Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Varró Andrásnak a kutatómunka a mindene

Szeged - Amerikai és angliai alapkutatási tapasztalatokkal, országos intézményben szerzett alkalmazott kutatói gyakorlattal került vissza 1991-ben a szegedi egyetemre Varró András farmakológus professzor, aki január óta az universitas (SZTE) tudományos és innovációs rektorhelyettese. Terveiről kérdeztük.
– Szétválaszthatatlan a tudomány és az innováció egy kutatóegyetemen. Bár az egyetemi alapkutatás elsődleges célja az új tudományos felismerés, de a mai finanszírozási rendszer és a politika elvárása is az, hogy a kutatóegyetem ne zárkózzon be ebbe a világba, hanem a társadalom szempontjából is hasznosíthatóvá tegye, például szabadalommá, a gazdaság számára is közvetlenül értékteremtő erővé formálja a tudósok eredményeit. Kreativitás kérdése is, hogy minden lehetséges területen innovatív gondolkodásra törekedjünk – véli Varró András. A szegedi universitas tudományos és innovációs rektorhelyettese szerint jelentős, még teljesen ki nem használt lehetőségek rejlenek az együttműködésben: például az SZBK-val, a Gabonakutató Intézettel.

Pályázati sikerei az innováció terén gyakorlati tapasztalatokkal is felvértezték Varró Andrást, a Szegedi Tudományegyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanszékvezető egyetemi tanárát. A szívre és az érrendszerre ható gyógyszerek fejlesztésével, illetve ehhez kötődő alapkutatásokkal foglalkozik, 8 bejegyzett szabadalom kötődik a nevéhez, több projektje hasonlóképpen ígéretes eredményű. Munkájában a gyógyszerbiztonságot célzó kutatási irányt is fontosnak tartja.

– Örököltem a szervezeti formákat, az innovációt évek óta hagyományosan kiemelten kezeli a szegedi egyetem vezetése – hangsúlyozza Varró András, aki örül, hogy kiváló csapat támogatja munkáját, és támaszkodhat az innovációs igazgatóság munkájára, mikor intézetvezetőből – a kari irányítási szintet átlépve – az universitas egyik rektorhelyettese lett.

Kreativitás is, hogy minden lehetséges területen innovatív gondolkodásra törekedjünk – véli Varró András. Fotó: Karnok Csaba
Kreativitás is, hogy minden lehetséges területen innovatív gondolkodásra törekedjünk – véli Varró András.
Fotó: Karnok Csaba

A tudósok előtt álló lehetőségekről, a kutatástámogatás rendszeréről Varró professzor elmondta: nagyon várják az új pályázati kiírásokat. A rektorhelyettes véleménye az, hogy a kutatóegyetemnek nem a profittermelés az elsődleges feladata, de a gazdaságilag hasznosítható innovációs kutatásokat mindenképpen ösztönözni kívánja. Elképzelése szerint az SZTE számára így keletkező hasznot a tudomány további támogatásába kellene visszaforgatni, belső pályázati rendszer kialakításával, utánpótlás-neveléssel, illetve olyan kutatócsoportok létrehozásával, amelyekre haza lehet csábítani külföldről is tudósokat.

– Gyógyszergyár vagy gyógyszergyári kutatóközpont Szegedre telepítésében szívesen közreműködnék. Ehhez a tudomány művelőinek oldaláról minden feltétel adott: például a szegedi egyetem gyógyszerész-tudományi kara az ország egyik, ha nem legerősebb ilyen intézménye – folytatja elképzelései vázolását. – Meggyőződésem, hogy az amerikai gyakorlat átültethető, és – a Szegedhez vagy egyeteméhez kötődő alapítvány közbevetésével – a tehetősebb vállalkozók, esetleg a szegedi egyetemen egykor diplomázó, ma sikeres személyiségek segítenék anyagilag is az universitast. Nagyon büszke lennék arra is, ha – az egyetemalapítás időszakának vehemenciájával, a Szent-Györgyi Albert neve fémjelezte hagyományokra támaszkodva – rektorhelyettesi munkámmal olyan horderejű tudományos műhelyek létrejöttéhez és eredményeihez járulhatnék hozzá, amelyekből egyszer esetleg Nobel-díj vagy ahhoz hasonló horderejű tudományos elismerés is születne.

Gyógyszerkutató

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1978-ban kapott diplomát Varró András, majd Budapestre, a Gyógyszerkutató Intézetbe került. A hazai gyógyszeripar alkalmazott kutatóbázisának tekintett intézményben dolgozott egy évtizedet. Ebből több mint hat évet két ösztöndíjjal az Amerikai Egyesület Államokban és Angliában tölthetett, és az alapkutatásban szerzett gyakorlatot. A rendszerváltozás idején, 1991-ben Papp Gyula akadémikus hívta haza volt tudományos diákkörösét, Varró Andrást – a szív- és érrendszeri gyógyszerek foglalkoztatták mindkettőjüket. Itt az akkor még Szegedi Orvostudományi Egyetem gyógyszertani, farmakológiai intézetében folytatta a kutatómunkát, kezdte el az oktatást. A szegedi innovatív, szerződéses munkában mindig otthon érezte magát. Tanszékvezetőként számos pályázatot nyert, így gyakorlatból ismeri, a tudós és a gyakorlati szakember miként dolgozhat együtt a közös célért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuánával az oldalán érkezett Röszkére - fotó

Röszke - A röszkei határkirendeltségen jelentkezett belépésre egy szerb/magyar kettős… Tovább olvasom