Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Várt és nem várt babák

Szeged - Egy nő két dologért tenne meg mindent, tartja a mondás: hogy legyen gyereke vagy ne legyen. Lapunk bloggere és Béres Alexandra megküzdött a babáért: a fitneszvilágbajnok és férje lombikprogramban vett részt. A legszomorúbb azon kicsik sorsa, akik rossz helyen születtek rossz időben. A szegedi nőgyógyászati klinika inkubátora megmenthette volna az újszülött kislány életét, akit anyja elásott egy balástyai tanyán.
„Mennyire igaz a mondás: Egy nő két dologért tesz meg mindent: azért, hogy legyen gyermeke, és azért, hogy ne legyen! Én bármire képes lettem volna, hogy legyen, és ezzel tudom, nem vagyok egyedül!"– írta a szegedi Eszter blogjában a delmagyar.hu-n. Ma már egy másfél éves kisfiú boldog anyukája, már éppen lombikprogramra jelentkeztek a szegedi Kaáli Intézetben, amikor megfogant a baba.

Béres Alexandra lombikbébit vár

A mesterséges megtermékenyítés volt Béres Alexandráék egyetlen esélye. A 33 éves fitneszvilágbajnok egyetlenegyszer mesélte el fogantatása történetét az egyik legnagyobb női magazinban, hogy erőt adjon a hasonló pároknak. Férjével, Barna Krisztiánnal 12 évi házasság után szerettek volna babát. Megannyi vizsgálat után kiderült, hogy kedvesének természetes úton nem lehet gyermeke, elkezdték a lombikbébiprogramot – és másodszorra sikerrel járt a beültetés, novemberre várják a kicsit. A beavatkozásról lapunknak sem beszélt, nem úgy az öröméről.

Az utóbbi öt évben üresen állt a szegedi nőgyógyászati klinika inkubátora. Illusztráció: Segesvári Csaba
Az utóbbi öt évben üresen állt a szegedi nőgyógyászati klinika inkubátora.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– Nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült! Azt hittem, jobban fogok aggódni, de az első perctől kezdve éreztem, hogy minden rendben van. Nincs hányinger, rosszullét, nem vagyok kívánós. Továbbra is rendszeresen sportolok, az egészséges táplálkozásra pedig mindig ügyeltem – felelte, amikor megkérdeztük, jobban félti-e a hosszú várakozás után megfogant picit.

Eszter és Alexandra aligha tud elképzelni nagyobb boldogságot a kicsinél. Ám nem minden nőnek öröm a gyermekáldás. „Ha nekem egy férfi azt mondja, hogy ne szülj, nem szülök" – mondta Balázs Klári nemrég egy televíziós műsorban a kérdésre: miért nincs közös gyerekük Korda Györggyel. Hozzátette: a kicsi gyökértelen lett volna, folyton koncerteztek.

Az előadóművész házaspár tudatos döntést hozott. Sokszor kerülnek azonban kényszerhelyzetbe nők, akik végül a terhesség megszakítását választják. Az életkörülményeik miatt, beteg a baba, vagy még maguk sem nőttek fel? Abortuszt nemigen végeztet valaki jókedvéből. A Csongrád Megyei Statisztikai Hivatal szerint a megyében 2045-ről 1695-re csökkent a megszakított terhességek száma 2003 és 2007 között. A beavatkozást az ellenzők gyilkosságnak tartják, egy amerikai abortuszellenes aktivista június elsején templomban lőtte le az „abortuszdoktornak" nevezett George Tillert. Ám a legnagyobb harag a csecsemőgyilkos anyákat övezi.

Elásta újszülött kislányát

Május elején Dunakeszin találtak megfagyott újszülöttet egy hűtőszekrényben. Megyénkben egyetlen picit öltek meg az elmúlt öt évben, tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A romániai származású Horváth Paula 2006 áprilisában egy balástyai tanyán egészséges kislánynak adott életet, majd nejlonzsákba tette, és elásta. Az utóbbi öt évben üresen állt a szegedi nőgyógyászati klinika inkubátora, világosított fel minket dr. Bártfai György egyetemi tanár, a klinika munkatársa – még egyszer sem került bele csecsemő.

Nem gondolkodnak ésszerűen

Ha megmenthetné az életét, miért öli meg az anya a gyermeket? – kérdeztük Szabó Éva pszichológust, aki szerint a babagyilkosságok töredékéért felel a szülés alatti-utáni hormonális változások okozta elmezavar. Ritka, hogy a terhes nő előre tervezné a gyilkosságot, és legtöbbször nem közvetlenül megölik, „csak" magára hagyják az újszülöttet.

– Miután egyedül világra hozta a gyermekét, egy nő nincs olyan állapotban, hogy buszra üljön, és inkubátorba vigye. Ezek a nők többnyire titkolják a terhességet, orvos nem látja őket, azt sem tudják, mikorra várható a szülés. Váratlanul éri őket, sokszor erősen véreznek – magyarázta a szakember: ebben az állapotban nem gondolkodnak ésszerűen. Különösen a 14–16 éves fiatal lányok, akik maguk is gyerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz, ha sérülten születik?

Amikor kiderül, hogy útban van a trónörökös, a boldogság, várakozás mellett ott a félelem: mi lesz, ha nem lesz egészséges a baba? Tovább olvasom