december 19. 12:20
  „Számomra elég riasztó költségvetés lukainak eme módszerrel való betömködése . Tehát ha munkahelyet nem, de bevételt így teremtenek ........Út javítási szokásokról nem is beszélve kiraknak egy 30 -s táblát oszt jóóóóó az út . Üdv Kuci”
 • 93. Bandi78 2011. december 19. 11:32
  „Szerintem ez tökéletesen sikerült törvény. Ha egyszer elköveted, akkor általában a legkisebb büntit kapod, ha többször akkor a nagyobbat. Hátha így eltűnnek a kivilágítatlan biciklik, és az őrült autósokból is kevesebb lesz.
  A bevételek 20-30 %-át meg a rendőrség fejlesztésére kellene fordítani (létszám, járművek, stb)”
 • 92. Ordas 2011. december 19. 08:47
  „Próbálok hozzászólni.”
 • 91. Ordas 2011. december 19. 08:35
  „1. Ha a 3. után nem ugrana a jogsi, a kormány több bevételhez juthatna, mert a notóriosok folyamatosan tejelnének.
  2. Ha igazán a szabályos közlekedésre próbálnák rávenni mondjuk az autósokat, akkor nem erre kereskednének, mert pl. nem tudom, mekkora balesetek származtak eddig abból, ha valaki forgalommal szemben parkolt. De azt a terepjáróst (az egyiket a napi 1000 közül) aki nemrég megelőzött engem a régi 5-ösön egy elágazásnál, és:
  - természetesen túllépte az általam tartott 90-et (kb. 120)
  - előzni tilos táblánál
  - átlépte a záróvonalat,
  - sraffozott területen, majd a balra kanyarodó sávban egyenesen továbbhaladva
  - folyamatosan mobilozott
  nem láttam 1 km-rel odébb a fán himbálózni, miközben a yard csomózza a kötelet a szomszéd fához.
  A szemben parkolót olcsóbb "lekapcsolni", mint benzint adni a rendőrautóba a járőrözéshez.
  Ha nem akarják, hogy az autós belecsússzon a sárgába-pirosba,
  - miért nem szerelnek fel visszaszámlálókat a zöld lámpák mellé, hogy tudjam, tartsam az 50-et, vagy már inkább lassítsak
  - vagy festenek fel az átlagos fékút távolságnyira egy-egy csíkot a lámpa elé, hogy tudjam, ha ezen belül jön a sárga, akkor a gázra lépjek, ha kívül, akkor a fékre.
  Ha valami okostojás most ez utóbbira azt mondaná, minden járműnek más a fékútja, akkor én meg azt mondom, de a személyautót vezetők 90 százaléka számára támpontot adna - vizes- úton is - és a többi közlekedő - busz, teherautó, motor, stb. - is tudna kalkulálni.
  Nem segíteni akarnak, hanem pénzt behajtani és megfélemlíteni a kisembert. Hogy görcsölj ha vezetsz. Ha jól tudom a stressz a 1. számú civilizációs betegség. Fogyjon a magyar így is!
  Az egyik hozzászólásban valami svéd vagy finn vagy milyen rendőrről írt itt valaki, aki intelligensen büntetett.
  Tudjátok Ti, kiket vesznek most fel rendőröknek, ilyen "pályamodell" mellett, mint most van nekik Magyarországon?”
 • 90. Teo 2011. december 19. 07:30
  „86. nelek 2011.12.18. 19:58
  Eleve nem kerékpározom lámpa nélkül, még fényes nappal is rajta van (kikapcsolva) hisz én még úgy tanultam , a közúti közlekedésben való részvétel feltétele a lámpa és a prizma is.

