Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vasárnap csendes tüntetés a Deáknál

Szeged - A Tisztelet szalagját kötik civilek a szegedi Deák gimnázium lépcsőkorlátjára vasárnap. Ez az intézmény csatlakozott először a megyéből a miskolci tanárokhoz. A szegedi Körösy a második.
A Tisztelet szalagjai címmel felhívást tett közzé a Facebookon a Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM). A szegedi civilek vasárnap délután 4 órára várnak mindenkit a szegedi Deák Ferenc Gimnázium elé, ahol szalagokat kötnek majd a lépcsőkorlátra. Ezzel fejezik ki a civilek a pedagógusok iránti szolidaritásukat és tiszteletüket. A Deák gimnázium mintegy 80 fős tantestülete a héten nyílt szavazással, többségi döntéssel úgy határozott, támogatja a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakat. A miskolciak azonnali és radikális változásokat sürgetnek az oktatásügyben.

A felhívásukhoz szombat délutánig több mint 7000 tanár, szülő és diák csatlakozott az országból, és 74 iskola nevelőtestülete. Csongrád megyéből is már mintegy kétszáz civil jelezte támogatását a tanitanek.com oldalon. És a Deák gimnázium után a megyéből másodikként a szegedi Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskola csatlakozott a miskolciakhoz. A Kőrösyben nyílt szavazáson az iskola 39 dolgozója támogatta a hermanosok felhívását. A jegyzőkönyv szerint csupán ketten szavaztak nemmel és egy valaki tartózkodott.
 
Színész és rendező is tanárok mellett

Ismert emberek is támogatják a miskolci Herman gimnázium tanárainak kezdeményezését. Szalay Kriszta színművész is csatlakozott a felhíváshoz a tanitanek.com oldal adatai szerint. Azt írta, "köszönöm, hogy lépnek mindenki nevében, s ezzel tán a félelemmel teli megfáradt emberek ébredni kezdenek, s tán felfogják, nem érdemes vegetálni. Egy életünk van, s amikor késő lesz magunkért, gyermekeinkért lépni, akkor már bizony késő lesz. Ez is már az utolsó percek egyike. Köszönöm." A miskolci születésű Telihay Péter színházrendező, aki többször dolgozott a szegedi színházban, is csatlakozott. Azt írta, "nagyon régen a Földesbe jártam -- ez az egyik miskolci gimnázium - a szerk. --, ahol hasonló elvek mentén folyt az oktatás. Szerettem és talán hasznomra is vált. Szeretném, ha a gyerekem számára is példa lehetne a pedagógus elhivatottsága, elszántsága, szakmai alázata és alapossága. A hermanosok levelének ez a fundamentuma." Takács Ervinné nem ismert ember, "csak" egy nyugdíjas tanító, aki kitartást, bátorságot kíván a tanároknak, szülőknek és nagyszülőknek, "mindenkinek aki átlátja, átérzi ezt a borzalmat, aki képes és akar tenni ellene."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muslica show és mamut fog az SZTE TTIK nyílt napján

Muslica show és mamut fog az SZTE TTIK nyílt napján
A nyílt napon a leendő hallgatók részletes tájékoztatókat hallhattak az SZTE Természettudományi és… Tovább olvasom