Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Véletlenül találtak egymásra az egykori tejtestvérek

Szeged - Sok gyermeknek lehet tejtestvére, de ennek a kapcsolatnak általában nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Van, aki nem is tudja, csecsemőkorában kivel osztotta meg az anyatejet. Szilvia és Tamás már elmúlt húszéves, amikor egy véletlen folytán újra egymásra leltek.
– Találkozásunk puszta véletlen volt. Az emlékezetes pillanat óta azonban néha összejövünk és jókat beszélgetünk. Mindketten szeretünk jókat enni, és kedveljük a vígjátékokat is, de több hasonlóságot nem fedeztünk fel egymásban – mondta el a szegedi Korom Szilvia és huszonhat éves tejtestvére, Lévai Tamás. A Boci tejivóban találkoztak. A helyszín kissé megtévesztő, mert bár Tamás iszik néha hideg tejet, Szilvi ki nem állhatja a gyerekkorában oly finomnak talált italt.

– Három évvel ezelőtt a szegedi okmányirodába kerültem. Több mint húsz év után a sors ott hozott össze a tejtestvéremmel. Majdnem egy évig együtt dolgoztam Tamás anyukájával, így derült fény a „rokonságra". A „tesó" bejárkált az édesanyjához, megismerkedtünk. Az egyik legkedvesebb barátnőm, Réka, Tamás munkatársa és jó barátja, így néha-néha ugyanabban a buliban kötünk ki – magyarázta a területi képviselőként dolgozó nő.

Különös "rokonság": Szilvi és Tamás tejtestvérek.
Fotó: Frank Yvette

– Az újszegedi ifjúsági garzonban laktak a szüleim, amikor megszülettem. Szilviék két emelettel lejjebb éltek akkoriban, és az anyukáink amellett, hogy szomszédok voltak, még együtt is dolgoztak egy szépségszalonban. Alig egyéves lehettem, amikor elköltöztünk az egyszobás lakásból. Szilviék Makkosházra, majd Dorozsmára, mi a Molnár utcában találtunk új otthonra – mesélte történetüket az informatikatanárként dolgozó Tamás. Persze korai gyerekkorukra nem emlékezhettek a „tejtesók", ezért beszélgetésünk alatt forró dróton értekeztünk Tamás édesanyjával, Ibolyával, aki azt is hozzátette: Szilvin kívül még két kisgyereknek adott tejet.

Nagy érték

1953–1974 között 45 forintot, 1974 és 1987 között 90 forintot fizettek egy liter anyatejért. Ugyanekkora mennyiségért 1988 és 1993 között kétszáz, 1993 és 1997 között pedig ötszáz forintot fizettek az anyatejgyűjtő állomáson. 1997 augusztusától 2002 szeptemberéig kilencszáz forintot, azóta 1800 forintot ér egy liter anyatej.

Akkoriban is házhoz mentek az anyatejért – Ibolya kilencven forintot kapott egy literért, így néhány nap alatt összejött 200-250 forint. Ez a nyolcvanas évek elején, amikor nyolcszáz forint volt a gyes, nagyon szép összegnek számított. Emellett különböző kedvezményekben is részesültek a tejadó anyukák.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy a csecsemők hat hónapos korukig mindenképpen anyatejet kapjanak, hiszen minden megvan benne, amire egy csöppségnek szüksége lehet, összetétele mindig úgy változik, ahogy azt a gyermek életkora megköveteli.

– Naponta 11-12 liter, de ideális esetben akár 15-16 liter anyatej is összegyűlik az állomáson. Jelenleg huszonöt-huszonhat baba jut így a hét hat napján a fontos táplálékhoz. Akinek a háziorvosa indokoltnak tartja, és felírja a tejet, annak mindenképpen próbálunk segíteni – tudtuk meg a szegedi Anyatejgyűjtő Állomáson dolgozó védőnőtől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gombnyomás mentette meg Magdi néni életét

Kübekháza - A lakásában felszerelt segélyhívónak köszönheti az életét egy kübekházi asszony. Tovább olvasom