Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vége a levélszedésnek

Szeged - Még szeptember közepén kezdődött, mostanában ér véget a nagy őszi levélszedés: több mint 1000 tonna lomb hull le Szeged fáiról.
Egész ősszel Szeged-szerte lehetett látni a nagy fehér zsákokat és a lelkesen gereblyéző munkásokat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozóinak egyik fő feladata ilyenkor a lehullott lomb összegyűjtése. Kíváncsiak voltunk, mennyit gyűjtöttek össze, és mi történik a megsárgult levelekkel.

– A lombgyűjtést szeptember 16-án kezdtük meg, és folyamatosan végezzük a kedvező időjárásnak is köszönhetően. A munkákat ez év végéig majdnem teljesen befejezzük, mert a viharos szelek megtették hatásukat. A fokozatos levélvesztő fajok – platán, tölgy – maradék levelének szedését folytatjuk, de ez már nem számottevő. A munkát igyekszünk a komolyabb fagyok előtt befejezni, hogy ne tapadjon le a lomb a földre – tájékoztatta lapunkat Makrai László igazgató.

Makrai azt is elmondta, a lakótelepi részeken, Tarjánban, Rókuson, Újszegeden a terület nagyságával arányban szinte nap mint nap dolgoznak a cég emberei, akik eddig 1005 tonna levelet gyűjtöttek be és szállítottak el. – Novemberben a kft. dolgozóin kívül 300 közcélú munkás is dolgozott a közterületeken, ekkor naponta 200-250 egy köbméteres big-bag zsákot töltöttek meg falevéllel – tette hozzá az igazgató.

A falevelet önrakodós teherautókkal a Sándorfalvi Regionális Hulladéklerakóba vitték, ahol a zsákokat kiürítették, így újra felhasználták azokat – volt olyan ősz, amikor egyszer használatos nejlonzsákokba gyűjtötte a lombot a cég. A lehullott leveleket egy erre a célra elkülönített részen tárolják – komposztot készítenek belőle. Megtudtuk azt is, hogy a lomb igen száraz, ezért nedvdúsabb zöldanyag bekeveréssel gyorsítják a komposztálódás folyamatát. A komposztot felhasználják: minden lágyszárú, évelő ágyáshoz, illetve a lezajlott őszi fásítási programban – amelyben 400 csemetét ültettek el –, az ültetőgödörben használták talajerőpótlásra.

Makrai László arról is beszámolt, befejezték a fák őszi lemosó permetezését, így már védve vannak a gombák és a szívókártevők ellen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifát osztanak – karácsonyi ajándékként

Kilencvenhat család számára vásárolt tűzifát a sándorfalvi önkormányzat karácsonyi ajándékként. Tovább olvasom