  A dóm tér környéke egy nagyon kicsi szelet a város részéből.”
 • 89. santaclaus29 2011. december 18. 23:07
  „Ha pintér úr elfelejtett számolni...akkor csak szólok---a 2 hét már 50-szer lejárt....akivel szmeben meg intézkedni kéne...AZ UGYI NEM MEGY...RÖHEJORSZÁGBAN EZ TERMÉSZETES,,A SOK TÖBBI HASONLÓ ESET MELLETT MÁR FEL SEM TÜNIK.”
 • 88. Besenyő_Pistabácsi 2011. december 18. 22:17
  „Annyira jó hangulatban várom a 2012 es éve mint az eddigi az 51 évem alatt talán még sohasem! Minden kilátás szuper 5 tagú családomat egyedül próbálom eltartani, mindenki ellátás nélküli munkanélküli, rajtam kívül akiket már nem szokás számolnia a statisztikákban. Két hónapja másról sem szólnak az előre jelzések mint arról, hogy mi fog jövőre többe kerülni. Nagyon bizakodó és pozitív vagyok kedves országunk bizalmát élvező polgártársak!”
 • 87. info 2011. december 18. 20:02
  „Az Igazság Palotában van-de az ire nem tették fel a pontot -tehát csak gazság........mondták régen”
 • 86. nelek 2011. december 18. 19:58
  „79. Teo 2011.12.18. 09:36,
  Próbáld ki a lámpa nélküli biciklizést a Dóm tér környékén és meglátod igaz-e, amit írtál.”
 • 85. vidékipolgár 2011. december 18. 17:31
  „84 -nek.
  Magyarországon a II.v. háború befejezése óta nincs igazságszolgáltatás csak joggyakorlat.
  Ha valamiért bevisznek rád is húzzák ha te voltál ha nem mert azt könnyebb mint felderíteni az ügyet.
  Pl.: Móri eset, Tánczos Gábor Körmend, ...stb.”
 • 84. lukrecia 2011. december 18. 14:27
  „82. Különösebben nem szoktalak olvasni , mert a napi Orbán szidalmazásod különösebben nem rám tartozik. Ellenben velem történt meg , akkor éppen több éve munkanélküli voltam, anyukám rákos beteg , a hatóság mégis egyedi kirívóan magas büntetésben részesített . Hivatalosan nem is adhattak volna annyit , ráadásul kb 1 mill km balesetmentes közlekedésem van. Most több hatóság hanyag munkája során , csak azért mert nem ismertem el semmit , és nem alázkodtam meg , maximális büntetést róttak rám. A fő bizonyítékot figyelmen kívül hagyták.
  Történt mindez Szegeden ahol a vizsgáló élettársa az ügyészség alkalmazottja. Összeférhetetlen alkalmazás.
  Ez kb olyan mint a Móri gyilkosság , ahol Kaiserre bizonyították a 8 ember lelövését , és a helyszínen sem volt.
  Tehát ennyit az 5-70 000 Ft méltányos elbírálásáról.”
 • 83. okz63 2011. december 18. 14:04
  „6. Qllancs 2011.12.17. 11:12
  "Egy bringa -még ha totál új is --nem ér meg 70 ezret ???"

  Soha nem a jármű ára határozta meg a bírság mértékét, hanem az elkövetett szabálysértés.”
 • 82. Ebgondolat 2011. december 18. 11:55
  „76. lukrecia 2011.12.18. 08:45
  "Mi köze a fizetésnek, és vagyoni helyzetnek a büntetés kiszabásához?"

