Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vérhiánytól tartanak

Csongrád megye - Már az év végére készülnek a véradó állomáson, ilyenkor ugyanis mindig lecsökken a vérkészlet. Kevesebben adnak vért, ráadásul bizonyos készítményeket még csak raktározni sem lehet. Volt olyan év, amikor decemberben a régióban már megnehezítette a betegellátást a hiány.

Az év végére mindig kritikus szintre csökken a vérkészlet az egész országban. Ünnepek idején kevesen nyújtják a karjukat, az egészségügyi intézményekben viszont ugyanakkora az igény a készítményekre, mint az év többi időszakában. A véradó állomásokon éppen ezért a következő hetekben a szokásosnál is intenzívebben toboroznak.

Már az év végére készülnek a véradó állomáson. Fotó: Frank Yvette
Már az év végére készülnek a véradó állomáson.
Fotó: Frank Yvette

– A három megyét felölelő régióban összesen kilenc helyen gyűjtjük a vért – mondta el Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója. – Hétköznapokon átlagosan 250–300, hétvégén 100 egység körül jön össze. A heti 1500 véradó a fejenként levett 450 milliliter vérrel megadja az ellátási biztonságot, ám a korábbi években az is előfordult december végén, hogy még az ezret sem érte el a jelentkezők száma. Ez pedig már nehezítette a betegellátást.

Kitüntetések a véradók napján

November 25-én, a véradók napja alkalmából a fővárosban köszöntötték azokat, akik a legtöbbet tették a vérellátás zavartalansága érdekében. Az ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök is. Csongrád megyéből kitüntették Balogh József 113-szoros véradót, Magyar Józsefet, aki a Hungerit Zrt. képviseletében a legjobb véradószervező címet kapta, valamint Szeri Istvánt, aki a Tisza Volán Zrt.-nek odaítélt Véradóbarát munkahely díjat vette át.

– Mindenképpen szükséges, hogy az ünnepek előtt és a két ünnep között is jöjjenek véradók – tette hozzá a főorvos. – A vérlemezke-készítmény például csak öt napig használható fel, ez esetben tehát az előzetes „beraktározás" sem lehet megoldás. Várjuk a segíteni akarókat, hogy biztosítani tudjuk a régió megfelelő ellátását. Az itt levett vér 95 százalékát ugyanis itt is használják fel.

Bár a véradásért ma már csak jelképes „ajándék jár" – a jogszabály egy üveg ásványvizet, egy csokit és egy 500 forintos étkezési jegyet ír elő – a régióban vért adók mindezeken felül egy mórahalmi fürdőbelépőt, a Szeged, Szentes és Kecskemét körzetében élők pedig még egy 500 forintos virslijegyet is kapnak. Decemberben mindezeken felül megajándékozzák őket egy doboz szaloncukorral. Persze a véradási aktivitás nem ezen múlik – ha a készletek az ellátást veszélyeztető szintre csökkennek, vagy különleges készítményből kell hirtelen nagyobb mennyiséget biztosítani, telefonon is hívhatnak be véradókat.

Olvasóink írták

 • 8. Horton 2011. december 04. 13:20
  „Én is többszörös véradó vagyok, és pontosan azért, hogy másokon segítsek.
  Nem értek egyet a 3. hozzászólással, de abban sajnos igaza van, hogy a " vérünket " jó pénzért kiviszik az országból.....pontosabban egy részét.
  Szerintem borzasztó fontos, hogy minél többen adjunk, mert soha nem tudhatod, hogy mikor szorulsz " te " segítségre....”
 • 7. Beroesz 2011. december 04. 11:37
  „3. borcsokzsolt 2011.12.03. 17:21
  Ön szégyellheti magát. Mégis, hogyan képzeli ezt? Nem kívánom, hogy egy szenvedőként átélt baleset során az Ön orvosa széttárja a kezét és azt mondja, hogy sajnos nincs vérkészítmény, mert nem volt véradó.

  17-szeres véradóként el fogok menni és megpróbálok segíteni.”
 • 6. medikuss 2011. december 04. 10:23
  „3. gondolom majd ha neked kell valami miatt, akkor majd fogod várni hogy legyen, de ha tenni kell másokért az már nem megy....
  annyi, de annyi olyan embert ismerek, aki azt mondja, hogy ő nem adja másnak a vérét mert az ritka, meg értékes... ja pont azért kellene adni....
  én már 22 évesen 11szeres véradó voltam, azóta sajnos kevesebbszer adtam, de most karácsony előtt terveztem menni a vizsgák után :)”
 • 5. polo 2011. december 04. 07:28
  „fizessenek érte vagy aki rendszeres véradó ne vonjanak tőle tb-t az egészség megőrzése drága mulatság”
 • 4. kékcitrom 2011. december 04. 07:24
  „Javasolnám, hogy akit gyorshajtáson, vagy ittas vezetésen kapnak (utóbbitól csak kijózanodása után!) kötelezzenek véradásra! :) Annyi vér lenne, hogy nem kellenének önkéntesek!”
 • 3. borcsokzsolt 2011. december 03. 17:21
  „Életemben többet nem fogok vért adni.
  Már csak azért sem mert nem szeretném ha valahol egyszer ebből pénzt csinálnának.”
 • 2. oszama 2011. december 03. 11:26
  „Ez a ´véradó´ csak nem megszorítás má megin? hehe”
 • 1. papika56 2011. december 03. 11:20
  „Javasolnám ,hogy menjenek be a Parlamentbe --ott mikor mindenki ott van ,tele a Ház , akkor mindenkitől levenni pár litert !
  Vérüket adják a hazáért !!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fesztiváldíjat nyert a Kvartett

Szeged - Az Interkulturális párbeszéd díjával jutalmazta a zsűri a Kvartett című előadást a romániai… Tovább olvasom