Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Vastag Csaba Rózsa bármikor bármit elénekel

Mórahalom - Csellón, trombitán, bőgőn, szintetizátoron és szaxofonon is játszik, ha kell, mégis énekelni szeret leginkább Vastag Csaba Rózsa. A neve miatt számtalan poénos helyzetbe került már.
Szavakész, talpraesett nő. Zenei jolly joker – hallottuk, amikor Ásotthalmon elmondtuk, hogy az általános iskola ének-zene tanárához készülünk. Vastag Csaba Rózsa (47) Mórahalomról jár át tanítani, férje, Vastag István szintén zenész, a mórahalmi alapfokú művészeti iskola igazgatója.

Rózsa 2 éves kora óta énekel. A Vajdaságból származik, édesanyja borzasztóan szeretett énekelni, rengeteget dolgoztak egyedül a földeken, közben végig beszélgettek és énekeltek. Mivel gyerekkorában hétfőnként nem volt tévéadás sem, az estét énekléssel töltötték. Innen származtatja a „beszélőkéjét", az éneklés szeretetét, erős magyarságtudatát és életszeretetét. Minden helyzetből igyekszik kihozni a legjobbat. 5 éves korában kezdett csellózni, de a főiskolát már magánének szakon végezte. Férjhez ment, megszületett a lánya, de nem kapott munkát. 1992-ben áttelepült a család. 
 
A tanárnő szaxofonozik is, ha épp arra van szükség. Fotó: Frank Yvette

A tanárnő szaxofonozik is, ha épp arra van szükség.
 Fotó: Frank Yvette


– Véletlenül kerültünk Mórahalomra, mi, ha belevágunk valamibe, azt nagyon csináljuk, szerintem ez balkáni hozadék – jellemzi magukat széles gesztusokkal a csupa mosoly tanárnő. – Nagyon gyorsan belerázódtunk az itteni zenei életbe, akkor indult a mórahalmi művészeti iskola, én az ásotthalmi fiókintézményében dolgoztam. Megszületett a két fiunk, 2000-től törzshelyem az ottani általános iskola alapfokú művészeti iskolája. A zeneovisoktól a középiskolásokig mindenkit tanítok. Nagyon szeretek a legkisebbekkel foglalkozni, mert formálhatók, könnyű középiskolásokkal is, mert ők már elkötelezettek. Az általános iskolásokkal nehezebb, mert ők a szülők miatt tanulnak.

A név kötelez

Rózsa lánykori neve Csaba Rózsa, amikor férjhez ment, felvette a férje nevét is, de a honosításkor kötőjel nélkül írták le, azóta Vastag Csaba a vezetékneve. Sok poénos helyzet adódott ebből, főleg, mert a kisebbik fia a „teljes kooperáció": Vastag Csaba. A férje postán vett át egy ajánlott levelet, és mikor megkérdezték, milyen hozzátartozója az illető: elgondolkodott, hogy a fia vagy a felesége. A név olyannyira kötelez, hogy a tavalyi mórahalmi sokadalom sztárvendégével, Vastag Csabával feltétlenül össze kellett ismertetnie a fiát. A két Vastag Csabát le is fényképezte a harmadik, Rózsa.

Kezében egy hangjegyes, egy szaxofonos és egy hegedűs kulcstartóval Rózsa felidézi: a mórahalmi önkormányzat kérése volt, hogy felélesztve a régi leventezenekar hagyományait, legyen fúvószenekar. – Az nem fordulhatott elő, hogy én ebben valamilyen formában ne legyek benne, hát elkezdtem szaxofonozni. Nemcsak a férjem, a három gyerek is zenél, az a hobbink, ami a szakmánk, azt csináljuk, amit szeretünk. Amikor a zenekarba trombitás kellett, trombitáztam is, hétfőn megmutatták, mit hogy kell, és a pénteki ünnepségen himnuszt játszottunk – sorolja, mi mindenhez ért. – Az arzenálhoz hozzátartozik, hogy a népizenekarban bőgőztem, amikor meg lagzikon zenéltünk, akkor szintetizátoroztam a fülem után. Legszívesebben persze énekelek, noha operaáriákkal diplomáztam, azóta nem énekeltem operát, és már nem is hiányzik. Énekelek bármikor bármit, amire szükség van. Ha én élvezem, akkor a közönségnek is biztosan tetszik. Jöhet népdal, népdalfeldolgozás, fúvószenekari átirat, mint például Rúzsa Magdi Gábriel című dala, amelyet horvátul adok elő, filmzene, Cserháti Zsuzsa-szám, örökzöld, minden.

Kérdésünkre, vágyik-e még valamire, Rózsa elárulja: nyugalomra. Gyorsan hozzáteszi: ezt úgy érti, tanítani és zenélni nagyon szeret, de mellette annyi mással is foglalkoznia kell, ami fárasztó. Tudják a szülők és az iskola fenntartója is, hogy jó az, amit csinálnak, mégis mindig bizonyítaniuk kell.

Olvasóink írták

 • 5. csupaszpisztoly 2013. augusztus 01. 21:22
  „Szeretem hallgatni, amikor zenélnek. Rózsa meg nagyon szépen énekel. Gartula az egész Vastag családnak!”
 • 4. ossian33 2013. július 31. 09:35
  „Nem a nevén kéne rugózni. Így hívják, és kész.
  Kedves, kellemes megjelenésű, szimpatikus hölgy, valóban sokoldalú tehetség, és tényleg nagyon szépen énekel.
  Grati az egész családnak, és továbbra is leljék sok örömüket a zenélésben!”
 • 3. vmagdi 2013. július 31. 07:34
  „:) ez jól esett a reggeli kávéhoz”
 • 2. Bogárka67 2013. július 31. 07:11
  „Elég zavaró, félreérthető így a neve, sok más megoldás állt volna lehetőségére, de ha neki így tetszik.. bár inkább élvezi hogy zavart és megdöbbenést kelt vele. A munkájához viszont gratulálok!”
 • 1. Grabowsky 2013. július 31. 07:03
  „Javasolnám a név magyarosítását Vastag Csaba Rózsa Péterre, csupán hogy teljesen érthető legyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult honlap

Új köntösben és kibővült tartalommal fogadja látogatóit a Gyevi Art Kulturális Egyesület honlapja. Tovább olvasom