Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Vasárnap ügydöntő népszavazás

Szeged - Vasárnap 6-tól 19 óráig a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéséről három eltérő színű – fehér, zöld és lila – lapon szavazhatnak a választópolgárok. A kampánycsend március 8-án 0 órától vasárnap 19 óráig tart.
Vasárnap 6-tól 19 óráig a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéséről három eltérő színű – fehér, zöld és lila – lapon szavazhatnak a választópolgárok. Pénteken 16 óráig a jegyzőtől még lehet igazolást kérni a lakóhelyen kívüli szavazásra. A kampánycsend március 8-án 0 órától vasárnap 19 óráig tart.

A március 9-i ügydöntő népszavazáson a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésére mondhat igent vagy nemet Magyarország szavazásra jogosult, több mint nyolcmillió polgára. A szavazókörök (Csongrád megyében 440 helyen) vasárnap reggel 6-tól este 7-ig várják a voksolókat.

Még péntek délután 4 óráig személyesen vagy meghatalmazottja segítségével kérheti a választópolgár a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől azt az igazolást, amellyel Magyarország egy másik településén szavazhat vasárnap. Ezt követően a választói névjegyzéket lezárják. Újdonság az is, hogy minden településen ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják voksukat. A kijelölt szavazókörök listája, illetve a többi tudnivaló is olvasható a www.valasztas.hu honlapon.

Tilos kampányt folytatni szombaton 0 órától vasárnap 19 óráig.
A referendum napján, vasárnap a magát valamelyik fényképes hatósági igazolványával és lakcímkártyával igazoló választópolgár három különböző színű szavazólapot kap. Ezeken érvényesen voksolni a kérdés alatti igen vagy nem válasz alatti körbe tett, egymást metsző két vonallal lehet.

Eredményes a referendum, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede (körülbelül kétmillió voksoló) a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, így a döntés kötelező a parlamentre.

A referendum napján a Delmagyar.hu e cikk felületén folyamatosan nyomon követi a voksolás alakulását.

Három eldöntendő kérdés

A március 9-én megtartandó népszavazáson szereplő három kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni? – olvasható a lila színű szavazólapon.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni? – szól a zöld színű lapra nyomtatott kérdés.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük? – látható a fehér szavazólapon.

Olvasóink írták

  • 1. igen 2008. március 09. 15:54
    „igen,igen,igen”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön az évszázad legkorábbi húsvétja

Szeged - Az évszázad legkorábbi, Guinness-rekorder húsvétját ünnepelhetjük két hét múlva. A… Tovább olvasom