  Még csak kétszer írtam le, így azt kell gondolnom vagy értelmezési zavaraid vannak vagy el se olvastad.
  De akkor mégegyszer: egy 10-20-30 ezer forintos büntetés nem ugyanaz egy minimálbéresnek (neki igazi büntetés) és egy százezreket, milliókat keresőnek (akik röhögve kifizetik).
  Mivel minden pénzbüntetés lényege a BÜNTETÉS, így teljesen jogos, hogy amiért egy minimálbérest 50 ezerre büntetnek, azért egy "megavállakozónak" több százezres büntetés dukál! Ugyanis csak így lesz, csak így lehet a büntetés mindenki számára BÜNTETÉS! Szerinted egy milliomos "ügyfélnek" ugyanolyan büntetés a 20 ezer forint, mint egy létminimumon élőnek?”
 • 81. Power 2011. december 18. 10:55
  „A büntetések uniósak, a fizetések nem.
  Csak így tovább, büntessük meg a hajléktalanokat is 150 ezerre...”
 • 80. nagymacika77 2011. december 18. 10:24
  „Nyáron megbüntettek százezer forintre ,mert piros lámpánál mentem át. Kifizettem ,denagyon magasnak találtam a büntetés mértékét. Főleg ha a mostani jövedelemviszonyokat nézem. Szerintem a büntetések mértékét azért a keresetekkel kellene arányba hozni. Gondolom az embereknek ötven-százezer forint kifizetése elég komoly probléma.”
 • 79. Teo 2011. december 18. 09:36
  „A szabálysértés elkövetése, minden közúton közlekedőre vonatkozik.
  Ezzel szemben csakis az autósokat sarcolják.
  Én még emlékszem azokra az időszakokra, mikor a gyalogos ha átszalatt a piroson s elkapták, helyszíni birságot fizetett.
  Én közlekedem autóval , kerékpárral s gyalogosan is, s azt tapasztalom az autósokat büntetik a a többi közlekedőt nem.”
 • 78. ráérő 2011. december 18. 09:22
  „Hányan is nyilatkozták néhány nappal ezelőtt,hogy amig nem büntetnek nem fogja betartani a dohányzásra vonatkozó szigoritásokat?
  Ennyit a magyar törvény tiszteletéröl!
  Ha ez csak pénzbüntetéssel kényszerithető ki,akkor azt kell alkalmazni!”
 • 77. Linka11 2011. december 18. 09:01
  „Ezzel a törvénykezéssel csak az a baj ,hogy az átlag Magyar átlag fizetése nem sokkal több . Tehát ha véletlenül verőfényes időben nem gyújtasz lámpát lehet ,hogy a család éhen hal.Következő rossz parkolás már a jogsit
  veszélyezteti.És ha nem tudod kifizetni akkor mindened veszélybe kerül !! -No az ilyen uralkodók ellen harcoltak
  a szabadság harcban. Agyatlan, zsarnoki pénzbehajtó kormány és kicsit sem érdekli a Magyar realitás !! Először
  talán Európai béreket kellene adni az után abból lehetne sarcolni a népet.Sokunknak a napi autózás nem a luxus
  hanem a megélhetésünkhöz kell.Aki napi szinten autózik az időnként hibázik is.Ezért szinte halálos ítélet erejűek
  ezek a rendelkezések.-Ám legyen-de akkor a politika és egyéb résztvevők hibáit is ugyan ilyen keményen büntessük.Ha egy milla a fizetése minden hibás elszólás helyszínen 700 ezer Ft bünti.”
 • 76. lukrecia 2011. december 18. 08:45
  „Na és a másik. A kivizsgáló szobában (esetleg bíróság) ilyen kérdések hangzanak el. Hol dolgozik, mennyi a fizetése, mennyi a vagyona. (közben azt is nézik milyen óra, ruha van rajtad) Véletlenül nem az elkövetésről (vagy nem ) kellene szólnia a ceremóniának? Mi köze a fizetésnek, és vagyoni helyzetnek a büntetés kiszabásához?? Na és ezt konzekvensen alkalmazzák, vagy inkább szubjektíven? És ugye azt várják mint anno 60 as évek- teljes alávetettség. Vicc kérem. 21 század”
 • 75. lukrecia 2011. december 18. 08:35
  „Tavaly a Salzkammerguti tavak körül nyaraltunk. A csodálatos táj elvarázsolt bennünket nem is néztük őszintén a táblákat. Egy hosszú lejtőn beleszaladtunk egy sebesség korlátozásba. A vége az igazoltatás lett. Udvarias mosolygós rendőr kérte a papírjainkat. A közel 60 % s sebesség túllépésnél 20 euroban állapodtunk meg. 6 ezer FT. Itthon ez közelítette volna a 300 000 -t is , ha nem alacsonyodsz le arra a szintre , mely az ellenőrző közegben a teljes alávetettség képzetét nem adja. Egyébként sosem az utcán szolgálatban levő rendőrökkel volt gondom itthon sem. Bent az irodán már zárt közegben, másként mennek a dolgok.”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

104 millió forintos önhiki támogatás

Csongrád megye - Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok idei támogatásának… Tovább olvasom