Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Vécéépítési láz a magyar börtönökben

A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaly néhány kivétellel már minden zárkában leválasztották a mellékhelyiséget a lakótértől. Erre azért volt szükség, mert a zárkán belüli elkülönített vécé hiánya miatt Strasbourg több millió forint kártérítést ítélt meg a raboknak.
231 millió forint kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága negyvenhárom, magyar börtönökben raboskodó fogvatartottnak tavaly év végén. A strasbourgi bíróság – ahogy megírtuk (2015. december 12.: Milliomosként távoznak a rabok a börtönből ) – a rossz hazai börtönkörülmények miatt ítélt meg nekik fejenként 2,5 millió és 9 millió forint közötti állami kártérítést. Sarkalatos pont volt a zárkán belüli elkülönített vécé hiánya. Elítéltek korábbi elmondásaiból tudjuk, hogy például a szegedi Csillag börtönben sokáig csak egy függönyszerűséggel takarhatták el magukat a vécéző elítéltek a többiek előtt.
 
A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaszra minden zárkában uniós körülmények között könnyíthet magán a fogvatartott és előzetes letartóztatásban lévő. Archív fotó: Frank Yvette
A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaszra minden zárkában uniós körülmények között könnyíthet magán a fogvatartott és előzetes letartóztatásban lévő. Archív fotó: Frank Yvette

A szegedi Csillag börtönt 1885. január 1-jén adták át. A BvOP sajtóosztályától érdeklődtünk, hogy egy ilyen régi épületben van-e egyáltalán lehetőség a zárkán belüli vécék átalakítására, ha nem akarják, hogy még több fogvatartott forduljon emiatt Strasbourghoz. – A Szegedi Fegyház és Börtönben tavaly néhány kivétellel már minden zárkában leválasztották a mellékhelyiséget a lakótértől. Az intézetben várhatóan tavaszig fejezik be a munkálatokat – tájékoztatták lapunkat.

Elmondták, hogy a régebbi építésű börtönökben a vécék leválasztásának kivitelezési munkáit főként a fogvatartottak végzik, a beépített zárkaajtók és a beltéri ajtók is az elítéltek foglalkoztatását végző büntetés-végrehajtási gazdálkodó társaságok termékei. Az újonnan épült börtönökben az illemhelyiségeket már mindenhol fallal választják el a zárka többi részéről, és önálló szellőzésük is van.

A BvOP statisztikái szerint most nagyjából 130 százalékos a börtönök országos átlagtelítettsége. A Szegedi Fegyház és Börtön három intézményében (Csillag börtön, Dorozsmai úti előzetes és Nagyfa) szintén 130 százalékos a zsúfoltság. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a férőhelyek száma a hazai börtönökben 13 ezer fő. A meglévő harmincöt intézményben jelenleg 18 ezer fogvatartott van előzetes letartóztatásban, vagy tölti jogerős ítéletét. A Belügyminisztérium tavaly novemberben tette közzé, hogy öt új börtönt építenek fel a következő négy évben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebontották Szeged karácsonyfáját

Lebontották Szeged karácsonyfáját
Jóval vízkereszt után, csütörtökön aprították fel a város rekordnagyságú karácsonyfáját a Klauzál… Tovább olvasom